Løbetøj, når det bliver koldere

Byg din påklædning op i lag med noget svedtransporterende inderst og noget vindtæt yderst. Om efteråret kan du bruge to lag løbetøj, om vinteren tre.

Overgange mellem årstider egner sig til ”halve løsninger” hvad angår løbetøj. Foto: Colourbox

Efterår er fremragende til løb

Hvis du kan lide at løbe og gerne vil fortsætte, selv om det er efterår og vejret bliver koldere, er det klogt at bruge ”lag på lag-princippet” i din påklædning. Så kan du variere efter vind og vejr.

Klæder du dig rigtigt på, er efteråret fremragende til løb.

Vælg svedtransporterende materiale

Kulde betyder, at det er særlig vigtigt, at alt tøjet er svedtransporterende.

Tøjet skal effektivt lede sveden væk fra kroppen, så det mindsker fugtigheden og afkølingen af huden.

Høj intensitet = mindre løbetøj

Jo mere intensivt, du løber, jo mindre tøj. Vær dog opmærksom på, at kroppen hurtigt bliver kold og dermed afkøles.

Så efter en sveddryppende, hård træning må du hurtigt tage noget tøj på eller se at komme inden døre.

Løbetøj i flere lag

Det er klogt at bygge dit løbetøj op lagvis. Nogle gange bruger du kun to lag, andre gange alle tre lag. Hvis du bruger to lag, så vælg lag 1 og 3.

1. lag løbetøj: Svedtrøje

Formålet med det inderste lag løbetøj er at holde kroppen tør. En langærmet svedtrøje kan anbefales.

De fleste foretrækker tætsiddende materialer, der effektivt fører sveden væk fra kroppen, netop fordi de sidder tæt. Samtidig er det behageligt, at tøjet sidder til, hvis du skal have flere lag på.

2. lag løbetøj: Det isolerende

Om vinteren kan du bruge et isolerende mellemlag. Det kan være en kortærmet eller langærmet løbetrøje.

Stort set alt løbetøj er lavet i kunstfibre. Dog har uld efterhånden vundet indpas i specielt vintergarderobens 1. eller 2. lag. Det gode ved uld er, at selv om den bliver våd, isolerer den stadig rigtig godt.

I Danmark kan 2. lag oftest undværes, for her bliver sjældent rigtig koldt. Det forudsætter dog, at 1. og 3. lag er i orden.

3. lag løbetøj: Løbejakke og løbevest

Det yderste lag løbetøj skal holde vind og til dels regn ude. Det gør en løbejakke, og samtidig kan sveden fordampe fra kroppen. Der findes mange forskellige løbejakker, men jeg vil anbefale en tynd løbejakke.

I overgangsperioden er en løbevest meget anvendelig og giver samtidig en stor bevægelsesfrihed. En løbevest kan bruges over en t-shirt eller over en svedtrøje, når det er efterår.

Tips til benene: Løbe-tights

Mange løbere kan godt lide løbe-tights. Her kan du undgå lag på lag, da de forskellige løbe-tights har varierende tykkelse.

Om efteråret er trekvart-lange tights populære. De beskytter effektivt det meste af benet undtagen underbenet, så man beholder følelsen af fuld bevægelighed.

Trekvart-lange løbe-tights giver lidt varme til de store lårmuskler, som ellers godt kan blive kolde og føles stive, når vinden tager til og temperaturen falder.

Løbestrømper

Som vejret skifter, kan du vælge at skifte tynde løbestrømper ud med en tykkere udgave. I løbebutikker er der et stort udvalg af strømper i forskellige tykkelser, og til efterår og vinter kan du også få strømper med længere skaft.

Læs også: Guide til det rigtige løbeudstyr