Kulde ingen undskyldning

Der er ingen grund til at holde op med at træne, bare fordi det er vinter og koldt. Der skal meget til, før kulden er skadelig.

Vintertræning kræver den rette påklædning, men forbrænder også lidt flere kalorier. Foto: Colourbox

Du får måske kolde kinder, tæer og fingre på løbeturen eller cykelturen. Men selv om det fryser, er frostskader yderst sjældne i dansk klima, og med fornuftig påklædning er der ingen grund til at springe udendørs motion over.

”Selv i ekstreme forhold kan vi holde varmen,” siger idrætsfysiolog Lars Nybo. Det kan føles som om dit luftrør fryser til is, men der er ingen grund til at være nervøs i danske vejrforhold.

”Den største risiko er, at du bliver træt og derfor ikke længere producerer varme nok til at holde temperaturen. Eller dit tøj kan miste sin isoleringsværdi, fordi det regner eller du sveder tøjet vådt,” siger han.

Regulér temperaturen med tøj

Det er vigtigt at tænke over dit tøj, før du løber ned ad trapperne. Tøjet skal kunne åbnes og lukkes, mener Lars Nybo.

”Hvis du møder din nabo undervejs, stopper du måske og snakker. Bagefter begynder du at løbe eller cykle igen. Tøjet kan ikke klare så store forandringer i svedproduktionen. Det svarer til at du først putter en 60 watts pære og bagefter en hårtørrer på 1000 watt ind i det samme tøj.”

Du får nemt kolde tæer og hænder, da den største varmeproduktion foregår i de største muskler. Blodet, der er til rådighed, ryger til de arbejdende muskler og mangler i de yderste dele af kroppen.

Vælg rigtig påklædning

Når du motionerer, er din krop mere end 37 grader varm. At du sveder, er et udtryk for, at kroppen producerer mere varme end den forbruger.

Men du sveder ikke helt så meget, når det er koldt. Kroppen afgiver nemlig varmen til omgivelserne. Luften omkring kroppen bliver faktisk varmet op.

I et køleskab er det heller ikke omgivelserne, der afkøler en kande vand. Det er vandet, der afgiver varme til omgivelserne.

Din krop har brug for at kunne komme af med varmen – og det kan være svært, hvis du er klædt forkert på.
Vælg flere tynde lag i et svedtransporterende materiale. Tøjet må ikke suge fugt, for så bliver du våd og kold. Læs mere her:
Vinter: Løbetøj i tre lag
Vinter: Påklædning til mountainbike

Koldere end du tror

Når vi bevæger os, afgiver vi mere varme, fordi luften konstant bliver skiftet ud. Især cykelryttere oplever det.

Når det blæser, skal alle være ekstra opmærksomme.

Vind og kulde-indekset viser, at når det er minus fem grader, virker det som minus 13 grader, når det blæser lidt.

”Kulde er et stress for kroppen, og det samme er motion. Derfor skal du gå langsomt frem og passe på, hvis du lige har været syg,” siger Lars Nybo.