Guide: Løb med pandelampe

Er du tændt på at løbe i mørke? Det er en fed oplevelse, og har du den rigtige pandelampe til netop dit løb, er det endnu sjovere!

Løbere til pandelampeløb i Esbjerg Foto: Egill Egillson

Vinteren er en mørk tid, men det behøver ikke at gå ud over din løbetræning.

Har du lyst til at løbe i områder, som ikke er oplyste, eksempelvis i skoven, kan du bruge en pandelampe. Det er dog vigtigt, at du vælger en lampe, som kan leve op til de krav, din løbetur stiller.

Prisen på gode lamper er faldet i løbet af de sidste par år, og du kan i dag købe en fornuftig lampe til omkring 1.000 kroner, men valget af pandelampe afhænger af, hvad du skal bruge den til.

Når du vælger pandelampe, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • I hvilket terræn vil jeg bruge pandelampe?
  • Hvilken type træning vil jeg lave?
  • Hvor hurtigt kommer jeg til at løbe med lampen?

Det er vigtigt at være afklaret omkring ovenstående spørgsmål, da det er afgørende for løbeoplevelsen, at du har en passende lampe.

Den skal sidde ordentligt

Udvalget af pandelamper er stort, men det anbefales at vælge en lampe, som er designet til løb – det kan godt være, at din lampe til friluftslivsturen sagtens kan lyse stien op, men den sidder højst sandsynligt ikke lige så godt på hovedet under løbeturen, fordi den ikke er designet til løb.

Pasformen er vigtig, så prøv forskellige lamper, så du er sikker på, at du vælger rigtigt.

Læs også: Guide: Det rigtige løbeudstyr

Hvor meget lys har jeg brug for?

Generelt gælder det, at større udfordringer kræver kraftigere lysstyrke. Lysstyrke defineres i lumen, og et højere tal betyder mere lys. Hvor mange lumen, du har brug for, afhænger af de tre foregående spørgsmål.

  • Omkring 200 lumen er nok til større stier i kendt terræn, men man kan ikke forvente at have overblik over det øvrige terræn end selve stien, og løber man hurtigt, kan man finde denne lysmængde utilstrækkelig.
  • Omkring 500-1000 lumen giver et bedre overblik over terrænet, og du vil med denne lysmængde sagtens kunne løbe intervaltræning på veletablerede skovstier.
  • 1500 lumen giver et kraftigt lys, og du vil højst sandsynligt ikke opleve nogle begrænsninger, og vil derfor både kunne løbe intervaltræning og orienteringsløb på mere minimalistiske stier og i skovbunden.
  • Omkring 2000 lumen og opefter giver enormt meget lys, og de fleste vil formentlig føle det som unødvendigt i forhold til 1500 lumen. Det kan dog være en fordel med denne lysmængde, hvis du enten vil have mere overblik over skoven eller også gerne ville kunne bruge lampen til MTB.

Hvor går lyset hen?

Værdierne ovenfor giver et overordnet overblik over, hvilken type lampe, der passer bedst til dig, men sørg også for at undersøge lampens lyskegle - nogle lamper lyser bredt, mens andre lyser mere snævert.

500 lumen vil lyse et snævert område meget op, men kan opleves som mørkt, hvis lysmængden bliver spredt ud i en bred lyskegle.

Læs også: 10 gode råd om vinterløb

Det handler her igen om at vurdere, hvad du skal bruge lampen til – en orienteringsløber vil eksempelvis typisk gerne have mere overblik end en løber, som blot vil have stien oplyst. Er du i tvivl, så køb hellere en lidt for kraftig lampe, så du ikke ender med at skulle købe en ny på grund af for lidt lys.

De fleste lamper har desuden flere forskellige lystrin, og man kan derfor nedjustere lampen, hvis man synes, at den lyser for kraftigt.

Hvad med sikkerheden?

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du bruger pandelamper til belysning af terrænet, men derudover sørger for at have det sædvanlige vinterudstyr på i form af reflekser på eksempelvis vesten.

Den hoppende lyskegle fra pandelampen kan virke forvirrende for bilisterne, så påklæd dig gerne en refleksvest med dioder.

En anden ting omkring sikkerhed er pandelampens kraftige lys. Det virker som en behagelig lysmængde, når man selv har lampen på hovedet, men sørg for at blænde ned og undgå at lyse andre trafikanter i ansigtet – lamperne kan være særdeles blændende for både løbere, gående, cyklister og bilister.

Punkt 7 i Rådet for Sikker Trafiks anbefalinger til løb i mørke lyder sådan her: ”Brug kun pandelampe, når du selv har brug for lyset for at kunne orientere dig – det hoppende lys kan forvirre bilisterne.”

Se alle de 8 råd fra Rådet for Sikker Trafik.

Er der øget skadesrisici i mørket?

Hvis du er udstyret med en pandelampe med tilstrækkelig lysmængde, er der ikke større skadesrisici forbundet med løb i mørket. Rent løbeteknisk vil det være som at løbe i dagslys.

Løb i mørke hænger imidlertid typisk sammen med, at klimaet er koldere, så sørg for at varme ordentligt op, og tag derudover gerne nogle rolige ture, hvor du vænner dig til at løbe med lampen, inden du går i gang med intervaltræningen.

Læs også: 8 gode råd: Løb sikkert i mørke

Sæt i det hele taget tempoet ned, indtil du er fortrolig med pandelampeløb.

Skulle du være uheldig at vrikke om eller få en anden skade, er det altid en fordel at have en mobiltelefon på sig og/eller have en løbemakker, så hav det med i overvejelserne, hvis du skal af sted på en udfordrende træningstur.

Summa summarum

Vælger du en god pandelampe, som lyser tilstrækkeligt til dit behov og har en god pasform, kan det være en fantastisk oplevelse at løbe i mørket. Generelt anbefales det, at du vælger en pandelampe, som er designet til løb, da både lyskegle, lysmængde og pasform er optimeret til løbeturen.

Vælger du en lampe, der lyser omkring 1500 lumen, er du sikker på, at den er tilstrækkelig til enhver situation, du måtte have mod på, og tænker du at bruge den til både løb og MTB, kan det være en idé at gå op omkring 2000 lumen.

At løbe i mørket kan give dig nogle spændende løbeoplevelser, som ikke kan sammenlignes med ture i dagslys, så har du mod på det, så få fat i en god løbe-pandelampe og tag en løbemakker med ud i skoven.

God tur!