Guide: Det rigtige løbeudstyr

Selvom du ikke er udstyrsnørd, er det en god idé at have det rigtige grej til din løbetur. Det gør simpelthen oplevelsen bedre.

Løbesko, løbeur og godt løbetøj - så er du langt, når det kommer til udstyr til løb Foto: Bent Nielsen

Selvom vi fra naturens hånd er skabt til at kunne løbe, findes der forskelligt løbeudstyr, som kan have positiv indflydelse på, hvordan din løbetur opleves.

Her får du et overblik over, hvilke basale ting du kan overveje at investere i, hvis du gerne vil optimere dine løbeoplevelser.

Løbeur

Der findes mange forskellige ure, som er specialiseret til løb. Er du en af dem, der i øjeblikket løber med din smartphone, så overvej, om ikke et løbeur skal på indkøbslisten næste gang.

De færreste smartphones er vandtætte, og selvom du løber med den i et dertil indrettet vandtæt sleeve, risikerer du, at der kommer fugt i telefonen i form af kondens pga. kroppens varme. Derudover er et løbeur meget mindre, lettere og mere handy at have på.

Læs også: Guide: Løb med pandelampe

Og de nyeste løbeure er udstyret med GPS’er, som er specielt indrettet til at kunne opretholde højere præcision igennem eksempelvis tæt skov.

Det varierer meget, hvor meget løbeurene kan. Nogle af funktionerne er:

  • GPS (måling af hastighed og distance)
  • Tid
  • Pulsmåling
  • Løbekadence (antal skridt i minuttet)
  • Vandtæt
  • Vibrationsalarm (fx ved intervaltræning)

Distance, hastighed og tid er den grundlæggende idé med GPS-uret, og pulsmåling er nyttig i forhold til at kunne træne i den rigtige intensitet.

Løbekadencen kan bruges som hjælp til at optimere din løbestil, og vibrationsalarmen at er særdeles nyttig have, hvis du får uret til at fortælle dig, hvornår du eksempelvis skal starte og stoppe dine intervaller.

Der findes også ure, som kun måler hastighed, distance og tid, hvis man ønsker at gøre det mere simpelt. De fås til under 1.000 kr.. Gør op med dig selv, hvad du er mest til.

Løbesko

Mens et løbeur skal ses som ”nice-to-have”, bør du se et par gode løbesko som ”need-to-have”, når man snakker om løbeudstyr.

Prøv forskellige sko og find dem, der passer dig bedst. I specialbutikker vil de kunne give dig gode råd og en god vejledning til det meget individuelle valg af sko.

Læs også: Løbesko forebygger ikke skader

Løber du i de forkerte sko, risikerer du at få skader, så det er essentielt, at du sørger for, at skoene er i orden. Sko holder typisk et sted imellem 700–1000 km..

Har du ikke i forvejen en træner, så kan det anbefales, at du får en, som kan vejlede dig om både skovalg, løbestil og træning.

Læs også: Bind dine løbesko, så de støtter din fod

Løbetøj

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og som temperaturen falder, bliver det gradvist mere fordelagtigt at have noget godt udstyr.

En typisk vinterpåklædning består på overkroppen af 3 lag - inderlag, mellemlag og yderlag.

Inderlaget skal sidde tæt, da det skal transportere sveden væk fra kroppen, for at holde kroppen varm. Mellemlaget er typisk lidt tykkere, og har til funktion at opfange sveden fra inderlaget.

Læs også: Løbetøj, når det bliver koldere

På dage med moderate temperaturer og milde vindforhold kan det være nok med blot inder- og mellemlag. På de kolde dage kan du med fordel have et yderlag i form af en løbevinterjakke.

En god løbevinterjakke holder blæst og regn udenfor, men giver samtidig kroppen mulighed for at ånde.

Benbeklædningen er mere simpel. Her handler det blot om enten af have korte eller lange løbebukser på – det kan både være tætsiddende eller løstsiddende, alt afhængig af, hvad du bedst kan lide – prøv dig frem i butikkerne.

Husk refleksvesten

Løber du i døgnets mørke timer, er det vigtigt, at du anskaffer dig en refleksvest som løbeudstyr.

Køb en refleksvest, som er så tynd som muligt, så du ikke lukker af for vinterjakkens ventilering.

Læs også: 8 gode råd: Løb sikkert i mørke

Vil du gerne være helt sikker på at blive set, så findes der refleksveste med lys i, der er særdeles effektive.

Ønsker du fortsat at kunne løbe i skoven, så er det på med en pandelampe – sørg for, at den er lavet specielt til løb, da disse lamper sidder rigtig godt fast, og er mere behagelige at løbe med.

Godt løbeudstyr kan give bedre løbeoplevelse

Vil du gerne optimere dine løbeoplevelser, kan det altså anbefales at overveje lidt løbeudstyr-shopping. Et godt ur giver dig masser af nyttig og motiverende information, gode løbesko mindsker risikoen for skader, og godt løbetøj giver en mere behagelig løbetur og øget sikkerhed i de mørke måneder.

God løbetur med dit nye løbeudstyr!