Løbeskader du ikke må ignorere

Skal en smerte bare løbes væk, eller er du på vej imod et længere skadesforløb? Her får du løbeekspertens råd omkring, når du mærker en mulig skade.

Oplever du smerte et meget specifikt sted, kunne det godt tyde på, at der er noget, der er “gået i stykker”. Foto: Colourbox

Det gør ondt - skal jeg stoppe?

To ord, som relativt tit dukker op i samme kontekst, er løb og smerte. Men er det farligt at have ondt, når man løber? For at svare på det spørgsmål, er det nødvendigt at definere smerte.

Læs også: Sådan her bør alle løbetræne

Smerte er generelt en relativt indviklet betegnelse, selvom det oftest forbindes med noget både negativt og farligt. Smerte kan dog også ses som en meget naturlig ting og som et værktøj i din træningsplanlægning.

“God eller dårlig smerte”?

Med risiko for at male med en for bred pensel kan man sige, at der findes “god smerte” og “dårlig smerte”. Den dårlige smerte vil i min terminologi henvise til en smerte, som kommer fra noget, som er “gået i stykker”.

Oplever du eksempelvis meget kraftige jag af smerter fra midtfoden, når du løber eller går, kan du have udviklet et træthedsbrud i foden. Dette er selvfølgelig ikke noget, der skal løbes væk, men noget der kræver både ro og et velovervejet genoptræningsforløb. Denne smerte vil jeg altså definere som “dårlig smerte”

Læs også: Min læg sidder oppe i knæhasen! Hvad skal jeg gøre?

Den “gode smerte” ville i min optik være det, man kalder for “DOMS”. DOMS står for “Delayed Onset of Muscle Soreness”, og henviser til den smerte/ømhed, som du kan få i musklerne, når du har trænet. Du kan få DOMS af rigtig hård træning, men kan faktisk også blot få det, fordi du laver bevægelser i træningen, som kroppen ikke er vant til - dette har nemlig vist sig at give langt flere DOMS end vante bevægelser.

Har du en dag mange DOMS, er rådet ikke nødvendigvis, at det bare skal “løbes væk” - det er typisk stadig et signal om, at du har belastet din muskulatur ganske gevaldigt. Hav derfor også respekt for DOMS, og hold en hviledag eller hold intensiteten lav, hvis du er meget øm pga. DOMS.

Vær ekstra opmærksom

Oplever du smerte et meget specifikt sted, kunne det godt tyde på, at der er noget, der er “gået i stykker”. Afhængig af, hvor ondt det gør, kan det være en meget lille fibersprængning - til eksempelvis træthedsbrud, som nævnt ovenfor. Har du kraftige smerter, giver det ofte sig selv, at du ikke skal træne videre.

Læs også: Løb: Sådan slipper du af med at hive efter vejret

Et andet scenarie, hvor du faktisk kan fange potentielle skader i opløbet, er netop, når det gælder de førnævnte DOMS. Det er helt okay at være øm 1-2 dage efter et træningspas, men oplever du at være øm over længere tid, presser du højst sandsynligt kroppen mere, end den kan holde til.

I et sådan scenarie vil du øge risikoen for skader, men det er også værd at understrege, at du altså heller ikke vil få et særlig godt udbytte af den træning, du laver, hvis du træner for meget. Du bliver jo ikke bedre, når du træner, men når du restituerer, og får kroppen ikke den fornødne tid til at restituere, så får du naturligvis heller ikke den forbedring fra træningen, som du kunne have fået, hvis belastningen var passende.

Er du i tvivl?

Hvis du er i tvivl, om du træner hårdere, end kroppen kan holde til, så prøv i første omgang at bide mærke i, hvor tit du føler dig klar til at træne hårdt - altså har “gode ben”. Har du ikke gode ben mindst et par gange om ugen, træner du højst sandsynligt hårdere, end hvad godt er, medmindre du er eliteløber og er inde i en specifik træningscyklus, hvor dette er hensigten.

Læs også: Recovery boots - virker de?

Som altid bør du selvfølgelig kontakte en specialist, hvis du er bange for, om du er på vej ud i en skade. Ved specifikke smerter er en fysioterapeut et godt bud, imens en personlig træner kan være meget givtigt i forhold til at få dannet en hensigtsmæssig træningsstruktur i din dagligdag.