Recovery boots - virker de?
Få svaret på, om kompressionsstøvler eller recovery boots, som de også kaldes, i virkeligheden hjælper.
Følger du med på de sociale medier, vil du måske have opdaget, at mange eliteløbere lægger billeder ud, hvor de har benene pakket ind i nogle kæmpe støvler/bukser - lad os kalde dem støvler herfra.
Disse støvler er bygget op med lufttætte lommer i et eller flere segmenter og kobles til en pumpe med en eller anden form for styring i. Pumpen kan da fylde lommerne i støvlerne op med luft, og herigennem klemme benene mere eller mindre.
Men er det en god idé at køre benene igennem sådan en omgang?
Støvlernes funktion
Den mindst almindelige måde at bruge støvlerne på er "lymfedrænage". Her fyldes først kammeret ved fødderne op med luft, derefter tillægges tryk ved læggen og så videre opad. På denne måde kan man sige, at støvlerne hjælper venepumperne med at flytte væske mm. tilbage til hjertet.
Alt afhængig af hvilken model, man ser på, har støvlerne typisk et sted imellem 4 og 8 kamre. Desto flere kamre, desto mere gradvist vil lymfedrænagen naturligvis føles.
Lymfedrænagen foregår i gentagne sekvenser, og efter kort tid med tryk på alle kamre, lettes trykket i nogle sekunder for derefter at starte forfra indtil den forudindstillede behandlingstid er gået. Trykket kan justeres på pumpen, og varierer på de fleste maskiner fra meget let (omkring 30 mmHG) til helt utrolig hårdt (240 mmHg).
Min egen erfaring
Jeg har i lidt over en måned afprøvet et par kompressionsstøvler fra "Yourboots". For en god ordens skyld kan jeg nævne, at jeg selv har købt støvlerne, og der altså ikke er tale om et sponsorat.
Støvlerne, som jeg har købt, er den mobile version med 6 kamre - mobil betyder, at pumpen kører på batteri. Jeg kan godt lide fleksibiliteten i, at udstyret er batteridrevet, så derfor valgte jeg denne model.
Støvlerne i aktion
Min egen oplevelse er, at musklerne bliver mere afspændt. Jeg har i samme måned lavet PR på både 5000m og halvmarathon, men det er selvfølgelig svært at sige med sikkerhed, hvor stor en indvirkning støvlerne har haft i denne forbindelse. Det jeg kan sige med sikkerhed er i hvert fald, at støvlerne efterlader en dejlig fornemmelse i benene.
Alt i alt vil jeg bestemt anbefale den ambitiøse løber, at man ser nærmere på et par kompressionsstøvler.
De fleste firmaer har endda en prøveperiode med fuld returret. Det skal dog siges, at det da er en væsentlig investering (mine støvler koster 5999 kr), så det er selvfølgelig en opvejelse af hvor meget, du synes, du går op i det. Personligt synes jeg, at vores krops funktion burde være højt prioriteret, men nu er jeg måske også en smule farvet i den forbindelse.