Skal min racercykel virkelig være carbon?
I jagten på den perfekte racercykel kan man let fristes til at tro, at et carbon-stel er det eneste rigtige. Men du bør i stedet tænke på, hvad der er den perfekte cykel for dig.
”Skal min landevejscykel virkelig være af carbon?”
Et helt klassisk spørgsmål, som ikke desto mindre stadig ofte stilles. De fleste har efterhånden fået øjnene op for, at carbon giver cykelproducenterne mulighed for at fremstille superlette og stive cykler, men priserne er også derefter. Derfor vil vi nu forsøge at gøre dig klogere på, om din næste cykel virkelig behøver at være af carbon.
Hvorfor laves cykler i carbon?
Carbon er også kendt som kulfiber og er i dag det mest populære materiale til fremstilling af racercykelstel. De første carboncykler kom frem i løbet af 80’erne, men der skulle gå yderligere mange år, før de for alvor slog igennem. I dag har producenterne totalt overgivet sig til materialet og med god grund.
Carbon er i øjeblikket det ideelle materiale til fremstilling af cykelstel, fordi det opfylder de krav, man som forbruger typisk har til sin cykel. Et racercykelstel skal først og fremmest være let, stærkt og stift, og de tre egenskaber besidder carbon. Desuden er det let at forme, hvilket giver producenterne meget frie tøjler til at lege med designet.
Bare fordi en cykel er lavet af carbon, er det ikke ensbetydende med, at den besidder de perfekte egenskaber, for alle carbonstel er forskellige. Der findes forskellige typer carbonfibre, og disse fibre kan væves sammen på forskellige måder, alt efter hvilke egenskaber producenten ønsker at fremhæve i cyklen.
Nogle cykler handler kun om fart, og derfor vil stivhed og udformningen af rørene, på grund af aerodynamikken, være afgørende. Andre cykler har større fokus på komfort, og derfor handler det i højere grad om, at carbonfibrene skal være stødabsorberende og give efter, uden at cyklen føles blød eller ustabil.
Hvorfor skal jeg vælge en carboncykel?
Den største synlige forskel på carboncykler og cykler fremstillet i aluminium var i mange år vægten. Carbon er et superlet materiale, og mange overraskes over, hvor let en racercykel i virkeligheden kan være. Selv en carboncykel i den billige ende kan sagtens veje mindre end otte kilo.
Efterhånden har man dog fundet ud af, at vægten ikke betyder alt, samtidig med at aluminiumscykler er blevet betydeligt lettere. I stedet vil den største forskel sandsynligvis ligge i køreoplevelsen, hvor en carboncykel simpelthen føles stivere og mere livlig end en i aluminium. Det er svært at forklare, men når man har prøvet begge dele, er man ikke i tvivl.
En anden stor fordel ved carboncykler er komforten, eftersom carbon også virker stødabsorberende. Din position på cyklen, din saddel og dit cykeltøj kan være nok så godt, men efter en lang træning på en aluminiumscykel føles din krop brugt på en anden måde end på en carboncykel. Du kan opleve, at du kan holde til at cykle længere uden ubehag på en carboncykel.
Den vigtigste årsag, til at du skal vælge en carboncykel, er, at materialet giver producenterne mulighed for at specialisere cyklerne.
Er du på jagt efter en super komfortabel cykel, som du kan køre på dagen lang, findes der fantastiske modeller, som er designet kun med komfort for øje. Omvendt fremstilles de hurtigste og mest aerodynamiske cykler, hvor alt er optimeret til at opnå den højeste fart, også i carbon. Uanset hvad dit behov er, findes der en carboncykel, som opfylder det.
Hvorfor skal jeg ikke nødvendigvis vælge en carboncykel?
Det lyder jo alt sammen meget godt, men der er selvfølgelig også en elefant i rummet, nemlig prisen. De højere priser på carboncykler skyldes, at der ligger en noget større proces bag udviklingen og produktionen af en cykel i kulfiber, mens materialet også er dyrere.
En carboncykel vil typisk være 3.000-5.000 kroner dyrere end en tilsvarende model i aluminium med det samme udstyr. Det betyder så også, at en aluminiumscykel i samme prisklasse som en carboncykel vil være noget bedre udstyret. Derfor må man spørge sig selv, om det er pengene værd at købe carbon.
En aluminiumscykel er bestemt ikke noget dumt alternativ. Udover at være billigere end carbon er aluminium ligeledes et stift og stærkt materiale. En aluminiumscykel er noget mere hårdfør og mindre sårbar over for styrt og skader end en carboncykel.
Selvom aluminiumscykler er blevet betydeligt lettere med årene, må man regne med et plus på omkring 300-500 gram på vægten i forhold til carbon alt efter model og størrelse. Det er dog betydeligt lettere end stål, og så ruster aluminium heller ikke.
Den største ulempe er som tidligere nævnt komforten. Aluminium giver ikke efter på samme måde som carbon, så døjer du lidt med ryggen eller et par andre småskavanker, kan det være pengene værd at ofre lidt ekstra for at få bedre komfort. En del kan dog også klares med et ordentligt bikefit, en god saddel, bredere dæk og den rigtige beklædning.
Den rigtige cykel til DIG
Når du skal træffe beslutningen om, hvorvidt din kommende cykel skal være af carbon, aluminium eller et helt tredje materiale, skal du først og fremmest tænke på dine egne behov. Hvad forventer du af din cykel, hvad skal den bruges til, og hvor mange penge har du tænkt dig at ofre?
Herefter kan du meget bedre snævre dig ind på, hvad der er det rigtige valg for dig. Vi anbefaler altid at tage en snak med din lokale cykelhandler, som vil kunne guide dig godt på vej og alt andet lige give dig et godt tilbud på en cykel, som opfylder dine behov.
Skal man alligevel prøve at drage nogle konklusioner, kan man sige, at du bør overveje en carboncykel, hvis du stiller høje krav til dit udstyrs stivhed, vægt og komfort, og træner regelmæssigt flere gange om ugen. En god aluracer vil også kunne opfylde dine behov, men du vil få øget glæde af en carboncykel og de egenskaber, som den tilbyder.
Det er dog meget vigtigt at huske på, at alle carboncykler ikke er af lige god kvalitet. Det kan i realiteten betyde, at du får en bedre cykel ved at ofre 10.000 kroner på en rigtig god aluminiumsracer end 10.000 kroner på en halvdårlig carboncykel med ringere udstyr.
Er du ny i sporten og måske i tvivl om, hvorvidt cykling er noget for dig, kan en cykel i aluminium være det bedste valg. Den er billigere, mere hårdfør, stadig forholdsvis let, og den ringere komfort betyder mindre, hvis du alligevel kun cykler i en time eller to ad gangen.
Desuden betyder den lavere pris, at du kan have et lidt mere afslappet forhold til, hvordan du behandler din cykel, og hvor du opbevarer den. Og finder du efter lidt tid ud af, at det der landevejscykling alligevel ikke var noget for dig, så har du mulighed for at beholde din aluminiumsracer som en rigtig god skole- eller arbejdscykel.