Virker vitamin C mod forkølelse, snot og hoste?

Finder du citroner og appelsiner frem, når du kan mærke at forkølelse og hoste er på vej? Det er du bestemt ikke alene om. Men har vitamin C en effekt i kampen mod forkølelse eller er det blot en myte?

Vitamin C er et mikronæringsstof, der primært findes i frugter og grøntsager. Vores kroppe kan ikke danne vitaminet på egen hånd, og det er derfor vigtigt at få vitamin C tilført via kosten. Foto: Colourbox

Læs også: 5 positive effekter ved at skære ned på dit sukkerindtag

Risikoen for at blive ramt af forkølelse, snot og hoste stiger i de koldere måneder. Derfor har mange lyst til at minimere risikoen for at blive syg og slippe så let som muligt, hvis de rammes af sygdom.

Hvad er vitamin C?

Vitamin C er et mikronæringsstof, der primært findes i frugter og grøntsager. Vores kroppe kan ikke danne vitaminet på egen hånd, og det er derfor vigtigt at få vitamin C tilført via kosten. Det er et vandopløseligt vitamin, og det betyder, at vi ikke kan lagre det i kroppen. Derfor skal vi sørge for at få vitamin C tilført løbende.

Vitamin C har adskillige vigtige funktioner i kroppen, og det er med til at sætte gang i en lang række enzymer, der er med til at danne kollagen (bruges i muskler, knogler, hud og sener) og neurotransmittere (muliggør kommunikation mellem forskellige centre i hjernen).

Derudover er vitamin C også en antioxidant, som kan være med til at inaktivere frie radikaler (opstår under stofskifteprocesserne i kroppen). Vi vil gerne undgå et højt indhold af frie radikaler, da de kan forårsage skader i DNA-materialet, hvilket kan føre til dannelse af kræftceller. Vitamin C modvirker frie radikaler.

Læs også: Disse madvarer indeholder færrest kalorier

Helt tilbage i 1700-tallet kendte man til de gavnlige effekter af C-vitaminholdige madvarer som citron, appelsiner og kål. Det var dog først i starten af 1900-tallet, at vitaminet blev isoleret, og fik navnet vitamin C.

En gammel myte, der holder stædigt fast?

I starten af 1970’erne udgav to nobelprismodtagere en bog om vitamin C’s evne til at forebygge og lindre forkølelse sammenlignet med placebo (ingen behandling). Konklusionerne blev blandt andet baseret på 4 videnskabelige studier, og forfatterne fandt en stærk sammenhæng mellem vitamin C-tilskud og nedsat forekomst af forkølelse. Desuden fandt forfatterne, at antallet af sygedage blev mindsket ved tilskud af vitamin C baseret på to af studierne.

Bogen har givet anledning til stor opmærksomhed i offentligheden siden udgivelsen for over 50 år siden, og den har ført til en udbedt forståelse af, at citroner, appelsiner og andre fødevarer med vitamin C kan være en kur mod en begyndende forkølelse.

Kan vitamin C forebygge og behandle

Sidenhen er der udført en lang række videnskabelige studier, der har undersøgt effekten af vitamin C, og en systematisk oversigtsartikel fra 2007 har samlet den bedste evidens på området.

Læs også: Disse frugter og grøntsager indeholder mere C-vitamin end appelsiner og citroner

Forfatterne inkluderede 29 studier i analyserne. Studierne sammenlignede grupper af mennesker, der fik vitamin C tilskud med grupper, der fik placebo (piller uden effekt).

Vitamin C som forebyggende behandling:

Risiko for forkølelse: En analyse af næsten 11.000 personer viste, at der ikke var nogen forebyggende effekt af at tage vitamin C tilskud på risikoen for at få en forkølelse. En subgruppe-analyse af fem studier viste, at risikoen for at blive forkølet blev halveret, hvis maratonløbere, skiløbere i alperne, og soldater i subarktiske klimaforhold tog daglige tilskud af vitamin C. Så hvis du er udsat for fysisk stress, kan det altså være en god ide at tage dagligt vitamin C tilskud for at reducere risikoen for at få en forkølelse.

Varighed af forkølelse: Forbyggende (dagligt) indtag af vitamin C tilskud sænkede længden af en forkølelse med 8% i gennemsnit, mens længden sænkes med 13% hos børn. Så altså blot en moderat reduktion. Hvis placebogruppen eksempelvis var syge i 7 dage, så ville vitamin C gruppen være syge i 6,5 dag.

Alvorlighed af forkølelse: Studierne fandt en lille reduktion i alvorligheden af forkølelsen, når den indtraf, hvis man havde taget vitamin C-tilskud forud for forkølelsen.

Læs også: Sådan påvirker forskellig slags kød din krop

Vitamin C som behandling af forkølelse:

Varighed og alvorlighed af forkølelse: I nogle studier påbegyndte deltagerne først indtaget af vitamin C tilskud efter, de havde fået symptomer på forkølelse, mens den anden halvdel fik placebo. Placebogrupperne og vitamin C-grupperne havde ens varighed af forkølelsen. Det samme gjaldt for alvorlighed af forkølelse, hvor der heller ikke var nogen forskel mellem grupperne (3).

Forfatterne konkluderer, at vitamin C som tilskud til den brede befolkning i forhold til at beskyttelse mod at blive ramt af forkølelse ikke er bevist. Dog reduceres varighed og alvorligheden af forkølelse i moderat grad, når man indtager vitamin C-tilskud som forebyggende indsats. Effekterne ses dog ikke, hvis man først påbegynder vitamin C-tilskud, når symptomerne indtræder (3).