Skab afveksling i din træning

Lav styrketræning i naturen eller spurt om kap op ad bakkerne med din makker. Afveksling gør træningen sjovere

Variation motiverer. Brug de ting, du møder på din vej, til styrketræning Foto: Colourbox

Bakker, skrænter, bænke og nye ruter kan være med til at gøre en måske lidt ensformig træning ny og afvekslende. NLP-coach Birgitte Junker, der er souschef i DGI-Huset i Århus, råder til, at man ikke laver det samme hele tiden.

”Løber eller cykler du for eksempel i en skov, kan du afveksle med armbøjninger eller step-ups på en bænk. I nogle skove er der stillet træningspavilioner op, som du kan afveksle træningen med. Er der bakker og skrænter, kan du også bruge dem til en spurt op og ned. Eller du kan løbe væk fra stierne og ind mellem træerne, rundt om træerne eller løbe baglæns. På cyklen kan du gå op og ned i gear og afveksle lidt mellem at sidde og stå. På den måde får du brugt andre muskler, end dem du normalt belaster, og du oplever andre ting og får glæde på en anden måde,” siger Birgitte Junker.

Leg i træningen

Dyrker du idræt sammen med en makker eller flere, er der endnu flere muligheder for at lave variationer i træningen.

”I kan for eksempel lave en stafet, hvor I skiftes til at spurte. Få legen med i træningen og lav for eksempel sten, saks, papir om, hvem der skal spurte, og hvem der skal have lov til at bevæge sig i luntetempo hen til næste lygtepæl, næste bassinkant eller hvor man nu befinder sig,” foreslår Birgitte Junker.

”Så får hver af jer et interval i træningen, I overrasker kroppen, og lige pludselig har I rørt jer i lang tid uden at føle det som hård træning. Det har kun været sjovt.”

Skift idrætsgren i en periode

Er man kørt lidt sur i sin træning, opfordrer Birgitte Junker til, at man holder en pause fra sin sportsgren. Det kan give overskud og ny energi at prøve noget andet.

”En svømmer, eller en hvilken som helst anden sportsudøver, kan en gang imellem overveje at tage en pause fra sin træning og måske lave styrketræning, løb eller dans i måneds tid. Det kan betyde, at svømmeren er mere motiveret for at komme tilbage til svømningen og glæder sig til at komme i vandet igen, når måneden er gået,” siger hun.