Sæt realistiske mål

Mål, der kan nås, giver motivation og lyst til at fortsætte med motion. Store mål kan du med fordel bryde op i en række delmål.

Læg alternative planer, hvis vejret eller arbejdet spænder ben for din træning, så du alligevel når dit mål. Foto: Colourbox

Dine mål skal kunne nåes

Realistiske forventninger er vigtige for at holde din motivation, påpeger Thomas Bredahl, idrætsforsker ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

”Når vi oplever, at vi er gode til det, vi gør, og at det giver mening, får vi lyst og motivation til at fortsætte med det. Men for at opleve den kompetence, skal vi have lave nogle realistiske mål, der faktisk kan blive opfyldt,” siger han.

Hvis du håber, du kan løbe en maraton to måneder efter, at du er begyndt at træne, bliver du skuffet. Så er der risiko for, at du falder fra, en dårlig erfaring rigere.

Bryd målet op i delmål

Et mål kan være, at du vil løbe maraton to år efter, at du har debuteret som løber. Men for at nå frem til det, skal du sætte nogle delmål.

”Har du opfyldt et delmål med f.eks. at løbe fem kilometer, er det nemmere at tro på, at du også kan løbe syv eller otte kilometer. Sådan kan du arbejde videre og hele tiden få feedback på, om du flytter dig. En grundlæggende forudsætning for, at vi ikke giver op er, at vi oplever, at det vi gør, er meningsfuldt. Og det opleves kun sådan, hvis vi når vores mål. Det kan sammenlignes med at få afsluttet en arbejdsopgave. Når man har sat et flueben ud for en opgave, tror man på, at man også kan klare den næste,” siger Thomas Bredahl.

VoresPuls Ruteplanner er et godt redskab til at opmåle din løbe.

Lav alternative planer

Travlhed på jobbet eller dårligt vejr kan være barrierer på en dag, hvor man havde planlagt at træne. Thomas Bredahl foreslår, at man så har en alternativ plan.

”Måske et abonnement i et fitnesscenter eller noget specielt tøj, som holder én varm," foreslår han.

"I perioder, hvor man ved, man får travlt på jobbet, kan man prøve at planlægge træningen efter det og måske lægge den i forlængelse af arbejdsdagen, så man ikke skal op af sofaen igen, når man først har sat sig. Gennemtænk de scenarier, der kan komme til at stå i vejen, så du kan håndtere dem, når de opstår,” råder han.