DGI CrossGym: Rå styrketræning i naturen

Krydr din træning med styrke, sprint og funktionelle kropsøvelser. Du kan få ideer i den nye træningsform CrossGym®

DGI CrossGym® er rå og hård all round-træning med de remedier, du har ved hånden. Foto: Ole Joern

Savner du variation i træningen?

Så grib fat om nærmeste gren og hæv dig op ti gange, spurt op og ned ad en væltet træstamme og find noget tungt at løfte op over hovedet og ned igen - i kontrollerede bevægelser.

DGI CrossGym, hedder det.

Det er rå og hård kropstræning med de remedier, der er til stede dér, hvor du er.

"Der er noget maskulint tilbage-til-rødderne-agtigt over act. Øvelserne kan udføres alle vegne, også indendørs, og varer fra 10 minutter til hvor meget du nu synes," fortæller Henrik Affe Sprechler, der er én af dem, som står bag DGI’s træneruddannelse i DGI CrossGym.

Du kan se træningsprogrammer her:

DGI CrossGym træningsprogram - kan bruges af løbere, kajakroere, stavgængere og andre, der færdes i naturen.

Hurtig stationstræning

Dagens WOD, work out of the day, indeholder som regel noget vægtløftning, gymnastiske øvelser og noget sprint/puls.
Act kan laves med kettlebells, vægtstænger, sandsække, sjippetove mv, men det kan også laves med kroppens egen vægt, med cyklen eller de ting, du finder i skoven.

"Man bliver en mere komplet atlet af CrossGym – fordi man træner funktionelle øvelser, styrke og puls. Hele kroppen er med," siger Henrik Affe Sprechler.

Øvelserne lægges som tre eller fire stationer, hvor man tager tre runder med kun et halvt minuts pause mellem hver. Lige akkurat nok til at flytte sig.

Den høje intensitet gør, at act er mest velegnet til folk, der træner i forvejen. Du kan dog altid skalere træningen ned: Tage armstrækkere på knæene, løfte knap så tungt osv.

Træner kroppens korset

DGI CrossGym er intensiv træning for kroppens kerne, altså alle de små ryg-, mave- og sidemuskler, der stabiliserer kroppen. Alle løft udspringer fra ryg eller mave.

Fodboldspillere har f.eks. brug for en stærk kropskerne, når de skal sparke hårdt til en bold. Det samme gælder håndboldspillere, der vil skyde hårdt.

Løbere, cykelryttere og mountainbikere har også brug for en stærk kerne, og det samme gælder roere. Faktisk er et stærkt korset af muskler essentielt som forebyggelse af skader og smerter.

En udendørs WOD

Her kan du se, hvordan en WOD kan være bygget op:

DGI act WOD Outdoor

Se fotos

Du kan se fotos af DGI CrossGym i fotogalleriet fra vorespuls-event'en Karlsgårdedagen 2010.