Nu kan motionister undgå at forstuve anklen

Studie viser, at du kan nedsætte risikoen for alvorlige ankelforstuvninger med mere end 50 procent ved blot at klistre et specialudviklet glat materiale på skoen

"Resultaterne er meget lovende, og løsningen med materialet på ydersiden af skoen er en meget elegant og nem måde at løse et velkendt idrætsmedicinsk problem på i praksis," lyder det. Foto: Hvidovre Hospital

​Mange motionisterer igennem tiden blevet sat ud af spillet i kortere eller længere tid, fordi de har forstuvet deres ankel.

Læs også: Genoptræning efter ankel-skade

Nu har 510 sportsfolk deltaget i et forskningsstudie på Amager og Hvidovre Hospital, der viser, at en stor del af den type skader kan undgås i fremtiden.

Metoden er er en særlig tape, Spraino, der klistres på ydersiden af skoen og forhindrer sportsfolkene i at vrikke om.

Læs også: Forstuvning af ankel: Hjælp dig selv!

Kan nedsætte risiko for ankelskader med mere end 50 procent

"Vores studie viser, at man kan nedsætte risikoen for alvorlige ankelforstuvninger med mere end 50 procent ved blot at klistre et specialudviklet glat materiale på ydersiden af skoen, så skoen ikke bliver "fanget" af gulvet, så man vrikker om" siger ph.d. Filip Gertz Lysdal. Han har ledet studiet, som for nylig er blevet publiceret i det anerkendte 'British Journal of Sports Medicine'.

Kristian Thorborg, som er professor i ortopækirurgi ved Københavns Universitet og Amager og Hvidovre Hospital - og vejleder for Filip Gertz Lysdal, ser det som en stor international anerkendelse til hele forskningsgruppen, at studiet nu publiceres i British Journal of Sports Medicine.

"Resultaterne er meget lovende, og løsningen med materialet på ydersiden af skoen er en meget elegant og nem måde at løse et velkendt idrætsmedicinsk problem på i praksis," siger Kristian Thorborg. 

Studiet med deltagelse af de 510 sportsfolk er foregået på Ortopædkirurgisk Afdeling og Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, mens selve udviklingen af Spraino og de indledende laboratorieforsøg er foregået på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet. Statens Institut for Folkesundhed har bidraget med analyse af forskningsresultaterne.

Sporten har brug for ny teknologier

Udviklingen og afprøvningen af Spraino understøtter et behov for veldokumenterede teknologier til at begrænse de mange skader, der opstår i forbindelse med idræt, fortæller Filip Gertz Lysdal.

"Og nu har vi den første dokumentation for et helt nyt princip for skadesforebyggelse, som ser ud til at kunne halvere de vrid, som skyldes, at man hænger fast i gulvet", siger Filip Gertz Lysdal.

Sportschef i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, er da også meget glad for at se resultaterne af det store studie. 

"Det betyder meget for en klub og en spiller, når så meget af skadetiden kan blive skåret væk efter en skade," siger han.