Nettet får os til at træne mere

Sociale træningssites på nettet motiverer mange til at dyrke mere motion: De inaktive bliver aktive, og de aktive træner mere, viser en undersøgelse.

Motivation på Facebook

Trænings-sites og sociale medier som Facebook motiverer mange til at træne.

Over en fjerdedel motionerer mere, hvis de ved, at deres venner eller kolleger holder øje med dem på et af de sociale netværk for motionister, viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

På mange websites kan du organisere aktiviteter og træning sammen med andre. Nogle steder kan du desuden føre træningsdagbog med digitalt overførte puls- og km målinger fra f.eks. et pulsur eller en gps, planlægge og måle løberuter eller udveksle erfaringer og gode råd med andre.

913 brugere af Endomondo.com, Arena365.com og SportPeople.dk deltog i undersøgelsen af deres brug af de respektive sites. 27 procent havde taget et positivt hop op ad aktivitetsskalaen, efter at de var begyndt at anvende et af de tre sites. Blot 3 procent var gået den modsatte vej.

Målinger motiverer

Motionister melder sig især som brugere på et site for at registrere og måle deres egne præstationer. De kan f.eks. overføre pulsurets målinger fra løbeturen til computeren og derigennem følge deres egen formkurve, tidsforbedring, distanceforbedring, træning i pulszonerne osv.

"To ud af tre brugere motiveres af at måle og registrere deres præstationer. Men også analyser af præstationer, konkurrence med andre, forpligtelse over for sig selv og andre samt fællesskabet med andre brugere af sitet ser ud til at have en motiverende effekt," siger Martin Hedal fra Idan.

Inaktive går i gang

Især de tidligere meget lidt aktive, som trænede hver 14. dag eller mindre, har fået et skub til motivationen gennem træningssites. 40 procent af denne gruppe træner nu 3-6 gange om ugen, viser undersøgelsen.

Fælles for de sociale medier og sites, hvis brugere Idan har analyseret, er, at de er under to år gamle. Mere end to tredjedele af de adspurgte har været brugere i under et halvt år. Kun 10 procent har været brugere i mere end ét år.

Prøv et motivationsforløb
Vil du prøve, om internettet kan få dig til at træne regelmæssigt - eller træner mere? Så prøv et af vorespuls.dk's motivationsforløb i løb, mountainbike, cykling, kajak eller svømning:
Motivationsforløb