Gode råd: Svømning i svømmehal, sø og hav
Svømning kan foregå både udendørs og indendørs. Her er fordele og ulemper ved svømning i svømmehal, sø og hav.
Forsommer og sommer er højsæson for udendørs svømning, og flere steder i landet har de allermest entusiastiske åbent vand-svømmere allerede kastet sig i bølgerne.
Samtidig bugner det med svømmere i de danske svømmehaller. Som en hjælp til dig, der påtænker at svømme både indendørs og udendørs, er her samlet en guide om det.
Læs også: Bliv klar til åbent vand – I svømmehallen!
Start i svømmehallen
Inden du kaster dig i færd med svømning i det fri, er det en absolut nødvendighed, at du bliver fortrolig med selve svømningen og de stilarter, du vil anvende i den udendørs.
Du bør således være fortrolig med svømningens grundfærdigheder, og særligt balance og vejrtrækning.
Derudover er det oplagt at øve og træne de færdigheder, du får brug for i det fri. Det kunne eksempelvis være orientering i brystsvømning eller crawl, sidevendte og fremadrettede vejrtrækninger i crawl eller flydeøvelser på ryggen, hvis træthed eller svimmelhel skulle slå ind.
Det er også en god idé at teste våddragten og svømning med udstyr i svømmehallen, inden du begiver dig udendørs første gang i sæsonen.
Du kunne nemlig få brug for såvel våddragt, finner, neoprenhætte-, sokker og handsker og havtaske.
”Udstyrspakken” kan du med fordel træne at bruge i svømmehallen, inden du anvender det udendørs.
Læs også: Svømning: 3 alternative tips til selvtræning
Undersøg forholdene
Når skridtet fra svømmehallen til svømning i det fri skal tages, er det vigtigt, at du undersøger forholdene dér, hvor du påtænker at svømme.
Der kan være mange forhold, du med fordel kan undersøge, men de fire almindeligste forholdsregler – og dermed også de fire primære forskelle mellem åbent vand og svømmehal – er vandtemperatur, sigtbarhed, strømforhold og bølger.
De almindeligste forholdsregler er at undlade at svømme i vand, der er koldere end 13 grader, og hvor sigtbarhed, strøm og bølger enten er uforudsigelige eller uforenelige med svømning.
Dernæst er det anbefalelsesværdigt – og i min optik et absolut krav – at du aldrig svømmer alene.
Læs også: Er du klar til at svømme i åbent vand?
Havsvømning
Åbent vand-svømning i havet er markant anderledes end i svømmehallen.
Bølger, strømforhold og de koldere vandtemperaturen skaber rammerne for en svømmetur, hvor du om noget er et med naturen.
For at undgå, at det bliver dig mod naturen, bør du være fortrolig med minimum en stilart og være forberedt hjemmefra
Husk, at svømning ikke er fundamentalt anderledes, blot fordi du får en våddragt på i det fri. Det betyder blandt andet, at du kan forberede dig indendørs, inden du begiver du udendørs.
Og på samme vis, bør du tage grundfærdigheder, tekniske fokuspunkter og øvrige opmærksomhedsområder fra svømmehallen med dig i svømningen udenfor.
Er vandtemperaturen varmere end 18-19 grader kan du formentlig undlade neoprenhætte-, sokker og handsker og i stedet nøjes med våddragt, svømmerbriller og signal-badehætte.
Det er en herlig oplevelse at svømme åbent vand-svømning i havet, når temperaturerne er mere end 20 grader, og med havtasken om ryggen kan du endda have telefon, ekstraudstyr eller en lille snack med dig.
Er du ved stranden, kan du tilbagelægge store distancer langs kysten, og i områder med åbent-vand-anlæg kan der være lagt bøjer ud, som du kan svømme om.
Du bør dog være indstillet på, at der kan være motorbåde, kajakker eller små skibe i områder, hvor også åbent vand svømmere færdes.
Læs også: Udstyr til open water svømning
Svømning i søer
I modsætning til svømning i havet kan svømning i søer være en lun fornøjelse.
Hen på sommeren, især hvis lufttemperaturerne er høje flere dage i træk, kan nogle søer blive lumre, og der kan opstå algevækster, der gør svømmeturen mindre indbydende.
Det er dog generelt ofte sådan i Danmark, at mange søer er klare og indbydende, og du risikerer ikke at støde ind i brandmænd, som det kan være tilfældet i havet.
En ekstra bonus – og det har jeg selv haft megen glæde af i både St. Økssø og Madum Sø i Himmerland – kan være, at du ved træthed blot rejser dig op i vandet.
Nogle søer er nemlig ikke særligt dybe, og det kan derfor være en mulighed at bruge bunden til hjælp, hvis svimmelhed eller træthed skulle indfinde sig.
På samme vis kan det også være en mulighed at øve intervaller med stå-pauser eller afprøve øvelser, drills eller lignende alternative tiltag, som ikke var muligt i havvand, hvor bunden er mange meter under dig.
Har du prøvet at blive overhalet uden- eller indenom af diverse motorbåde eller mindre skibe i havet, er det til gengæld til en både stille og dejlig oplevelse at svømme i søer, hvor motorfærdsel normaltvist er forbudt.
Derudover kan smagsoplevelsen også være en ganske anden, end når du er i havvand. Vandet kan være – og er det ofte - både klart og frisk, men undertiden også grumset eller algebefængt.