4 gode råd: Få svømme-motivation tilbage
Er motivationen for at komme i svømmehallen helt forsvundet, så får du her 4 gode råd fra vores svømme-ekspert, så du kan komme i gang igen.
Det er næppe en underdrivelse at påstå, at det for de flestes vedkommende er vanskeligt at holde motivationen og dampen oppe al tid.
Svømningen er især for begynderen en vanskelig, og til tider ubarmhjertig disciplin. Mange timers slid i bassinet betaler sig ikke nødvendigvis tilbage i forbedret teknik eller hurtigere tider.
Med hjælp fra et par mine træner-kollegaer har jeg samlet tips, der måske kan hjælpe dig med at få motivationen på det rigtige spor.
Læs også: Sådan kan du teste din svømmeform
Målsætning(er)
Sæt mål for din træning – og det er på månedlig og måske endda på ugentlig basis. Hvad vil jeg gerne optimere i denne måned, hvordan har jeg tænkt mig at gøre og hvorfor?
Det virker måske banalt at sætte ugentlige eller månedlige mål. Men et forudgående overblik og de ”små sejre”, når målsætningen er nået, sikrer både, at du træner målrettet og, at der tankes selvtillid ”along the way”.
En anden klar fordel ved proces- eller færdighedsmål er, at du undervejs i processen reflekterer og vurderer din konkrete træning og retning, du vil gå. Du undgår med andre ord ”bare at træne”.
Har du en træner på kanten, er det oplagt at inddrage ham eller hende i målsætningerne.
Læs også: Gratis svømme-program hver uge på mail
Tag foden væk fra speederen
Svømmer du for hurtigt til træning? Udvikling og fastholdelse af en god teknik, især i crawl, kræver, at du udvikler en god balance, du får styr på vejrtrækningsmekanismerne og at de tekniske bevægelser kommer på plads – og alt sammen sker det bedst i et roligt tempo, i min optik.
Det nytter ikke noget, at du svømmer hurtigt i svømmehallen, hvis det sker ved, at der tæskes løs på vandet.
Nikolaj Skovmose er cheftræner i Holstebro Svømmeklub med flere danske mestre på CV’et, og han tilføjer:
”Jeg oplever mange, der slås med vandet. Især triatleterne. Svømning skal føles som Marabou – sådan helt ’mmmmh’, dejligt og glidende.”
Læs også: Forbedr din præstation med kost-strategi
Lad en træner hjælpe dig
Nikolaj Skovmose forklarer videre hvorfor, det kan være en god ide at anskaffe sig en træner eller tilmelde sig den lokale svømmeklubs crawl-hold:
”Hvis jeg må være flabet, så ser jeg alt for mange bruge kr. 50-75.000 på en cykel, men de er for nærrige til at ofte kr. 2-3000 på en ordentlig svømmeteknik. Det lokale crawl-hold i svømmeklubben er et billigt alternativt til den personlige træner, og udbyttet ved en forbedret tid eller bedre svømmeteknik er ofte markant. Med en træner på kanten identificeres svagheder og udviklingsområder i øvrigt meget skarpere, og du får konstruktivt feed back på din svømning”
Læs også: Optimer din svømmeteknik: Sådan svømmer du lige
Træn sammen med andre
Den lokale svømmeklubs crawl-hold sikrer ikke blot, at du har en træner på kanten. Du får også trænet sammen med øvrige medlemmer fra holdet og skaber derved en sække sociale relationer, der meget vel kan gavne motivationen for at tage til træning. ”Social support” om man vil.
Det er som, Morten Hyldelund, konsulent i DGI Storkøbenhavn og DGI Nordsjælland og mangeårig toptræner, forklarer, ’meget nemmere at komme ud af sofaen’, når man ved, at enten træneren eller holdkammeraterne venter på bassinkanten.
”Man bør træne sammen med andre. End of story. Træningen bliver sjovere, du opnår sparring og venskabeligt selskab, der kan trække dig igennem de tungeste perioder. Træneren på kanten er også vigtig, da du har brug for øjne på din svømning, hvis du kontinuerligt eller bare fra tid til anden skal udvikle dig”.