Strategier til at undgå kedsomhed på lange løb

Har du svært ved at motivere dig til at løbe lange tur, eller keder du dig undervejs? Det behøver du ikke! Få forskellige tips her i artiklen, som kan peppe din langtur op.

Skal du løbe langt, kan det nogle gange være en motivationsfaktor ikke at løbe i ring, men i stedet løbe et sted hen. Foto: Colourbox

Rutevalg og selskab           

Det siger sig selv, at en kedelig rute kan give en kedelig tur - særligt hvis intensiteten er så lav, at du har masser af overskud til rent faktisk at lægge mærke til, at ruten er kedelig.

Læs også: Tips til restituering efter en lang løbetur

Det er ikke til at sige, om en kedelig rute er en flad landevej eller en tur i skoven - det er helt op til dig, hvad du holder mest af at løbe i. Det er dog en god idé at overveje dine vanlige løberuter, så du løber den slags rute, som giver dig den bedste løbeoplevelse.

Skal du løbe langt, kan det nogle gange være en motivationsfaktor ikke at løbe i ring, men i stedet løbe et sted hen. Du kan fx tage offentlig transport et sted hen, og løbe hjem derfra. Det kan også være, at du skal et sted hen med familien (hvor du har mulighed for at komme i bad). I så fald kan du lade familien tage bilen, mens du løber derhen.

Er den bedste langtursrute en smule kedelig, kan du også gøre den mere interessant ved at tage en løbemakker eller flere med på turen. Tiden går typisk meget hurtigere i godt selskab.

Løbeteknik

Der er mange facetter af god løbeteknik, og dermed mange forskellige ting du kan øve dig på. En lang tur ved lavere intensitet giver dig gode muligheder for at øve og forfine forskellige aspekter i din løbeteknik.

Nogle kan godt lide at have ét fokuspunkt - det kunne eksempelvis være kadence. Her koncentrerer du dig så vidt muligt om at holde en god kadence på hele turen.

En anden mulighed er at planlægge et slags teknikprogram hjemmefra, så du fx. de første 20 minutter koncentrerer dig om kadence, de næste 20 minutter om vejrtrækningen osv. Du kunne også have bestemte fokuspunkter hver gang, du møder en bakke eller lignende.

Læs også: Video-guide: 8 øvelser til at optimere løbeteknik

Længden på tidsintervallerne kan du afgøre ved, at du på næste tur lægger mærke til, hvor længe du skal løbe, før du føler, det bliver monotont/kedeligt.

Indlagte temposkift

En lang tur behøver ikke nødvendigvis være langsom. Lange ture kan løbes på mange forskellige måder, og der er rig mulighed for at lave variation undervejs på turen, så tiden går lidt hurtigere.

Vil du gerne løbe en lang tur, og har du lavet intensiv træning nok i løbet af ugen, må du selvfølgelig ikke løbe for intensivt på den lange tur også. Du kan dog godt tillade dig at lave såkaldte “strides”, hvilket er kortere løb med højere fart. Farten skal ikke være højere, end at du har en god flow-fornemmelse, og må ikke være så lang, at du når at blive træt/forpustet af det. I praksis kunne du eksempelvis løbe strides af 60-80m hvert 5. minut undervejs på turen.

Hvis ruten muliggør det, kan du også have bestemte segmenter med højere intensitet - hvad end det er fra en bestemt butik til en anden eller opad udvalgte bakker.

Podcast/musik

At have lyd i ørene på løbeturen er ofte noget, der deler vandene. Nogle mener ikke at kunne løbe uden, mens andre aldrig løber med musik i ørene.

En fornuftig måde at anskue lyd i ørene på under løb er som et værktøj i værktøjskassen; en hammer er god til søm, men ikke til skruer. Ligeledes kan det være fordelagtigt at underholde sig selv med lyd i ørene på visse træningspas.

Læs også: Løb langt: Sådan klarer du de sidste kilometer

Hvad end det er i form af en podcast, musik eller en lydbog, er helt op til dig. Generelt er det fornuftigt at vælge noget, som passer til det mentale overskud, du har på turen. Løber du eksempelvis intervaller, er det ikke sikkert, du kan forholde dig til en podcast om et komplekst emne, så tænk over, hvad du sætter på, så det passer til din træning.

Monotont og godt?

Vi er i dag generelt ikke vant til at kede os, og mange befinder sig derfor ikke særlig godt i det. Det kan dog være sundt at “kede sig”, og forsøge at være til stede i det monotone ved en lang tur i et jævnt tempo. Du kan bruge det som mindfullness-træning og til at give hjernen lov til at gå ned i gear for en stund.

Lykkes det for dig, vil du helt sikkert føle dig mentalt genopladt efter løbeturen!