Skal du vælge løbesko med pronation?

Få helt styr på, hvad pronation er, og om det er vigtigt at vælge sko med pronation.

Den overordnede anbefaling til pronation og skovalg er, at du skal vælge en sko med så lidt støtte som muligt. Foto: Jens Astrup

Det kan hurtigt blive meget teoretisk og indviklet. For at forklare pronation under løb på ”almindeligt dansk”, er det først og fremmest en bevægelse, der sker, når du lander på jorden.

Læs også: Pronation dæmper dit landingsstød ved løb

I det øjeblik du lander, sker der en bevægelse i ankelleddet. Ser man på anklen bagfra, ligner det, at anklen ”skrider indad”.

Har du været i en løbebutik, har du muligvis været oppe på et løbebånd for at blive filmet bagfra, blandt andet for at se om du pronerer. Men er det overhovedet vigtigt for skovalget, om du pronerer?

Lad os starte med at se på, om det er godt eller skidt at pronere.

Pronations blakkede ry

Pronation har hos mange fået et skidt ry – men det er ikke med rette. Selve pronationsbevægelsen er en helt naturlig og hensigtsmæssig mekaniske til støddæmpning. Sammen med en masse andre områder i benene sørger pronation for, at du har en effektiv og velfungerende løbeform.

Det betyder dog ikke, at du er uden for skadesrisici, hvis du pronerer. Selve pronationsbevægelsen ”modereres” af muskler og væv, ligesom øvrige led i benene under løb.

Læs også: Kom over din løbeskade: Skinnebensbetændelse

En af de muskler, som er på arbejde, for at sørge for at standse pronationsbevægelsen i tide, er den bagerste skinnebensmuskel. Ligesom alle andre muskler, kan den blive overbelastet, og du kan ende med at få ”skinnebensbetændelse”.

Det er en helt almindelig overbelastningsskade, som med andre ord ikke skyldes pronation eller ej, men nærmere skyldes din overordnede træningsbelastning. Pronation under løb er altså ikke skidt, det er tværtimod en god funktion og en naturlig støddæmpningsmekanisme.

Pronation og skovalg – betyder det noget?

Svaret er faktisk både ja og nej.

Har du hele livet løbet i pronationssko, så har du i praksis haft en sko på, som har hjulpet din bagerste skinnebensmuskel. Det betyder med al sandsynlighed, at musklens styrke har tilpasset sig pronationssko, og den bliver derfor ekstra belastet, hvis du pludselig tager en neutral sko på.

Ekstra belastning er ikke skidt i sig selv, men overbelastning kan, som nævnt, give overbelastningsskader. Derfor vil et skifte fra pronationssko til neutralsko formentlig øge risikoen for overbelastning af muskulaturen i perioden, hvor musklen ikke er helt tilpasset.

Læs også: Løb: Sådan lander du bedst på jorden

Vil du gerne skifte fra pronationssko til neutralsko, er mit råd derfor, at du gradvist introducerer neutrale sko – hellere lidt mere forsigtigt end lidt for hurtigt. Med den gradvise introduktion tillader du muskler og væv at tilpasse sig den nye belastning.

Skal du i gang med at løbe, er der så nogen grund til at vælge en pronationssko? Nej, det er der ikke.

Her er anbefalingen at starte med en neutral sko. Men husk, at du skal starte forsigtigt op, hvis du er nybegynder. Mange får skader i starten, fordi de træner for meget og/eller for hårdt.

Fjern fokus fra pronation

Pronation er en naturlig og hensigtsmæssig støddæmpningsmekanisme. Træner du mere, end du kan holde til, kan du få irritation i de muskler, der er involveret i pronationsbevægelsen. Sker det, skyldes skaden ikke pronation, men nærmere træningsbelastningen.

Den overordnede anbefaling til pronation og skovalg er, at du skal vælge en sko med så lidt støtte som muligt, og at skoen skal være så let som mulig - inden for den grad af komfort, du gerne vil have.

Læs også: Træn dine fødder og få færre skader

I stedet for at bruge energi på, om du pronerer eller ej, er du bedre stillet ved at fokusere på at bygge din træning fornuftigt op. Her handler det om at holde en konsistent træningsbelastning og lave en gradvis og forsigtig progression, hvis du gerne vil øge belastningen over tid.