Prøv orienteringsløb! Du glemmer helt, du har løbet

Orienteringsløb er for alle aldre og niveauer - og også familier. Og mange synes helt, de glemmer, at de har løbet - så underholdende er det.

Selvom orienteringsløb ofte løbes alene i skoven, så er der absolut intet i vejen for at komme i skoven enten som familie, med venner eller alene med kort og kompas i hånden. Fordelen ved være flere er, at I kan hjælpes med at finde vej.

Læs også: Akillessene: Løberens ømme punkt

Det kan være en sjov opgave for de mindste i familien, hvis I har dem med, at få lov til at føre an i skoven. Det giver en oplevelse af ansvar og være dygtig, når der findes vej til posten og kommer sikkert tilbage til udgangspunktet.

Her kan du finde ruter og arrangementer

Der findes en hel del arrangementer, hvor du kan få lov til at øve dine evner til at finde vej i skoven - og samtidig være helt tryg ved ikke at blive væk. Du kan bruge Dansk Orienterings-forenings hjemmeside til at finde arrangementer og ruter.

Her er der baner til børn, begyndere og også hvis du har mod på at udfordre dine orienteringsevner lidt mere.

Fordelen ved disse arrangementer er, at der er øvede orienteringsløbere, som kan hjælpe dig at forstå kortet og finde vej uden at du skal være ekspert i alle kortets detaljer. Da det vigtigste er at kunne tage gode beslutninger om hvilken vej, der er den bedste for dig, så er det ikke afgørende om du løber. Faktisk bliver det mange gange en bedre oplevelse, hvis man går og tager sig tid til at se godt på kortet.

Der er mange, som ikke helt finder glæde ved en almindelig løbetur, men bliver motiveret af at bruge tankerne om at lære at bruge kortet og kompasset imens, de får en skøn løbetur.

Læs også: Få mere ud af din bakketræning

Det hænger sammen med, at tid og kilometer får en helt anden betydning, når hjernen er aktiveret med at løse en sjov og udfordrende opgave samtidig med fysisk aktivitet. Det sker ofte under orienteringsløb, at man bliver så opslugt af aktiviteten, at der slet ikke kigges på uret, og hvor langt du er kommet på ruten. Lige pludselig er du tilbage ved mål med sved på panden og pulsen oppe uden, at der rigtig er lagt mærke til, at der er brugt længere tid end på den sædvanlige løbe- eller gåtur.

Orienteringsløb er også for familier

Mange familier kan godt lide en tur i skoven for at udforske naturen - og det at finde vej gennem terrænet ved at forstå, hvad et orienteringskort fortæller om skovens mange facetter gør det bare endnu mere spændende. På et orienteringskort kan du ikke blot se stier, men også slugter, tætheder i bevoksninger, højdeforskelle, vandløb og meget mere, som du lærer at blive opmærksom på.

Hvis du tager en madpakke med, så er der en god anledning til bagefter at tale om, hvad der blev lagt mærke til på turen, og hvordan det blev brugt til at finde vej. Det er mindst en lige så stor del af orienteringsløb at diskutere, hvordan hver især fandt sin egen vej i terrænet.

En fordel ved orienteringsløb er, at det er alt andet end en sport, der kræver en masse udstyr. Hvis du allerede har et par gode sko til at færdes i skoven med, så er kompasset det eneste, som du mangler.

Gratis træninger for begyndere

Hvis du kommer til arrangementer med orienteringsløb, så kan du som oftest låne et kompas. Hvis ikke du er til en tur i skoven og vil prøve orienteringsløb på en anden måde, så er orientering i byen en forrygende oplevelse. Det kan både give en intens løbetur og være god måde at komme i gang med orienteringsløb. Kort til byorientering ligner på mange måder et almindeligt bykort uden vejnavne, men med særlige detaljer til at finde vej efter, hvilket gør det ret let at bruge for nye orienteringsløbere.

Læs også: Guide: Det rigtige løbeudstyr

Har du fået lyst til at prøve kræfter med kort og kompas, så har mange orienteringsklubber ’Find vej’-arrangementer, som kan findes på deres hjemmesider.

Der er desuden mange åbne orienteringsløb, hvor du kan tilmelde dig på dagen, også selvom du ikke er medlem af en orienteringsklub - og der vil være baner til alle niveauer. Hvis du bliver så grebet af at finde vej, så har alle orienteringsklubber begynderkurser og ugentlige træninger.