Løb alene eller sammen: Fordele og ulemper
Løber du alene eller med andre? Begge dele har fordele og ulemper, og det er en rigtig god idé at være opmærksom på dem, da du ellers risikerer, at det går ud over din træning.
Du er langt fra den eneste, der løber alene. Der er traditionelt set mange, som løber på egen hånd, men særligt efter corona er løb i organiseret form blevet væsentligt mindre – i hvert fald på nuværende tidspunkt.
Det er resultatet af undersøgelsen “Danskernes motions- og sportsvaner under delvis genåbning”, som viser graden af organiseret og selvorganiseret idræt fra før corona til april 2021.
Lad os starte med at se på fordelene og ulemperne ved at løbe alene.
Fokus på egne planer
Løber du på egen hånd, kan du lave dine egne planer – hvad end det er et bestemt løb, eller en bestemt måde at træne på, så er du ikke afhængig af, at du kan blive enig med resten af løbegruppen.
Det betyder også, at du kan lave præcis de løbepas, som du har brug for, for at komme tættere på dit mål, for at undgå skader, eller hvad end der kunne være din udfordring og dine ønsker.
100 procent fleksibilitet
Fordi du ikke skal mødes med nogen på et aftalt tidspunkt, har du selvfølgelig mulighed for at løbe lige præcis, når det passer dig. Du har også mulighed for at ændre planer på dagen, hvis det giver mere mening for dig. Det kunne være, at du vælger at løbe en rolig restitutionstur i stedet for at løbe de planlagte intervaller, fordi du føler dig lidt træt i kroppen.
Det kunne også være, at du vælger at lave noget indendørs i stedet for udendørs, fordi vejret er dårligt. Eller også vælger du at ændre rute, da det passer bedre ind i forhold til de aftaler, du har i løbet af dagen.
Jeg løber eksempelvis selv mange transportture fra A til B – ofte i forbindelse med, at vi skal besøge familie og venner, eller vi skal et sted hen, for eksempel til indkøbscentret eller lossepladsen. På den måde kan min løbetræning fylde mindre for familien, og det passer mig rigtig godt.
Mindre tidsspild
Her mener jeg selvfølgelig ikke, at socialt samvær er tidsspild, men har du en løbeaftale, vil du ofte bruge ekstra tid på træningen – enten fordi, du skal transportere dig selv hen til mødestedet, eller fordi du står og venter lidt inden træningen starter.
Ventetiden kan sagtens være hyggeligt samvær med andre, men i sidste ende er det ekstra tidsforbrug på træningen. Og da tid oftest er en væsentlig begrænsning, så er det værd at have in mente.
Du styrer selv intensiteten
På godt og ondt styrer du helt selv intensiteten. Jeg oplever ofte, at løbere, som løber sammen med andre, kommer til at løbe for hurtigt i den del af træningen, som skal foregå ved lav intensitet – for eksempel den første del af opvarmningen, eller en længere og rolig tur.
Ofte ender tempoet med at blive tilpasset de hurtigste løbere, og jeg har oplevet mange gange, at de mindre hurtigere løbere ikke er gode nok til at melde ud, hvis tempoet er for højt – nogle gange fordi, de ikke er klar over det, og andre gange måske fordi, de ikke vil “trække gruppen ned”.
Løber du selv, er der ikke noget pres fra gruppen i forhold til at holde et bestemt tempo. Derfor er det for de fleste lettere at holde tempoet nede, hvis de løber alene.
Omvendt bliver du måske ikke presset nok på intervallerne, og derfor opleves det muligvis lidt hårdere at komme igennem de højintense træningspas alene.
Løb med andre
Løber du med andre, er der også både fordele og ulemper, og nedlukningen har ikke bare flyttet løbere fra organiseret til selvorganiseret løb – der er også en del, der er faldet fra af forskellige årsager.
En af årsagerne er, ifølge undersøgelsen, at en stor del føler, at de ikke længere har overskud til at træne, og der bliver også nævnt ting som “jeg mangler nogle at træne sammen med” og “jeg mangler et fast hold med et fast træningstidspunkt”.
Det fleksible element i selvorganiseret idræt er altså ikke en fordel for alle. Nogle holder af, at træningstiden er fastlagt, og måske kræver det mindre energi til planlægning, da tidspunktet netop er det samme hver uge.
Løber du på egen hånd, er det op til dig, hvornår du skal afsted, og det kræver en eller anden form for planlægning omkring træningstidspunkt.
Med andre ord: Selvorganiseret idrætsaktivitet kræver for nogle mere energi end organiseret idræt, og hvis man i forvejen føler, at det er udfordrende at komme af sted, kan fællesskabet måske være det afgørende for, om du kommer ud ad døren eller ej.
Fælles planer
Under selve løbetræningen kan det være en styrke, at du ikke er ene person om at holde styr på træningen. I kan fordele overblikket, eller måske har I endda en træner tilknyttet, som holder styr på strukturen.
På den måde kræver det mindre overblik og styring fra dig, og du kan måske bruge den overskydende energi i løbeskoene i stedet for på øverste etage.
Social forankring
Mennesket er grundlæggende et socialt væsen, og de fleste vil derfor fremhæve det sociale samvær i holdtræning som en af fordelene. Ud over at det kan være hyggeligt, kan det også være netop det sociale, som giver det sidste skub, hvis du en dag har svært ved at komme af sted.
I social forankring ligger nemlig ikke kun, at vi holder af at løbe i fællesskab med andre for det sociale samvær, men også at vi kommer til at føle os forpligtet over for fællesskabet til at møde op.
Det lyder måske som en presbold, men er det det, der skal til, for at få dig ud ad døren, skal du selvfølgelig finde nogle fællesskaber at løbe i.
Summa summarum
Der findes både fordele og ulemper ved løb på egen hånd og løb med andre.
Løber du alene, skal du formentlig være ekstra påpasselig med at bevare lysten til at træne. Her kan det være en god idé at bruge en stund på at gøre klart, hvad der egentlig er årsagen til, at du har valgt at dyrke løb.
Der findes mange forskellige årsager, og kan du stille skarpt på, hvad der er din bevæggrund for at dyrke løb, har du også bedre muligheder for at blive ved med at pleje din træningslyst, så du også har lyst til at løbe i morgen.
Løber du med andre, så sørg for at være ærlig over for dig selv omkring intensitet. Uanset hvad fællesskabet kunne føles at “diktere” af tempi, så skal det passe til dig. Løber du hurtigere, end du burde, risikerer du ikke blot at få en mindre effektfuld træning, du øger også risikoen for skader.
Måske er du ikke den eneste, der løber for hurtigt. Er det et problem i forhold til holdets træningstempi, så tag en snak med dine løbekammerater om det, så I kan finde ud af, om I eksempelvis skal dele opvarmningen op i et par grupper og så mødes til intervaller, eller om det rent faktisk er fint for alle at løbe en smule langsommere.