Derfor er løb IKKE farligt
Griber du løb rigtigt an, havner du med stor sandsynlighed ikke i den nye og foruroligende statistik over nye løbere med skader.
Den seneste tid har der i mange danske medier floreret historier om, at ”løb er verdens farligste sport”.
Den bombastiske og noget opsigtsvækkende overskrift har sin oprindelse i en undersøgelse, som DGI har fået lavet i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut.
Undersøgelsen viser, at hvert andet medlem i DGI’s løbeklubber bliver skadet inden for et år. Og 48 procent af dem, der melder sig ud af løbeklubben det første år har skader som én af grundene.
Men løb i sig selv er ikke farligt – det forsikrer Tina Kryger Mondrup, der er ansvarlig for udviklingen af løb i DGI.
”Løb er en fantastisk aktivitet, som man i lighed med andre idrætter skal gå til med fornuft, så du ikke træner mere, end kroppen kan holde til. Løb er ikke i sig selv farligt, det er måske den mest naturlige bevægelse ud over gang for os mennesker,” siger Tina Kryger Mondrup.
”Men det er rigtigt, at hvis du begynder at løbe efter en for lang periode uden regelmæssig træning, kan der opstå stress på ledbånd, sener og muskler. Som med al anden idræt, hvor du ikke bygger dig langsomt op igen.”
Sådan undgår du at blive skadet – læs om alle løbeskaber: Tema om løbeskader
Løbeklubberne skal gøre en forskel
Tina Kryger Mondrup erkender samtidig, at idrætsorganisationen har et ansvar for, at den kedelige statistik bliver forbedret over de næste år.
”Vi skal selvfølgelig hele tiden optimere og opbygge ny viden sammen med vores foreninger og instruktører. Det er vi allerede i gang med. Og i løbetræneruddannelsen kommer der mere fokus på styrketræning og stabilitetstræning som en del af løbetræningen,” siger hun.
”Foreningerne gør et kæmpe arbejde med at tage imod de mange nyløbere, som vi ser i disse år, og der bliver arbejdet hårdt med nyløbernes motivation og fastholdelse. Trænerne – og nyløberne selv - skal i endnu højere grad have fokus på tilpas progression. Og på at styrke kroppen mere generelt til belastningerne.”
Find træningsprogram for dig: Løbeprogram: 7 gratis træningsprogrammer
Løb selv eller i en forening
Det er ikke sikkert, du er medlem af en løbeklub, og det er heller ikke sikkert, det vil være den bedste løsning for lige præcis dig.
Men ifølge Tina Kryger Mondrup vil risikoen for at blive bremset af en skade være mindre, hvis du løber sammen med andre.
”I foreningerne har du som løber mulighed for at blive spottet langt tidligere, hvis du træner uhensigtsmæssigt meget eller har en uheldig løbestil. Det har du ikke som selvorganiseret løber, her har du måske større tendens til bare at fortsætte selvom en mindre skade eller ømhed melder sig.”
”At være med i en løbeklub med en træner er dog ingen garanti. For eksempel er der også mange løbere, der løber ved siden af foreningens tilbud, og så kan den samlede mængde af løbetræning overstige den anbefalede.”
Læs også: Sådan lytter du til din krops signaler
Gode råd til dig
Kunne du godt tænke dig at begynde at løbe, eller vil du sætte din træningsmængde i vejret, så har Tina Kryger Mondrup et par gode råd til dig:
”Søg vejledning og brug træningsprogrammer - og husk at medtænke varieret træning og styrketræning. Og så er det ekstremt vigtigt med tålmodigshed.”
Få flere gode råd til at begynde med at løbe i artiklerne 7 gode råd til nye løbere og Kom godt i gang med løb uden skader.