Sådan lytter du til din krops signaler
Selvom det kan være fristende at give den maksimalt gas med træningen, når du har besluttet dig for at gå i gang, skal du huske at lytte til kroppens signaler.
Du har et helt nyt år foran dig, og dit nytårsforsæt er måske, at der nu for alvor skal fart på træningen. Husk at lyt til, hvad din krop fortæller dig.
Sammen med Jonas Tybirk giver vi dig gode råd til, hvordan du skal forstå din krops signaler.
Ømhed i musklerne
Det er helt naturligt at opleve ømhed i kroppen dagen efter en omgang træning, og ifølge Jonas Tybirk er ømheden ikke nødvendigvis et faresignal om, at en skade er på vej.
”Ømhed i musklerne dagen efter en træning behøver du ikke lytte så meget til. Når du bliver varm igen i kroppen, forsvinder ømheden stille og roligt,” siger han, men understreger samtidig, at ømheden ikke skal vare ved.
”Hvis du har holdt fri fra træning i fire-fem dage og stadig er øm et specifikt sted – for eksempel i baglåret – kan det godt være et signal, som du skal begynde at lytte til. Det kan nemlig være fiberskader og muskelsprængninger, som modsat manges opfattelse ikke altid kommer akut. De kan godt komme snigende, så du skal være opmærksom, hvis du stadig er øm fire-fem dage efter en træning,” siger han.
Læs også: Træn baglår og undgå fiberskader
Smerte i skinneben
Hvis du oplever smerte i skinnebenene, kan det være et tegn på, at en omgang skinnebensbetændelse er på vej.
Skinnebensbetændelse kan tage lang tid at komme af med igen, så det er et signal, du skal lytte til.
”Skinnebensbetændelse er en hyppig skade blandt løbere. Forskningsstudier har vist, at nye løbere generelt er mere eksponerede for at få skader. Det gælder især de løbere, som aldrig tidligere har været fysisk aktive,” siger Jonas Tybirk og fortsætter:
”Skinnebensbetændelse viser sig især på løbere, som pludselig begyndere at træne mere intensivt, end de ellers har gjort. Det kan afhjælpes ved at løbe på andet underlag, få indlæg i skoene eller holde pause,” siger han.
Læs også: Skinnebens-betændelse: Årsag og behandling
Hvordan undgår du skaderne som nybegynder?
Nybegyndere har tendens til at overtræne i starten, fordi de alt for gerne vil blive hurtigt bedre.
Det kan være farligt, fordi kroppen ikke er klar til den hårde, pludselige belastning, som den ikke har været vant til.
”Hos nybegyndere handler det langt hen ad vejen også bare om at komme i gang med at motionere. Hvis du for eksempel er på et 30-minutters løbepas, kan 20 ud af de 30 minutter sagtens være gang,” siger Jonas Tybirk Nielsen.
Læs også: Sådan begynder du på løb
Han fortæller samtidig, at styrketræning kan være en vej til at undgå skaderne fra løb.
”Du kan undgå mange skader ved også at styrketræne en smule. Hvis du træner hver tredje dag med noget gang og løb de første par uger, og så derefter begynder at lægge styrketræning ind efterhånden. Styrketræningen kan blot være fem minutter med lunges og squats. Forskning viser, at en stærk krop får færre skader,” siger han.