4 tegn på, at du skal holde en løbepause

En løbepause kan være rigtig gavnlig - men kan også gå ud over din form. Det kommer naturligvis an på hvornår, du holder pause og hvor længe. Det svar forsøger vi at give dig i artiklen.

Hvor lang er en løbepause?

Medmindre der er noget alvorligt i vejen, har du næppe brug for en meget lang løbepause.

Læs også: Den bedste alternative løbetræning

Holder du eksempelvis helt pause fra løb i flere måneder, vil du nok til en vis grad opleve at skulle starte helt forfra med din træning, medmindre du er rigtig dygtig til at holde formen ved lige på anden vis.

En pause på 1-2 uger kan dog i visse situationer være ganske fornuftigt. Herunder får du 4 tegn på, at det kan være en god idé med en sådan pause.

Tegn nr 1: “Batteristatus”

Inden vi ser nærmere på de fysiologiske overvejelser, er det værd at nævne det mentale aspekt af en løbepause.

Har du eksempelvis haft et godt træningsforløb hen mod et motionsløb, som nu er overstået? I perioden op til løbet yder mange en ekstra indsats for at nå deres mål, og tilsidesætter måske også andre ting, som de ellers holder af - hvad end det betyder lidt mindre fredagsslik, færre byture eller mere tid i løbeskoene.

Denne periode kan således trække veksler på dit mentale overskud. Du kan tænke det som et batteri, som ikke bliver fuldt opladet, og derfor dag for dag vil have en smule mindre kapacitet.

Læs også: 8 typiske løbeskader: Sådan kommer du over dem

Dræner du dit batteri for meget pga. træning, kan du risikere at ende i en situation, hvor du mister drivkraften til at træne. Er det helt slemt, taler man i sporten om termet “burnout” - eller på dansk udbrændthed, hvilket i værste fald kan ende med, at man ikke kommer tilbage til sporten.

Det er dog værd at nævne, at udbrændthed nok er knap så udbredt blandt motionister blot pga. sporten - mon ikke det er en kombination af andre faktorer? Måske for mange arbejdstimer og for lidt søvn? Føler du, at du er på vej til udbrændthed, bør du tage hele din hverdag op til overvejelse, så du finder ud af, hvordan du kan skabe en bæredygtig balance imellem det hele.

Det kunne også være, at du bare har givet den lidt mere løb, end du egentlig havde lyst til- i så fald er min erfaring, at du oplever en fornyet lyst til at løbe, hvis du tager en lille løbepause, og får det lidt på afstand.

Tegn nr 2: Du forbedrer dig ikke

Træner du flittigt, men forbedrer dig ikke, så kan det være et tegn på, at du er på vej mod en vis grad af overtræning.

Når du træner, er det nemlig en proces, hvor du belaster kroppen - i princippet nedbryder du dele af kroppen, når du træner. I perioden frem mod næste træning har vi da restitutionsfasen, hvor kroppen “reparerer skaderne” - men også under normale omstændigheder “superkompenserer”.

Læs også: Jeg er aldrig motiveret til løb: Sådan får du glæden frem!

Når kroppen superkompenserer, kan man sige, at den gør sig en smule stærkere/hurtigere/bedre, end den var før træningspasset.

Træner du for meget/for hårdt, kan kroppen ikke nå at superkompensere, og du vil altså ikke forbedre dig, selvom du træner flittigt. I værste fald når kroppen heller ikke at restituere, hvilket betyder, at du over tid vil ende med øget skadesrisici.

Tegn nr. 3: Du bliver lettere forkølet

Et andet tegn på overtræning er faktisk, at du lettere bliver forkølet.

Undersøgelser har vist en sammenhæng imellem tendensen til at blive forkølet og overtræning, hvilket formentlig skyldes, at du har belastet kroppen så meget, at immunforsvaret ikke fungerer ordentligt.

Det er dog vigtigt at understrege, at risikoen for overtræning ikke kun bestemmes af træningsmængden - men som nævnt også restitution. Restituerer du ikke godt nok, vil du altså hurtigere risikere at ende i overtræning. Også af denne grund er det vigtigt eksempelvis at få tilstrækkeligt med søvn, da dette er et essentielt element for god restitution.

Læs også: Løb: Forskelligt væv - forskellig restitutionstid

Tegn nr. 4: Du sover dårligt

I og med at overtræning overordnet resulterer i et øget stressniveau i kroppen, kan det også påvirke din søvnkvalitet negativt. Du kan både have sværere ved at falde i søvn og få mindre ud af den søvn, du får, fordi du sover dårligere.

Det er noget af en ond cirkel, da for lidt søvn kan øge risikoen for overtræning.

Opsummering

Ingen panik - man ender ikke i overtræning efter et par hårde træningsdage eller en stresset arbejdsuge. Det er dog værd at have for øje, hvordan du generelt presser dig selv fysisk og psykisk, for er der ikke balance i det, kan det blive nødvendigt at trække stikket i en længere periode.

Har du blot givet den en ekstra indsats i en periode og føler mindre motivation for træning, så tag en eller to ugers løbefri, hvor du dyrker anden sjov og varierende træning - så har du forhåbentlig fornyet løbelyst, når du skal igang igen!