Den bedste alternative løbetræning

Har du brug for at ryste posen lidt med din løbetræning, så får du masser af inspiration til det her.

Variation inden for rimelighedens grænser

Variation er grundlæggende enormt godt. Der er mindre risiko for, at din træning bliver kedelig over tid, når du varierer din træning og tvinger kroppen til at tilpasse sig på nye måder.

Er din løbetræning eksempelvis altid 5-10 km i et bestemt, jævnt tempo (fx 6 minutter pr km), vil kroppen gradvist snævre sine kompetencer ind, og over tid vil du altså højst sandsynligt blive langsommere.

Inden for rimelighedens grænser?

Et af de allervigtigste elementer i løbetræning er konsistens - det er altså ikke gavnligt med alt for stor variation i træningsbelastning. For store udsving kan give mindre udbytte, men det kan også resultere i skader!

Tager vi ovennævnte eksempel med en fast løbetur i samme tempo, så vil der formentlig også være markant større skadesrisici forbundet med, hvis du eksempelvis pludselig beslutter dig for at bryde rutinen og prøve 100m-sprinter af i fuld fart.

Tænk derfor variation som værende en slags margin rundt om den træningsbelastning, som du er vant til. Vil du gerne prøve 100m-sprinter, ville det derfor være fornuftigt at starte med at løbe dem lidt hurtigere, end du er vant til at løbe på dine ture, og da gradvist øge tempoet træning for træning, indtil du til sidst er klar til at sprinte helt igennem.

Forslag til alternative træningspas

Der findes mange måder at strikke en træning sammen på - måske er der nogle af de nedenstående forslag, du ikke har prøvet før, som du kan give dig i kast med?

En anden sportsgren?

De fleste studier viser, at du bliver den bedste løber ved at løbe så meget, som muligt - altså er udbyttet for en løber med andre ord større ved at bruge 30 minutter på løb sammenlignet med at bruge dem på cyklen.

Det kunne dog være, at du har brug for at ryste posen for at bevare motivationen, og så er det selvfølgelig en god idé at gøre det - den bedste træning er jo i første omgang den, du får gjort!

Vandreture

Kan du som løber få godt udbytte af vandreture? Ja, det kan du godt. Desto bedre form du er i, desto længere eller hårdere skal vandreturen dog være.

Udbyttet af vandreturen vil primært være på din udholdenhed. Prøv derfor at lægge vandreturene ind som lange ture - måske kunne du planlægge en heldagsudflugt med planlagte stop undervejs, så du får en spændende tur ud af det også?

En anden mulighed er at finde meget stejlt terræn. De fleste kan faktisk få pulsen meget højt op ved gang, hvis bakkerne er stejle nok! Sådan en tur kan da faktisk godt erstatte et intervalpas en dag, og være et kærkomment afbræk, som stadig træner dit kondital.

Cykling

Med cykling gælder lidt det samme som vandreturen. Man ser generelt, at løbere ikke kan presse iltoptagelsen lige så meget på cykel, som de kan i løbeskoene, og derfor er det formentlig ikke intervalpassene, du skal satse på at erstatte med en cykeltur.

Med cykling kan du til gengæld måske tage en tur, hvor du er i gang i længere tid, end du er vant til i løbeskoene. Derfor kan en lang cykeltur være et fint supplement til din løbetræning! Og så kan cykelturen desuden give dig mulighed for at se nogle nye steder.

Inspiration til forskellige løbelege

Det er jo per definition sjovt at lege, og har du brug for et lille skub på motivationen, kunne det være, at leg var det element, der kunne løfte løbeoplevelsen lidt.

Der er forskellige måder at definere leg på, og derfor handler det i bund og grund om at finde ud af, hvad du synes, der er sjovt. Herunder har du et par forslag, som du kan tage med i dine overvejelser.

Kongens efterfølger

Kongens efterfølger kan give flere muligheder. Et forslag er eksempelvis, at I sammensætter nogle løbegrupper, som passer så godt som muligt i niveau. I skiftes nu til at være konge, og det er kongen, der bestemmer tempoet. Kongen kan altså bestemme, om tempoet skal ned eller op og hvor længe af gangen.

En anden mulighed er at tænke koordination ind i legen - kongen kan på traditionel vis lave forskellige øvelser undervejs, som de andre skal kopiere, eller I kan vælge et område, hvor der er noget sjovt terræn at løbe i - hvad end det er en decideret forhindringsbane, stejle bakker eller skovbunden.

Terningeleg

En leg, som måske allerede bliver praktiseret rundt omkring, er terningeleg. I al sin enkelhed betyder det, at man slår med terningen, og heraf finder ud af, hvad man skal løbe. Det kunne eksempelvis være, at “1” på terningen betød et interval på 200m, “2” betød 300m og så videre. 

I kan også være sammen i par og slå med to terninger - den med det største tal kan eksempelvis vinde at løbe den korte tur, imens den anden løber den lange tur, eller måske skal taberen lave 10 englehop, inden han/hun sætter af for at hente vinderen. 

Der er masser af muligheder, og kun fantasien sætter i princippet grænserne.

Hvad er udbyttet?

Der er en vigtig overvejelse at bringe i spil, når du ryster posen - nemlig udbytte. Hvis du ikke har noget særligt, du træner imod, og det derfor ikke er afgørende, om du træner det ene eller det andet, så er det ønskede udbytte for dig måske “bare” at have det sjovt.

Hvis du derimod eksempelvis er igang med at træne op til et bestemt løb, skal træningen naturligvis helst bringe dig tættere på dit mål. Derfor er det altid værd at overveje, hvordan legen skal sættes op, sådan så du kan lege frit, men stadig få det udbytte, du skal.