Udstyr til landevejs-cykling
Du kan faktisk godt begynde at cykle på landevej uden en racercykel. Men hvis det fænger, får du hurtigt brug for en cykel og noget godt udstyr
For at komme i gang med at motionstræne på landevejen behøver du ikke at starte med at købe en ny racercykel. Du kan tage nogle kortere ture på din normale cykel først og se, om det fanger. Hvis du har en mountainbike i forvejen, kan du købe slicks (dæk uden mønster) til den og køre landevejscykling på den.
Men for at få den rigtige fornemmelse og få gavn af mindre luftmodstand - og mulighed for at køre længere ture – bør du over tid anskaffe dig en racercykel.
Man skal gøre op med sig selv, hvor meget man har lyst til at bruge på den, for man kan købe racercykler fra 5.000 til 60.000 kr. Det er klart, at man får højere kvalitet til højere pris. Men man kan få en god begyndercykel, som man kan bruge i et godt stykke tid, for 8-11.000 kr.
Cyklen skal passe til kroppen
Når du skal købe cykel, er det vigtigt, at du finder præcis den størrelse, der passer til din kropsgeometri. Ellers risikerer du problemer med ryg og led i både arme og ben. Der må hverken være for langt eller for kort til styret. Rammen skal passe til dig – du kan altid opgradere sliddelene senere.
Hos din lokale cykelhandler betaler du måske en lille smule mere end på nettet, men til gengæld får du professionel vejledning, så du er sikker på at få den rigtige størrelse. Desuden kan du komme tilbage og få cyklen efterspændt.
Læs også: Første racercykel - tips til at vælge
Clickpedaler
Clickpedaler og rigtige cykelsko er et must. De sikrer et rundt tråd, hvor du både træder og trækker. Så udnytter du energien bedst.
Måske skal du bruge lidt tid på at træne i at komme ind og ud af clickpedalerne, så du ikke risikerer at vælte, fordi du ikke kan få foden ud.
Du kan evt. købe pedaler, der svarer til dem i fitnesscentre, så du kan bruge skoene til at træne spinning inden døre i vintermånederne.
Cykelsko
Køb en sko, der sidder godt på foden, og som er tilpas stiv i sålen, så du ikke risikerer overbelastningsskader. Landevejssko er meget stive i sålen i forhold til mountainbikesko, men det er nyttigt, da man ofte kører længere landevejsture med kontinuerlig belastning af svangen.
Hjelm
Du skal altid køre med hjelm. Det er simpelthen for farligt at køre uden. Prøv en masse hjelme i en cykelforretning og se, hvad der passer bedst. Skift hjelmen ud, hvis du styrter med den eller taber den.
Solbriller
Det er rigtigt godt at køre med solbriller, og du kan altid sætte dem i hjelmen, hvis det er meget overskyet. Det beskytter øjnene både mod solen, insekter og andre ting i luften.
Cykelbukser
Din bagdel vil sætte pris på et par korte cykelbukser med en god siddepude. Der laves specielle bukser til kvinder, hvis de almindelige ikke sidder godt. Gode cykelbukser gør oplevelsen under og efter cykelturen bedre. Man kan evt. også benytte buksefedt, som man kan købe i de fleste cykelforretninger.
Cykeltrøje
Det er praktisk med en cykeltrøje med lommer på ryggen, så der er plads til ekstra slange, dækjern, minipumpe, multitool, lidt penge og en mobiltelefon.
Læs mere: Mountainbike-ruter i Danmark - se video!
Værktøj
Hvis du får en punktering eller en anden defekt, får du brug for følgende:
- Ekstra slange,
- dækjern,
- minipumpe,
- lille multitool,
- lappegrej,
- penge og
- mobiltelefon.
Du bør træne i at tage hjul af og på cyklen derhjemme og skifte slange i dækket.