Flere cyklister på vejen betyder, at folk skal finde deres overskud frem

Opråb: Der er ekstra god grund til, at vi tager vores personlige overskud med os på vejen de her dage. For det gode danske sommervejr betyder ekstra trængsel på landevejen.

"Det er altid en udfordring, når cykelrytterne begynder at ”fylde” på vejen. Det sker hvert år, når vejret bliver godt." Foto: Niels Husted

Sommerferien i Danmark er lunefuld, men når det lune vejr først rammer os, så rammer cyklisterne også de danske veje. Og der er mange af os, og derfor skal både cyklister og bilister vise et ekstra overskud i særligt de perioder.

Læs også: Cykeltøj for begynderen

"Det er altid en udfordring, når cykelrytterne begynder at ”fylde” på vejen. Det sker hvert år, når vejret bliver godt. Generelt oplever vi samtidigt en forhærdning i trafikken, der står i skærende kontrast til det billede, vi også ser, hvor bilister i Københavns myldretidstrafik omsorgsfuldt lader en andefamilie passere gaden," siger programlederen for Bevæg dig for livet – Cykling, Signe Strandvig, og understreger, at der er ’tosser’ blandt både cyklister og bilister:

"Og det er bare så ærgerligt – især hvis det holder nogle fra at kaste sig over at cykle på landevejene, for det giver nogle fantastiske naturoplevelser og er god motion.”

Læs også: Landevejscykling i udlandet: De populære destinationer

Kulturen på landevejen skal ændres

Bevæg dig for livet – Cykling er et samarbejde mellem Danmarks Cykle Union og DGI, som meget gerne skal ende med, at langt flere danskere kommer op på cyklen og ind i klubberne. Derfor arbejdes der i regi af dette med, at kulturen derude på vejene skal ændres.

"Det er måske en dansk ting den der med, at man kan dreje loven lidt. Det er ligesom socialt accepteret at køre 10 km/t hurtigere end det tilladte, det er ok at snyde lidt i skat, men heller ikke for meget. På samme måde er det okay, at sætte andres liv i fare, så længe man sidder trygt bag rattet og ikke konfronteres ansigt til ansigt med folk. Det er noget underligt noget,” siger programlederen med tanke på, at man skal huske, at cyklisterne i den grad er ’den bløde’ trafikant, når man har dem overfor bilerne.

Læs også: De bedste gadgets til dig og din racercykel

I bund og grund kan det langt henad vejen handle om et overskud, der er forsvundet i en travl hverdag.

"Det er faktisk simpelt. Det hele handler om, at have de der ekstra to minutter, ’tag det lugnt’.. kom afsted i god tid. Når der er dårlig stemning på vejen, er det, i mine øjne et tegn på et samfund med manglende overskud, en stresset samfundssjæl. Derfor skal både cyklister og bilister huske at passe på med at have for travlt. Nyd sommeren og træk vejret i stedet,” slutter Signe Strandvig.

Læs også: Landevejscykling: De danske ”bjerge”

Husk, at vil du vide mere om trafiksikkerhed og GO’ STIL på landevejen, så kan du få et gratis kursus. Hvad enten du er en gruppe venner, en klub eller en arbejdsplads. Du kan læse mere om det HER.