Tegn på stress du bør kende
Er du ved at få stress, så er det vigtigt at kende til de tegn, der indikerer det. Det er aldrig godt, at leve med sympomerne, og det er vigtigt at opdage det hurtigt og reagere på det.
Sætningen ’jeg er stresset’ høres ofte, men ofte betyder det ’blot’, at man har travlt - og ofte mere travlt end man bryder sig om. Travlhed er dog ikke det samme som stress.
Hvad er stress?
Stress kan deles op i kortvarig eller langvarig stress.
Kortvarig stress kan alle mennesker opleve af og til, særligt når vi står over for større udfordringer, som f.eks. deadlines på arbejdet og eksaminer.
Kortvarig stress skærper vores opmærksomhed, øger koncentrationen, indlæringsevnen og hukommelsen. Dit hjerte banker hurtigere, dit blodtryk stiger og dit immunforsvar bliver bedre. Således gør kroppen os ’fit for fight’, så vi kan klare vores deadline eller eksamen. Bagefter skal krop og sind have hvile til at komme sig igen.
Det er vigtigt at understrege, at kraftig kortvarig stress kan føre til forvirring, angst og handlingslammelse.
Langvarig stress slider efterhånden på både krop og sind, da perioderne med hvile udebliver. Over tid vil du opleve, at både krop og sind fungerer og præsterer dårligere end du er vant til.
Langvarig stress er en uhensigtsmæssig tilstand, da det er forbundet med øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme, depression, forværring af kroniske sygdomme (fx type 2 diabetes), og ulykker. Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på at undgå langvarige stresstilstande (2).
Hvad er symptomerne på langvarig stress?
Det er meget individuelt, hvordan signalerne på langvarig stress viser sig. Nogle oplever fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige ændringer, eller en kombination af disse.
- Hovedpine: Stress kan for nogle øge muskelspændinger i den øverste del af ryggen, skuldre og nakken, hvilken kan lede til hovedpine.
- Nedsat immunforsvar: Ved kortvarig stress stepper immunforsvaret op, og det beskytter kroppen mod sygdom. Det er dog ikke tilfældet ved langvarig stress. Her kan nogle opleve, at de oftere bliver ramt af forkølelser end normalt, længere sårheling mv.
- Problemer med fordøjelsen: Personer, der lider af langvarig stress, kan opleve forskellige reaktioner fra fordøjelsessystemet alt fra kvalme, halsbrand, diarre og forstoppelse.
- Ændret appetit: Nogle personer spiser mere, når de er stressede, mens andre spiser mindre, end de plejer. Derfor kan nogle mennesker opleve vægttab, mens andre får en vægtøgning under langvarig stress.
- Nedsat sexlyst: For begge køn gælder det, at man kan opleve at lysten til sex falder. For mænd kan langvarig stress føre til impotens.
- Svingende humør og koncentrationsbesvær: Langvarig stress kan påvirke humøret, så det bliver svingende eller forsvinder helt i perioder. Desuden har nogle meget svært ved at koncentrere sig om selv simple opgaver, som før var nemme at klare.
- Andre kropslige reaktioner: Stress kan resultere i en lang række af kropslige reaktioner. Nogle oplever søvnløshed og deraf følgende træthed, der for nogle kan føre til svimmelhed. Andre får svedeture, rystende hænder eller hurtig, overfladisk vejrtrækning. Desuden kan nogle mennesker opleve symptomer fra hjertet i form af uregelmæssig hjerterytme, stikkende smerter fra hjertet.
Har du flere at ovenstående symptomer eller andre symptomer på langvarig stress, så bør du kontakte din læge. Det er nemlig særdeles ubehageligt at befinde sig i en tilstand af anspændthed og ulyst.
Ofte kan det være svært selv at få stoppet i tide. Det er derfor af afgørende betydning, at venner, familie eller arbejdskollegaer reagerer, hvis de oplever, at en af deres nærmeste viser tegn på stress. Ofte ser de udsvingene fra normalen hurtigere end personen, der er ramt af langvarig stress.