Professor: Modermælk giver ikke store muskler

Det giver ikke større muskler at drikke modermælk, når du styrketræner meget, og det kan være farligt. Så klar er svaret fra en professor i børnernæring.

”Der er absolut ingen forskning, der kan støtte, at modermælk til voksne kan have en effekt på muskler," siger professor i børneernæring. Foto: Colourbox.com

Flere udenlandske medie har berettet om, at mænd søger modermælk på internettet, da de tror, at det har en stor effekt på muskelopbygningen, når de styrketræner.

Læs også: Vild tendens: Mænd søger modermælk til styrketræning

Men det giver overhovedet ingen mening, fortæller professor i børnernæring ved Institut for Idræt og Ernæring Kim Michaelsen til vorespuls.dk.

”Det har jo et proteinindhold på under en tredjedel af, hvad der for eksempel er i komælk. Så jeg kan ikke se, hvorfor det skulle give større muskler.”

Blandt andet på hjemmesiden onlythebreast.co.uk, som er en slags bazar for modermælk, efterlyser mænd mælken fra kvinder.

Og der må være noget om snakken, for hjemmesiden har en kategori i deres søgemaskine, som hedder mænd der søger mælk.

Læs også: Derfor gør light-produkter dig tyk

Modermælk er til at opbygge børns muskler

Da der er protein i modermælk, så kan det naturligvis hjælpe en smule med at bygge muskler op.

Men udover at proteinindholdet er under 1/3 af indholdet i komælk, så kan du ikke sætte lighedstegn mellem den opbyggende effekt den har hos børn og så styrketrænende mænd.

”Modermælk kan bygge muskler op – det er klart. For små børn vokser jo op med modermælk og får muskler. Men de drikker cirka 15 % af deres kropsvægt hver dag. Så en mand der vejer 80 kilo, han skal drikke 12 liter modermælk om dagen for at få en mængde, der svarer til, hvad det ammede barn får,” fortæller Kim Michaelsen, og uddyber:

”Der er absolut ingen forskning, der kan støtte, at modermælk til voksne kan have en effekt på muskler. Det giver overhovedet ingen mening at gøre det.”

Læs også: Er store muskler egentlig stærkere end små?

Farlig tendens

Det kan også være en rigtig farlig tendens at begive sig ud i, medmindre du har rigtig godt kendskab til donoren. Der er flere infektioner, der kan overføres med mælke. Blandt andet HIV og hepatitis.

Og så er der også selve emballeringen af mælken, som skal være ordentlig – men det er en helt andet snak.

I det hele taget så er professor i børnernæring ved Institut for Idræt og Ernæring Kim Michaelsen meget overasket over, at der er nogen, der kan få den ide.

”Det er en syg ide, som har ingen evidens for at virke og kan være farlig,” fortæller han til vorespuls.dk.