Derfor gør light-produkter dig tyk

Kalorieindholdet i din lightsodavand er tæt på nul. Alligevel viser forskning, at det gør dig tyk.

Ved et højt indtag af kunstige sødemidler bliver de naturlige tarmbakterier forstyrret, hvilket fremkalder skadelige ændringer i sukkerstofskiftet. Foto: Colourbox.com

Vælger du kartoffelsalaten med det påtrykte ’light’, fordi du gerne vil spare på kalorierne? Eller drikker du hver dag en light-cola til frokosten, for som det hedder sig, så ’feder det jo ikke’? Så bliver du snydt.

Nylig forskning viser nemlig, at lightprodukter øger risikoen for overvægt og diabetes. Synderen er sødestofferne, som bruges for at nedsætte kalorieindholdet.

Læs også: Så vigtig er D-vitamin - får du nok?

Ved et højt indtag af kunstige sødemidler bliver de naturlige tarmbakterier forstyrret, hvilket fremkalder skadelige ændringer i sukkerstofskiftet. Ændringerne resulterer i, at blodsukkeret stiger til værdier, der nærmer sig sukkersyge.

Diskussionen om, hvorvidt sødestofferne aspartam, saccharin og sucralose er skadelige har efterhånden floreret længe. Så hvorfor bruger fødevareproducenterne dem overhovedet, og skal vi helt holde os fra dem?

Vorespuls.dk har søgt svar hos fødevarekandidat Michael René. Han er lektor i fødevarevidenskab og teknologi på Professionshøjskolen Metropol.

Læs også: Sund kost er individuelt

Hvorfor er der sødestof i kartoffelsalat?

Der er ifølge ernæringseksperten mange muligheder for at lave light-produkter. En af metoderne er, at erstatte sukker med sødestoffer.

”Fødevareproducenterne benytter sødestoffer eller sukkeralkoholer i stedet for sukker, fordi enkelte sødestoffer kan være op til 200 gange sødere end sukker. Fordelen er, at sødestoffer og sukkeralkoholer søder i meget lave koncentrationer og bidrager med meget lidt energi sammenlignet med sukker,” forklarer Michael René.

Sødestoffer har ligesom salt en smagsforstærkende effekt, og derfor finder du også sødestoffer på varedeklarationen af eksempelvis din light-kartoffelsalat.

Skal jeg droppe min cola light?

”Når det handler om din ernæring, og hvad du indtager, så vil jeg bruge frasen ’alt med måde’. Varier dit indtag af mad- og drikkevarer, så du ikke kun indtager light,” anbefaler Michael René.

Han mener, at det samme gør sig gældende med de fuldfede varer. Undgå hysteriet og tag i stedet lidt af det hele, men spis mindre, når du vælger det fuldfede produkt.

Desuden nævner han, at man som eksempelvis diabetiker har stor glæde af lightprodukter, som giver blandt andet ham selv muligheden for at nyde stort set al slags mad og drikke med måde på lige fod med resten af familien.

Læs også: Mad sprængfyldt med protein

Myndighederne vurderer sødestoffer som sikre

Forskningsresultaterne strider mod både EU og de danske myndigheders nuværende anbefalinger. Myndighederne har vurderet, at aspartan ikke er giftigt i de mængder, som findes i eksempelvis en light sodavand.

Professor Oluf Borbye Pedersen, der er forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet omtaler dog det israelske studie, som meget grundigt til videnskab.dk.

”Hvis resultaterne bliver eftervist (gentaget, red.), og det viser sig, at omkring halvdelen af os reagerer på sødemidler, så vi får ændret tarmfloraen og øget blodsukkeret til værdier, der nærmer sig sukkersyge, så er det virkelig noget vigtigt, som kan få betydning for den fremtidige forebyggelse af overvægt og diabetes,” siger Oluf Borbye Pedersen.

Læs også: Denne 17-årige har lige løbet et maraton i OL-tid