Lær at bryde hverdagens mønstre

Skriv dine tanker om forandring ned i VoresPuls' skema og kom godt på vej mod et bedre liv

Vil du være mere glad og smilende? Det starter i det små... Foto: Anne Kring

VoresPuls sætter sammen med coach Henrik Mikkelsen i begyndelsen af 2014 fokus på motivation og forandring – og giver dig brugbare redskaber til at nå dine mål og dit eventuelle nytårsforsæt.

Den første artikel handler om at tage de svære beslutninger i en travl hverdag – værsgo’:

En bil, to fuldtidsjobs, tre børn og fire glippede løbeture allerede. Fem mobiler, der skal oplades, ”seks om dagen”, syv forsømte venner, otte kilo for meget og ni ulæste arbejdsmails!

Det er meget at holde styr på, meget at leve op til og meget at forsømme. Men hvem er det egentlig, der bestemmer i dit liv? I din dagligdag? Er det de flotte modeller i dusinvis af svulstige livsstilsmagasiner? Eller måske de strømlinede guruer i overfloden af tv-programmer, der stjæler den tid, du kunne bruge i selskab med din krop?

Indrømmet: Det er lækkert at se på. Tiltrækkende. Men tidskrævende og milevidt fra den helt almindelige og ofte grå virkelighed, der dominerer din og min hverdag akkurat nu.

Læs også anden artikel i rækken om træning af motivation: Lær at kende forskel på øv og øv

Du skal træffe mange valg. Det er svært. Men måske er det værd først og fremmest at bremse nytårsforsættene en anelse op.

Sådan gør du

Sæt dig ned i din bedste stol, træk vejret roligt og slap helt af. Luk eventuelt øjnene et øjeblik. Bed tankerne om at stå stille…

Giv dig selv lov til at mærke efter, at uanset hvor meget du strækker og bøjer dig selv og din dagligdag, så har du den krop, du har; og lever det liv, du lever - lige nu. Det er ikke anderledes i morgen, når du vågner. Det skal det heller ikke være.

Få konkret motivationsøvelse på mail hver fredag i 8 uger - læs mere: Gratis træningsprogram: Træn din motivation

Som 100.000-vis af andre mennesker - din nabo, din kollega - har du givetvis ønsker og drømme om, at noget skal forandres. En konstant indre dialog derinde under håret.

En anelse belastende, men i og for sig godt nok til en start. For det betyder nemlig, at du som minimum er et sted imellem fase 2 (overvejelse) og fase 3 (forberedelse) i det man kalder ”forandringens 5 faser”. Altså rigtig godt på vej. Det er her din motivation for forandring grundlægges og modnes.

Forandringer på P-plads

Tilbage til det du, i første omgang, skal have styr på: din indre dialog.

Der er her, du skal vælge. Det er her, du skal investere din energi. Det er her du skal skærpe din bevidsthed. Bevidstheden om, at succes med blivende forandring, går på to ben: tid og tålmodighed.

Læs også tredje artikel i rækken om træning af motivation: Undgå nedture: Er det mål eller selvmål?

Når du har siddet i din gode stol længe nok til at have fået overblik over dine tanker om forandring, så skriv dem ned på et stykke papir som stikord. Du skal være 100 procent ærlig. Og omhyggelig. Det er alle dine tanker om forandring. Ikke kun dem om mere motion - men også ”burderne” om for meget skærmtid, mere søvn, mindre stress, flere besøg hos gamle venner, vægttab osv. Få det hele med.

Under artiklen er der et link til et dokument, du kan printe ud. Her har du mulighed for at indskrive dine tanker om forandring. Gør det, som ét ord i hver bås. Som var hvert ord en bil. Få det hele ”parkeret” - og se nu på papiret. Dette er dine tanker om forandring. Der er sikkert en hel del, der skal ”bakkes ud og køres af sted”.

For manges vedkommende bliver der så meget ”trafikkø” i hovedet, at resten af kroppen helt glemmer at agere.

Op på køleskabet

Derfor vil jeg nu bede dig træffe det første svære valg i din travle hverdag. Vælg ét ord. Kun ét. Skriv ordet ned med store, kraftige blokbogstaver på et stykke hvidt papir og hæng det op på dit køleskab. Ryd evt. køleskabslågen for de andre gode ting, der hænger der. Hvis du bor og lever sammen med andre, der også bruger køleskabet, så fortæl dem endelig, hvad du har gang i.

Læs også fjerde og sidste artikel i rækken om motivation: Det BEDSTE råd: Find en rejsefælle

Det køleskab, som du bruger hver dag, er nu også dit fysiske ståsted for forandring. Her – foran køleskabet – stiller du dig som minimum morgen og aften. Mærk, at du hviler på begge fødder. Svaj lidt frem og tilbage. Find balancen. Dvæl ved dit ord. Se på det. Tag det ind. Læs det eventuel højt. Nik anerkendende til dit ord. Mind dig selv om, at dette, og kun dette, er dit fokus lige nu. Og gå nu ind i dagen eller natten med ro i sindet.

Overvej nøje at gøre hele 2014 til ”dit forandringsår”. Herefter har du resten af livet. Der er oceaner af tid. For tiden går ikke - den kommer!