Sådan kan du teste din svømmeform

Mangler du et bevis på, at al det hårde arbejde i vandet har båret frugt? Så test dig selv med en af de her metoder.

”Brug guleroden frem for stokken – brug testen til at se, at du har forbedret dig og ikke til at slå dig selv oveni hovedet med.” Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Test dig selv i bassinet

Giv motivationen et spark bagi og test dig selv, næste gang du sænker legemet i bassinet.

vorespuls.dk har allieret sig med cheftræner i Kalundborg Svømmeklub Jens Bruun. Han fortæller, at du skal gøre dig klart, hvad du skal have ud af testen.

”Brug guleroden frem for stokken – brug testen til at se, at du har forbedret dig og ikke til at slå dig selv oveni hovedet med,” siger Jens Bruun.

Han fortæller dog, at han også oplever svømmere, som ligefrem bliver motiveret af dårlige resultater til at give træningen en ekstra skalle.

”Man kan teste sig selv ihjel og det er der ingen gavnlig effekt af. Så vælg de tests, som virker for dig og giver mening,” uddyber han.

Test 1

Kør en traditionel 100 meter på tid. Testen er let at gå til og kræver ikke avanceret målingsudstyr.

  • Start uret og svøm 100 meter så hurtigt som muligt.
  • Noter tiden og datoen.
  • Gentag øvelsen med et par måneders mellemrum eller oftere, afhængigt af din træningsfrekvens.
  • Hvis tiden viser, at du for hver gang napper lidt af tiden, er du på rette vej med træningen.

Læs mere: Flere råd til, hvordan du optimerer din svømmetid

Test 2

Kør 10 x 100 meter med en fast svømmetid og fast starttid – vel at mærke i moderat tempo.

Du bestemmer selv både distancen og tidsrammen. Det vigtigste er, at du næste gang du tester dig selv, vælger samme distance og tidsramme, for at resultaterne er sammenlignelige.

  • Svøm eksempelvis på 1.20 og starttid 1.40.
  • Du har 1 min. og 20 sek. til at svømme 100 meter. Derefter har du 20 sekunders pause, inden du igen har 1 min. og 20 sek. til at svømme 100 meter.
  • Gentag distancen ti gange og husk de 20 sekunders pause imellem hvert heat.
  • Efter den sidste tur måler du din puls.
  • Resultatet – altså din puls – sammenligner du med din puls næste gang du gennemfører nødagtig samme test. Er din puls lavere end sidst, du gennemførte testen, så er du blevet i bedre form.

Få mere fart

Hvis du går og drømmer om mere fart og overskud på de lange distancer, så er en af de bedste metoder ifølge Jens Bruun at træne intervalsvømning.

”Svømmere skal blive bedre til at svømme en kort tur med høj intensitet med jævne mellemrum. Alt for mange svømmere ligger og garver – altså svømmer to kilometer i et jævnt tempo to gange om ugen, hvilket også er okay, men hvis man ønsker at forbedre sin svømmetid, så er intervaltræning mere effektivt,” forklarer Jens Bruun.

Læs mere: Intervaltræning for svømmere