Er svømning også din barriere for triatlon?

Gør svømning til noget, du ser frem til! Vi har samlet nyttige tips, du kan bruge direkte i triatlontræningen.

Mange triatleter nedprioriterer svømningen, fordi de synes, at det er den 'sværeste' disciplin Foto: Bent Nielsen

Er du netop startet med at træne triatlon, har du formentlig allerede erfaret, at svømningen er den ”sværeste” disciplin. Det er den disciplin der kræver den største træningsindsats, hvis man ser på antal minutter, der er at hente til et stævne.

Da de fleste har begrænset tid at træne i løbet af en uge, er det som regel svømningen der bliver nedprioriteret. Men der ER håb forude!

Her i artiklen får du gode råd og tips til, hvordan du kommer godt i gang med svømning, så den bliver en naturlig del af din træning, som du ser frem til - fremfor en byrde der bare skal overstås.

Svøm med andre

Det er som regel aldrig spændende at træne alene. Uanset om det er løb, cykling eller svømning. Men de fleste, der har svømmet bane op og bane ned i svømmehallen, kan skrive under på, at svømning lige er en tand kedeligere end en tur alene på cyklen eller en løbetur omkring søen.

Et godt råd er at alliere dig med ligesindede, så træningen ikke føles så ensom eller for uoverkommelig.

Læs også: Find din nye træningsmakker

Find en makker, og aftal nogle faste tider i løbet af ugen, hvor I skal svømme sammen. Jo flere I er, desto lettere er det at komme afsted, for man vil jo nødigt være ham eller hende der skulker!

Overvej en svømmeklub

De fleste svømmehaller har en svømmeklub med tilhørende hold. Som regel spænder holdene fra begynder til elite.

Finder man en god svømmeklub, hvor man kan blive vejledt og presset i bassinet engang imellem, er man allerede kommet et godt stykke i sin træning. At have en træner på kanten der kan rette teknik og få det bedste ud af én, er guld værd!

Find en svømmeklub nær dig på dgi.dk

Sæt et minimumsmål

Vi har alle dage, hvor det er svært at komme ud af døren. Det er der intet forkert i. Rammer du en af de dage, og du kan se på dit program, at du fx skal svømme 2000 meter, så lav en aftale med dig selv: Tag i svømmehallen med målet om at svømme halvdelen.

Ofte vil du erfare, at når du først er der og er kommet i gang, så er det slet ikke så tosset alligevel. Og det ender ofte med, man kan gennemføre det oprindelige træningspas.

Fokusér ikke kun på teknik

Som nybegynder er det klart, at der er mange udfordringer ved at lære crawl, og derfor giver det mening at have tekniske øvelser i dit program. Men husk også at svømme crawl! Brug ikke 45 minutter på teknik og derefter 10 minutter på crawl.

Minimum 50% af din træning skal være svøm i forskellige intervaller. Det kan være både med og uden udstyr. Jo bedre du bliver, desto mere crawl skal der være i løbet af en træning.

Læs også: Lær at svømme crawl

Få det rigtige udstyr

Der findes en del udstyr til svømning, og noget er relevant for dig som nybegynder, mens du skal holde dig fra andet!

  1. FINNER – også kaldet speedfins (da de er kortere end traditionelle finner) er en rigtig god investering. De kan hjælpe dig med fremdriften, så mange af de tekniske øvelser kan gennemføres.
  2. HÅNDPLADER – hold dig fra det! Som begynder giver det ingen mening at svømme med håndplader. Kan du ikke svømme 500 meter uden pause, så glem alt om håndplader, da de gør mere skade end gavn, når du er på det niveau.
  3. PULLBOUY eller NEOPREN SHORTS – generelt en god ide, da de giver opdrift, og derved gør teknikøvelser og den sammensatte crawl lettere i begyndelsen. Pullbouy skal IKKE bruges som en sutteklud, men udelukkende som træningsredskab.
  4. CENTERSNORKEL – kan være en godt redskab da man kan fokusere på armtag og rotation uden at skulle fokusere på vejrtrækning, som ofte er det sværeste i starten. Ligesom PULLBOUY skal den dog ikke bruges som sutteklud!

Som med alt andet gælder det, at jo flere gange du kommer afsted til træning, og jo bedre du er til at komme afsted uge efter uge, desto hurtigere bliver det en vane. Og når først svømning er blevet en vane, skal du ikke bruge tid på at tænke på, OM du skal afsted, men HVORNÅR du skal afsted.

Når du kommer så langt, vil du opleve store fremskridt!

Rigtig god træning.