Vi har prøvet canicross: Løbetur med din hund

Har du overvejet at begynde at løbe med din hund, så har vi testet det og kommer med tips - samt vores oplevelse af det.

Den 15 kilo tunge beagle, Teddy, trækker afsted med Udspils udsendte journalist. Foto: Tails by Ragno

Det er en bidende kold dag i januar, og jeg kan lige så godt sige det, som det er: hvis jeg ikke havde en aftale om at skulle løbe med hunde, havde jeg ikke løbet en tur lige den dag. Men nu står jeg i Kolding sammen med Dirty Paws teamet for at prøve canicross for første gang. Jeg er omgivet af 11 hunde - beagle, labrador, samoide og husky er blot nogle af dem. Canicross er nemlig for alle slags mennesker og hunde.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at løbe med din hund

Jeg får først en sele rundt om hofterne - den minder om en klatresele - og herefter sker det spændende: en beagle ved navn Teddy spændes i line og sættes fast i min sele. Teddy har deltaget ved VM i canicross, så jeg er spændt på, hvor meget han trækker. Og med god grund. Fra første sekund er han klar til at løbe afsted. Han er så løbeivrig, at jeg den næste halve time ikke ser hans ansigt, men må nøjes med at se bagenden. Foran mig løber de andre hunde (og deres ejere), og det er tydeligt at mærke, hvorfor både to- og firbenede bliver tiltrukket af at løbe ture sammen. Det er socialt, det er sjovt, og det går stærkt.

Det perfekte træk

Det kan godt lyde som en stor mundfuld: en hund der trækker i dig, mens du forsøger at følge med. Men her kan jeg berolige læserne, jeg har nemlig valgt det af egen fri vilje. For sådan en hundeelsker som mig, er det faktisk noget nær den optimale udnyttelse af en søndag formiddag.

Læs også: Kan jeg løbe med min hund?

Efter at have løbet med Teddy på 15 kilo, er det blevet tid til en ny udfordring. Labradoren Timon på 25 kilo står klar til at blive spændt fast til mig. Knap er vi blevet sendt afsted, før Timon trækker alt, hvad linen kan holde. Jeg husker febrilsk på at komme godt ned i knæene, som jeg netop har lært, og langsomt trækker Timon mindre og mindre, indtil han blot trækker en smule - lige akkurat nok til at det faktisk føles som en hjælp. Her ligger magien i canicross, for man (nogle andre end mig) kan faktisk løbe ret hurtige kilometertider med en hund spændt foran sig.

2000 løbehunde i Danmark

Cani kommer af det latinske ord for hund, Canis, og Cross er fra cross country running. Der findes 20 klubber i Danmark med cirka 2000 medlemmer, som det er gratis at deltage. Det er tydeligt at mærke, at canicross er et stort community, hvor man kender hinandens hunde og også ved lidt om, hvem der løber i de andre klubber. Idrætten er ikke kun løbetræning for mennesker, men også socialisering og lydighedstræning (og sjov) for hundene.

Læs også: ”Hundeløbere”: Derfor elsker jeg at løbe med min hund

Jeg selv har aldrig været den største fan af at løbe ture, men med en hund spændt fast, kan jeg bedre se det sjove i at løbe. Da jeg lander tilbage på parkeringspladsen (med ømme ben), ser jeg for første gang Teddys lille ansigt. Han ser nu meget sød ud.