Sådan kommer du i gang med at løbe med din hund
Det er rigtig let at komme i gang med at løbe med din hund. Det kræver ikke det store udstyr, og der er hundeløbeklubber i hele landet, hvor du kan blive hjulpet godt i gang.
Hav det rette udstyr
I canicross har hunden en løbesele på, og du har et løbebælte på, og så er I forbundet via en elastisk line.
”I klubben kan du låne det hele, så du kan prøve at løbe med det rigtige udstyr. Du kan efterfølgende vælge at købe noget billigt udstyr, ligesom du også kan købe udstyret brugt,” siger Anita Hedelund, der er tovholder i canicross-klubben i Jelling.
Anita Hedelund understreger at udstyret skaber en hel anden oplevelse, end hvis du eksempelvis løber med hunden i hånden.
”Det rette udstyr er vigtigt. Du tager heller ikke ud på fodboldbanen i klipklapper, fordi så er det ikke sjovt at spille fodbold. Når du har selen, linen og bæltet, så mærker du med det samme, hvor sjovt det er. Og så vil jeg også anbefale et par gode trailsko, så du står godt fast.”
Din hund vil og kan
Anita Hedelund fortæller, at du vil opleve, at det er sjovere at løbe sammen med andre med hund.
”Når hunden løber sammen med andre, så bliver den begejstret for det, og så får du en hund, der løber fremad og gerne vil. Der er mange, der siger, at ens hund ikke vil trække og altid går løs i snoren, men ligeså snart den vænner sig til at komme i flok med andre, så tro mig; den begynder at trække. Det er langt de færreste hunde, der ikke trækker,” siger Anita Hedelund.
Canicross er for alle hunde, men hvornår den kan begynde afhænger af race, alder, kondition og hvor meget den trækker. I hundeløbeklubben skal din hund være ca. 1 år gammel, før I kan løbe med. Det er vigtigt, at hunden er fuldt udvokset, så derfor er det altid en god idé at besøge en dyrlæge, inden I starter.
Foruden at blive tættere knyttet til ejeren, lærer de også at socialisere bedre med andre hunde.
”Nogle hunde er bange for andre hunde, imens andre modsat er aggressive. I canicross må man ikke komme i nærheden af hinandens hunde. Man skal holde afstand, og man skal ikke lade hundene snuse til hinanden. De skal lære at løbe uden at komme til hinanden,” siger Anita Hedelund og fortsætter:
”Alle hunde kan være med, også selvom de er utrygge ved det. Nogle hunde udvikler deres sociale færdigheder, fordi de pludselig mærker, at det går fint at løbe parallelt med andre hunde – og de andre hunde ikke gør en forskrækket eller vred.”
Minimale løbekrav
Det er godt, men ikke et krav, hvis du kan løbe en smule. Du er formentlig vant til at gå tur med din hund, og så kan du sagtens starte.
”Det er en løbeklub, så du skal have mod på løbe. Vi efterlader ikke nogle, og vi kombinerer løb og gang i det omfang, der er behov for. Vi har selvfølgelig også hold, for dem, der vil løbe hurtigere og konstant, men jeg selv står for et langsommere hold,” siger Anita Hedelund.
Kom med i en hundeløber-klub
HPM Dirty Paws afholder hundeløb i Danmark, men da forsamlingsforbuddet i foråret 2020 satte en stopper for større løb, startede de i maj en landsdækkende hundeløbeklub med et virtuelt klubhus. I foråret 2021 er der 22 fysiske lokalklubber fordelt i hele landet – fra Bornholm til Nordjylland.
Hop ind på deres Facebookside HER, hvor du under ’Grupper’ kan finde en fysisk klub tæt på dig. Du kan også kigge indenfor i deres virtuelle klubhus på Facebook HER.
”Det koster ikke noget. Du har heller ikke nogen forpligtelse for at komme hver gang – du skal bare trykke ’Deltager’ i Facebook-begivenheden for den enkelte træning, hvis du vil med, og så dukker du bare op,” slutter Anita Hedelund.