Skal jeg tage en maxpuls-test?

Din puls giver en indikation af, hvor meget du belaster kroppen. Ved at tage en maxpulstest og opstille pulszoner, får du et fornuftigt system at træne efter.

Læs også: Min læg sidder oppe i knæhasen! Hvad skal jeg gøre?

Er min maxpuls 220 minus din alder?

Det korte svar? Nej, det er den højst sandsynligt ikke! Flere undersøgelser viser, at der er meget store usikkerheder på de formler, der findes, til at estimere maxpulsen. Der findes også andre formler end 220-alder, men fælles for dem alle er altså, at de er alt for upræcise og derfor i praksis ubrugelige, når det gælder opstilling af pulszoner.

Læs også: Stor test: Skoene du løber hurtigere i

Sådan laver du en maxpulstest

Når du skal lave en maxpulstest, er det selvsagt vigtigt, at du sikrer dig, at du slutter af ved maksimal intensitet. Det betyder også, at du ikke må lave en for lang maxpulstest, da du i stedet risikerer, at du udmatter dig selv, før du når maksimal intensitet. Som tommelfingerregel kan du forsøge at ramme en total varighed af maxpulstesten på 6-8 minutter.

Før selve testen bør du varme op - eksempelvis med 15 minutters jog (alt afhængig af niveau). Herefter løber du 4 minutter på flad vej. I de 4 minutter bygger du gradvist intensiteten op, så du løber hurtigere og hurtigere. Efter de 4 minutter skal du fortsætte op ad bakke. Her skal du også gradvist bygge intensiteten op. Som tidligere nævnt, bør du afslutte testen inden for 6-8 minutter ved maksimal intensitet.

Læs også: Løb: Sådan slipper du af med at hive efter vejret

Har du overskud til det, er det god praksis at jogge ned til bunden af bakken lige efter afslutning af testen, for så at tage bakken en sidste gang med fuld tryk. Nogle vil opleve, at de når en lidt højere puls anden gang.

Iltoptagelsestest

Vil du være helt sikker på, hvordan dine pulszoner er, skal du have foretaget en iltoptagelsestest med fokus på opstilling af træningszoner. Det er her vigtigt, at testen er bygget op således, at det er de såkaldte submaksimale tærskler, der undersøges, og ikke den maksimale iltoptagelse. Det er nemlig de submaksimale tærskler, som definerer dine pulszoner. Der findes to tærskler, kaldet første og anden ventilatoriske tærskel (eller i forkortelse VT1 og VT2).

Læs også: Sådan bliver du hurtigere til at sprinte

Har du ikke mod på at få foretaget en iltoptagelsestest, bør du gennemføre en maxpulstest. Kender du din maxpuls, kan du estimere dine pulszoner, hvilket for de fleste er væsentligt bedre end slet ikke at have nogle pulszoner at træne efter.