Optimér dit løb med mindfulness

Øv dig i at opleve nuet i din løbetræning. Mindfulness giver dig en næsten meditativ oplevelse af løb og sænker stress-hormoner

Mindfulness føjer en ekstra dimension til din løbetræning Foto: Colourbox

Mindfulness i løb - godt for kroppen

Gevinsten ved at bruge mindfulness i løbetræning er bl.a.:

  • Øget koncentration og nærvær
  • Lavere puls
  • Færre stress-hormoner.

Hvordan? Mindfulness i løb

Mindfulness er at øve sig i at være 100% nærværende i den aktivitet, man udfører, og samtidig ikke være dømmende eller analyserende overfor det, man laver – altså løbetræning.

Under dit løb mærker du musklerne arbejde, mærker hjertet slå, føler blodet pumpe rundt i kroppen, mærker føddernes konstante bump mod underlaget, mærker åndedrættet i lungerne og observerer, hvordan tankerne kommer og går.

Registrer dine tanker - og slip dem

Du hænger ikke fast i bestemte tanker og men registrerer blot, at de er der. Oplev, at tankerne kommer, og se dem forsvinde igen - eller drive forbi som skyer på himlen.

Få et bedre løb

”Mindfulness kan være med til at optimere dit løb,” fortæller stress-rådgiver, fysioterapeut og løbetræner Thomas Pape.

”Du vil, ved at være nærværende i din løbetræning, kunne registrere f.eks. om din puls er for høj eller lav (oftest for høj), om din skridtlængde er optimal, om din kropsholdning er den bedste, om armenes placering er ok, eller om du spænder i arme og skuldre. Ved at være nærværende, kan du geare op og ned, og på den måde få dét ud af din træning eller konkurrence, du ønsker.”

Mindfulness giver bedre resultater

Thomas Pape er personlig træner for motionister og atleter, der ønsker at sætte deres træning i system og nå de mål de sætter sig.

”Mental træning er afgørende for, om mine atleter gør det godt til træning eller konkurrencer. I deres træningsprogram er der også mentale øvelser, som de udfører, mens de løber.”

Tanker spiller ind på dit løb

”Atleterne skal fokusere på deres åndedræt, og de skal være opmærksomme på deres tanker før, under og efter løbetræning. De skal lære, om deres tanker har betydning for resultatet af deres løb. Det har de som regel,” siger han.

”Desuden skal de lære, at de ikke kan styre deres tanker, men de kan lære, hvordan de vil forholde sig til dem. Hvis man f.eks. føler sig tung, mister troen på sin præstation eller får andre negative tanker, er det ikke muligt at tvinge dem væk, men du kan lære, hvordan du vil forholde dig, når du får en negativ tanke. Den bevidsthed, vi får når vi løber, vil oftest give bedre løbetider.”

Få en bedre oplevelse med løb

”Vi overfører en meditationsteknik til vores hverdag. Det kan give dig mere glæde i din løbetræning og afstresse dig,” siger Thomas Pape.

”Udbyttet af at træne mindfulness er øget koncentration og øget nærvær. Ofte laver vi færre fejl i vores opgaver, vi gør tingene hurtigere og bedre. Rent fysiologisk vil vi få en lavere puls, have færre stresshormoner i kroppen og få et roligere åndedræt.”

Så hvis du er ved at miste motivationen til løb, hvis du er meget stresset – eller hvis du blot vil tilføje en ekstra dimension til din løbetræning, så er mindfulness en god mulighed for dig.

Video om mindfulness og løb

Her kan du se en video, som Thomas Pape har lavet om mindfulness og løbetræning:

Mindfulness når du løber