Løb: Sådan løber du Pose Running

Pose Running vinder frem som løbestil i USA og Europa, men hvordan gør man? Denne guide hjælper dig med at løbe i den ny løbestil.

Løbere over hele verden kaster sig over Pose Running. I Danmark bliver stadig flere løbetrænere uddannet i løbestilen, og den første officielle danske træneruddannelse i Pose Running blev åbnet i 2011.

Navnet Pose stammer fra ordet posere, og det er netop, hvad Pose Running handler om: At finde den rigtige løbe-positur.

Sådan ser Pose Running ud

På billedet ser du en løber i løbepositur. Bemærk at kroppen falder en anelse forover. Dén bevægelse giver fart.

Knæene er let bøjede, så de kan fjedre, og landingen sker på midtfoden lige under kroppens centrum.

Løft foden i Pose Running

I Pose Running drejer det sig om så hurtigt som muligt at komme i løbe-positur. I den stilling er der fart, fordi løberen udnytter kroppens fald.

Selvom man lander på midtfoden, skal man ikke fokusere på landingen. Det gælder i stedet om at fokusere på optrækket af foden. Foden skal løftes op i retning mod ballen (løft den max til knæhøjde i sprint og i almindeligt løb få centimeter op fra jorden).

Se denne guide:
Løb: Lær at løfte foden i Pose Running

Fald i løb og få fart

Når du står i løbe-positur: Læn dig langsomt fremad med kroppen.

Hvad sker der? Du falder.

Koster det energi? Nej. Et af elementerne i Pose Running er at bruge tyngdekraften til at drive dig fremad i løb, uden at det koster kræfter. Jo mere kroppen hælder, des hurtigere løber du. Når du jogger eller løber normalt, vil du kun falde få grader. I sprint falder du mere, som du kan se på fotoet for oven.

Brems ikke faldet

Det kan tage tid at lære at kontrollere tyngdekraften i løb. Mange vil instinktivt forsøge at bremse faldet, men i pose er det en fejl. Typiske bremser er at:

  • Lande på hælen
  • Lande med fødderne foran kroppen.

Skridtene skal gerne være lige under kroppens center. Lander du samtidig på midtfoden og glider hurtigt frem på foden, udnytter du energi fra faldet.

En række øvelser træner faldet i Pose Running, så du lærer at bruge tyngdekraften. Se denne guide:
Løb: Lær at falde frem i Pose Running

Overkroppen i Pose Running

Du hælder med kroppen for at få fart på i løb, men faldet skal ske med hele kroppen. Altså dur det ikke at bøje overkroppen kraftigt forover. Det går ud over benenes mulighed for at bevæge sig.

Der skal gerne være en lige linje ned fra baghovedet til skosålen, når du løber.

Armene holder du ud 90 grader fra kroppen og svinger, så de følger benene. Det kræver en stærk kropskerne at få den rette holdning i løb. Find gode styrkeøvelser i denne guide:
Styrketræning for hele kroppen

Hold fokus på Pose Running med en remse

Det tager tid at lære at løbe på en ny måde. Remser kan hjælpe dig med at bevare fokus på Pose Running. Tænk op-op-op med fødderne, mens du løber og koncentrer dig kun om det.

En anden mulighed er at gentage op (med foden), pose ( kom i løbepositur) og fald. Tænk over dine bevægelser, mens du gentager remsen. En dag er remsen ikke længere nødvendig: Du løber Pose Running.