Det regner og du vil løbe: Sådan klæder du dig på
Mange foretrækker en skyfri himmel, når de skal ud at løbe. Men hvad nu hvis det regner - hvordan klæder du dig bedst på?
Hvilket slags træningspas skal du ud på i regnvejret?
Alt afhængig af hvilken træning der står i dagens program, er der stor forskel på hvilken påklædning, der er at foretrække.
Højintens træning
Skal du løbe intervaller eller tempoløb? Et tempoløb er en tur med relativt høj intensitet, hvilket vil betyde, at du producerer meget varme. Tager du meget tøj på til sådan en tur, vil du efter ganske kort tid få det alt for varmt. Dette gælder også intervaller, dog med det in mente, at lange pauser mellem intervallerne selvfølgelig betyder, at du kan blive kold - her er det en god idé at have et ekstra lag at tage på overkroppen i pausen.
Generelt for højintens træning kan du med fordel tage tøj på, så du har det en smule koldt i starten - så vil det for det meste passe rigtig godt, når du er kommet lidt igang. Er der mulighed for det, kan du tage et ekstra lag på overkroppen under opvarmning og afjog - og lægge den fra dig under intervallerne.
Lavintens træning
Lavintens træning kunne være en restitutionstur, en rolig joggetur eller en langsom og længere tur. I alle tilfælde betyder den lave intensitet, at du ikke producerer nær så meget varme som ved høj intensitet, og derfor skal du sørge for at have lidt ekstra tøj på.
Der er desuden også stor risiko for, at du kommer til at løbe for hurtigt på disse træningspas, hvis du fryser som følge af den lave intensitet.
Hvad skal det “ekstra lag” bestå af?
Der er selvfølgelig forskel på, om det regner i “lårfede stråler” eller blot som let støvregn. Ligesom med almindeligt regntøj findes der mere eller mindre vandtæt løbetøj. Det er vigtigt at huske, at en helt vandtæt løbejakke ikke nødvendigvis er mere behagelig at løbe med, da jakkens tæthed også gælder den anden vej. Det betyder, at åndbarheden ikke er særlig god, hvis jakken er vandtæt.
Skal du ud at træne ved høj intensitet, kan du derfor oftest med fordel vælge en mindre vandtæt trøje/jakke, som du kan ånde i til trods for, at du måske bliver lidt mere våd af regnen - alternativet ville formentlig være, at du blev lige så våd i en vandtæt jakke - blot ved at svede i stedet. Og overophedning er ikke nogen fordel ved højintens træning.
Åndbarhed og komfort hænger altså uløseligt sammen, når det gælder løbetøj. Vælg derfor altid det mest åndbare, du tænker, du kan tillade dig - med udgangspunkt i vejret. Hellere blive lidt våd af regnvejret og så ikke koge over indefra.
Vådt tøj bliver koldt
En sidste pointe at overveje skal ses i forhold til temperaturen udenfor. Kan du eksempelvis komme afsted i regnvejret i korte tights uden at fryse, vil det være at foretrække frem for lange tights.
Det tøj, du har på, bliver jo vådt, og når det først er gennemblødt, kan det blive koldt. Lange og våde tights vil derfor ende med at være ganske kolde at have på, da tøjet holder på vandet, og på denne måde køler hudens overflade.
Tænk over din løberute
Som en slutbemærkning, kan du slippe for en del regn og rusk, hvis du løber en tur, hvor du er lidt i læ for regnen; det kunne både være bygninger - eksempelvis inde i byen, eller ved at løbe ind i skoven.
Som en ekstra bonus, dufter skoven helt fantastisk i regnvejr - og så er det måske slet ikke så ringe endda at løbe en tur i regnen?