Sådan skifter du pulleyhjul på din racercykel

Hvis lejerne er færdige, eller tænderne er slidt helt ned, er det tid til at skifte dine pulleyhjul. Her guider vi dig til, hvordan du gør.

Læs også: Sådan skifter du klinger på din racercykel

Når man taler om cyklens sliddele, er det måske først og fremmest kæden, kassetten, klingerne og bremseklodserne, du tænker på. Men du må ikke glemme pulleyhjulene.

Efterhånden som du slider kæden, vil den tære mere og mere på pulleyhjulene, så tænderne til sidst vil være slidt helt ned. Derudover bliver de små lejer i pulleyhjulene også slidt med tiden og særligt, hvis du ofte kører i dårligt vejr.

Hvis du er i tvivl, om dine pulleyhjul er slidte, skal du først og fremmest kigge på tænderne. De skal gerne være kantede og ikke runde. Dernæst kan du prøve at dreje pulleyhjulene rundt og vrikke dem fra side til side for at mærke lejerne.

De skal kunne give sig en smule, for at du kan skifte gear, men hvis begge nærmest sidder løst, fordi lejerne er så slidte, er det nok tid til at skifte dem.

Læs også: Sådan skifter du kæde på din racercykel

Det skal du bruge

Det er nemt at skifte pulleyhjul. De er nemlig kun fastgjort med én skrue, der som regel kræver en 3mm unbrakonøgle.

Derudover skal du selvfølgelig bruge et par nye pulleyhjul, der passer til din bagskifter. Som hovedregel passer Shimano pulleyhjul til Shimano geargrupper, SRAM til SRAM og Campagnolo til Campagnolo. Vi anbefaler, at du ikke mikser mellem de tre mærker.

Der findes dog også pulleyhjul fra andre mærker, hvor det som regel fremgår af indpakningen, hvilket gearsystem de passer til. Gå efter nye pulleyhjul med det samme antal tænder som på de gamle.

Sådan gør du

1. Vi anbefaler, at du skifter ét pulleyhjul ad gangen og starter med det nederste. Tag godt fat og skru mod uret for at løsne skruen. Når skruen har sluppet gevindet, kan du tage den ud med fingrene og derefter fjerne pulleyhjulet.

Læs også: Sådan justerer du bagskifteren på din racercykel

2. Nu kan du sætte det nye nederste pulleyhjul i. Sommetider står der for eksempel upper eller lower på pulleyhjulene. Gør der ikke det, kan du som regel kende det nederste på, at tænderne er lavere og mere buede end på det øverste, hvor tænderne er højere og med skarpere kanter. Sommetider kaldes det øverste også for ’guide pulley’. Sæt nu det nye pulleyhjul på plads og hold det med hånden, mens du sætter skruen i og spænder.

3. Nu er du klar til at skifte det øverste pulleyhjul. Her sidder skruen på bagsiden, men princippet er det samme. Skru mod uret for at løsne skruen. Når du har løsnet den helt, kan du tage den ud med fingeren og fjerne pulleyhjulet.

4. Tag nu dit nye øvre pulleyhjul, sæt det på plads og hold det med hånden, mens du sætter skruen i og spænder. Så er du kørende med nye pulleyhjul.