Sådan skifter du kæde på din racercykel

Din kæde er en af de sliddele på cyklen, som oftest skal skiftes. Her guider vi dig til, hvordan du gør.

Læs også: Sådan skifter du slange på din racercykel

Din kæde er en af de dele på cyklen, som bliver udsat for mest slid. Den er i bevægelse, så snart du træder i pedalerne, og den er udsat for vejr og vind. Er du ikke god til at få den rengjort og smurt, lægger du yderligere pres på den.

Derfor er kæden en af de sliddele, som oftest skal skiftes. Og det kan faktisk godt betale sig at skifte kæden i tide, for venter du for længe, vil den slide så meget på dine tandhjul og klinger, at de også skal skiftes.

Det er ikke svært at skifte en kæde, men det kræver, at du har det rigtige værktøj og ved, hvordan du skal bruge det.

Det skal du bruge

For at skifte kæde skal du bruge en form for kædeskiller. De findes i mange former og udgaver, men de fleste har et lille håndtag og en skrue, som du kan dreje og trykke stiften i kæden ud med.

Derudover skal du bruge en ny kæde. Her skal du være opmærksom på, at kæden passer til det antal gear, du har. De fleste nyere landevejscykler har 11-speed gear, men nogle lidt ældre har kun 9- eller 10-speed, mens flere af de nyeste har 12-speed. Tæl antallet af tandhjul på kassetten, hvis du er i tvivl.

De fleste nye kæder til landevejscykler har mellem 112 og 116 led, hvilket passer til langt de fleste. Derudover kommer mange nye kæder med et samleled inkluderet, som du skal bruge, når du skal samle den nye kæde. Hvis din nye kæde ikke kommer med et samleled, kan du købe det løst.

Sådan gør du

  1. Først skal du tage din gamle kæde af. Det gør du ved at trykke en af stifterne på kæden ud med din kædeskiller. Placer kædeskilleren ud for en af stifterne og drej, så du langsomt trykker stiften ud. Fortsæt, indtil det siger klik, og stiften er helt ude. Derefter drejer du kædeskilleren tilbage, så du let kan skille kæden ad og tage den af.
  2. Tag nu din nye kæde og start med at lægge den på bagtandhjulene. Sørg for at kæden kommer den rigtige ved rundt om pulleyhjulene. Derefter lægger du kæden på foran, så begge løse ender af kæden hænger ned.
  3. Nu skal du korte den nye kæde af, så den passer. Placer kæden på den mindste klinge foran, så den er på mindste tandhjul både foran og bagpå. Tag fat i begge ender af kæden og træk, indtil der netop kommer så meget spænding på kæden, at bagskifterens arm bevæger sig. Marker med fingeren, hvor du skal korte kæden af, for at den passer.
  4. Skru kædeskilleren i det led, du har markeret, og skru stiften ud, ligesom da du tog din gamle kæde af. Alternativt kan du måle din nye kæde op imod den gamle, men vær opmærksom på, at den gamle kan være strakt længere på grund af slid.
  5. De fleste nye kæder kommer med et samleled, som du skal bruge, når du skal samle kæden. Sæt den ene del af samleleddet i den ene ende af kæden og den anden del i den anden ende. Tag nu fat i hver ende af kæden og forbind de to led med hinanden.
  6. Samleleddet er ikke låst endnu. Det gør man ved at trække i begge ender af kæden, indtil det låser. Hvis du ikke har specialværktøjet til at gøre det, kan du dreje pedalarmene, så samleleddet kommer op i den øverste del af kæden. Bank så hårdt ned på højre pedalarm, så kæden spændes, og samleleddet låser. Så er din nye kæde køreklar.