Marias rejse: Fra sofasurfer til ironwoman

Maria Birch Nielsen smed sin overvægt og blev ivrig cykelrytter, løber og løbetræner

Maria Birch Nielsen er formand for løb og løbetræner i IF Svend Gønge Foto: Steen Bille

Måske overvejer du at lægge din livsstil om til det sundere? Måske du har udfordringer i din daglige træning?

Lige meget hvad kan du finde inspiration i 39-årige Maria Birch Nielsens historie, der har taget hende fra sofaen med chips og slik til målstregen ved Ironman Copenhagen.

En lang rejse

Marias forvandling fra at være en overvægtig kvinde på 100 kilo til at blive en trimmet motionist begyndte i 2009, da hun genså sine bryllupsbilleder fra året før.

”Da jeg så de fotos, tænkte jeg, ’det er løgn, så tyk bør man da ikke være i en bryllupskjole’,” husker Maria Birch Nielsen

Kort tid efter den episode købte hun en citybike og begyndte sammen med en kollega at træne frem mod Tøserunden, der er et cykelløb på 112 kilometer.

”Første gang, jeg gennemførte, tog det syv timer. Jeg har aldrig haft så ondt bagi og stoppede ind hos alle depoter undervejs. Og det var det,” siger Maria Birch Nielsen.

Læs også: Find din målsætning: Se 26 forslag

Bagefter var det som om, at det bare havde været en engangsforeteelse, og nu skulle der som hidtil bare nydes på sofaen hjemme i stuen.

"Jeg åd poser med chips og vingummibamser og kørte fede måltider ind og syntes, at jeg var grim," genkalder hun sig 00’erne, hvor to børnefødsler, en mor, der døde af cancer, og rygestop fik hende til at trøste- og hyggespise.

Løb efter vægttab

Næste forsøg på at vride sig ud af sofalivets vægtproblemer kom i januar 2010, da Maria Birch Nielsen med succes købte et brevkursus for vægttab og smed 25 kg på 28 uger. Alene ved kostomlægning.

"Vi lavede en ’taberklub’ på min arbejdsplads, hvor vi ikke måtte spise kage og blev vejet hver fredag. Jeg havde ellers indført kagespisning ved alle tænkelige lejligheder."

Maria Birch Nielsen vandt ’taberklubbens’ forløb, hvorefter en kollega spurgte hende, om de ikke skulle tilmelde sig et 5 km motionsløb. Hun sagde ja, og der blev begyndelsen på en løbekarriere, der blev mere og mere målrettet.

Efter også at have gennemført et 10 km-løb – og i øvrigt et mislykket ophold i den lokale atletik- og motionsklub - fik Maria kendskab til løbeklub-konceptet Løb med DGI. Det fik hun selv lyst til at stå i spidsen for, og hun fik formanden i IF Svend Gønge med på ideen.

Vil være et forbillede

Nu havde hun fundet gnisten, der fra nu af ville blive den stærke drivkraft i hendes arbejde med motion for sig selv og for andre.

"Jeg fandt villige løbetrænere blandt de andre forældre, og så stoppede jeg en mand, jeg så var ude at løbe. Han fik en seddel i hånden og ringede til mig en halv time senere for at fortælle, at han var med," ler hun.

Læs også: Stort tema: Begynd på Open Water-svømning

I dag er Maria formand for løbeudvalget i IF Svend Gønge og selv løbetræner.

”Hvis jeg ikke selv viser, at jeg kan og tør tage udfordringen op med at løbe, får jeg ikke andre med,” pointerer hun og siger videre om sin rolle som træner:

"Jeg ved, hvor svært det kan være at blive aktiv fra min egen hyggetid i sofaen. Det kan hjælpe mig til at motivere andre, som finder det svært at komme i gang til at blive ved og til at nyde at løbe."

Kulminerede i august

Efter mange måneders intensiv træning, gennemførte Maria Birch Nielsen i august ironman-distancen på 3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,2 kilometer løb.

”I dag står jeg tilbage med følelse af at ’var det ikke værre’ efter at være løbet i mål overvældet af glæde,” siger hun.

”Mit nye aktive liv har givet vores børn på nu 6 og 11 år en gladere mor og min mand en gladere kone.«