Kloge klarer sig bedre, når alderen presser

Ny forskning viser, at intelligente mennesker har en højere fysisk funktion som middelaldrende. Det er blandt andet evnen til at klare fysiske hverdagsting såsom at tage tøj på.

Intelligens og fysisk funktion har en sammenhæng, viser ny forskning Foto: Nils Rosenvold

Det må være alles ønske at kunne klare sig selv, når alderen for alvor presser på. Og nu viser ny forskning af Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved KU at, der er en sammenhæng mellem mænds intelligens og deres fysiske funktion som middelaldrende.

Læs mere: Kajak, svømning eller triatlonm? Få inspiration på vorespuls.dk

Sådan fandt de frem til det

2.848 mænd født i 1953 og 1959-61 indgik undersøgelsen, og de målte deres intelligens ved militærsession og så efterfølgende deres fysiske funktion, da de var i alderen 48-55 år.

”Vores undersøgelse viser tydeligt, at jo højere intelligensscore ved session, jo stærkere er mændene i ryg, ben og hænder som midaldrende. Balanceevnen er også bedre hos mænd med høj intelligensscore. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at jo bedre man klarer sig i disse test midt i livet, jo større chance er der for at undgå funktionsnedsættelser, når man bliver gammel,” siger ph.d.-studerende Rikke Hodal Meincke fra Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved KU til ku.dk

Læs mere: Få inspiration til din løbetur

Den danske undersøgelse er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Aging and Health, og Rikke Hodal Meincke forklarer yderligere til ku.dk om den sandsynlige årsag til forskellen:

”Personer med en højere score i intelligenstest har lettere ved at forstå og fortolke sundhedsbudskaber og dermed har en sundere livsstil, for eksempel med mere motion. Motion kan dermed være en mekanisme, der forklarer sammenhængen mellem intelligens og fysisk funktion.”

Læs mere: Besøg vores cykelside og få træningsprogrammer

Undersøgelsen skal være med til i fremtiden at målrette tiltag, sådan at alle forstår budskabet og kan være fysisk aktive i hele deres liv. Det understreges også, at andre faktorer spiller ind i problemstillingen såsom ens barndom.