Du må godt skære ned på motionen

Den mørke vinter kan være hård ved motivationen til at motionere. Men dyrker du normalt regelmæssig motion, er det ikke nødvendigvis noget, du skal ærgre dig over.

Siger uret "motionspause"? Det er helt okay at trappe træningen ned, hvis motivationen mangler Foto: Colourbox

Det kan i perioder i løbet af vinteren lykkes ikke at være ude i sollys. Det er mørkt, når du kører på arbejde, og det er mørkt, når du kører hjem. Det går ud over motivationen, og det føles lidt mere surt at trække i idrætstøjet – det gælder alle motionsformer.

”Vores krop reagerer på mørket. Den har ikke samme niveau af energi som i sommerperioden,” lyder det fra Henrik Mikkelsen, der er international certificeret coach og arbejder blandt andet med motivation.

Du skal ifølge ham ikke nødvendigvis ærgre dig over, at motivationen er mangelfuld et stykke tid. Du skal bare sørge for at være bevidst om de ting, du vælger fra og de ting, du vælger til.

Dette gælder selvfølgelig kun, hvis du normalt er god til at komme af sted og får trænet regelmæssigt.

Læs også: Sådan undgår du vinterdepression

Sæt ambitionsniveauet ned

Henrik Mikkelsen opfordrer til, at du som rutineret motionist lytter til, at den manglende energi faktisk skyldes, at kroppen har brug for det.

”Det er en god idé at sætte ambitionsniveauet ned i vinterperioden. Kroppen har ikke lige så meget energi som i sommerperioden, fordi den ikke får sammen mængde af D-vitamin. Hvis du om sommeren løber fire gange, skal du måske skære ned til tre i vinteren,” siger Henrik Mikkelsen.

Betyder det så, at du kan tillade dig at tage en time på sofaen i stedet for en løbetur?

Ja, det kan det faktisk godt være, fortæller Henrik Mikkelsen.

”Sofaen er blevet et negativt symbol, men sådan behøver det ikke være, for en time på sofaen kan være rigtig godt for din krop. Du skal bare lade være med at tænde for tv’et, facebook, iPad’en, osv.,” siger han.

Han opfordrer til, at du tager en bevidst beslutning allerede, inden vinteren er over os, om at du skærer en ud af tre ugentlige løbeture væk. Så bliver det nemlig ikke en kamp fra gang til gang, om du skal ud at løbe.

Tag en pause i arbejdsdagen

Det kan være svært at finde tid til at motionere i den begrænsede lyse tid, der er, i løbet af vinteren.

Henrik Mikkelsen opfordrer til, at du tager en pause i løbet af dagen med motion eller en gåtur i din frokostpause.

”Det kan være rigtig givtigt for din krop at udnytte pauserne på arbejdspladsen til at komme udenfor. Det behøver ikke nødvendigvis være motion, for det kan være nok at bruge 10 min af din 20-minutters frokostpause på at gå en tur i lyset,” siger han.

Plej fællesskaberne

Når du endelig skal af sted ud på motionsturen, er det ifølge Henrik Mikkelsen, en god idé at benytte træningsmakkere og –fællesskaber til at motivere dig selv.

Fællesskaber er nemlig meget stimulerende.

”Skab et træningsfællesskab, hvor I skiftes til at minde hinanden om, at vi i dag skal ud og motionere. F.eks. ved at I skiftes til at sende en lille sød sms om, at i dag skal vi motionere og vi gør det ikke kun for motionens skyld, men også for at se hinanden,” lyder det fra Henrik Mikkelsen.