6 trænings-myter der ikke passer

Er træning den hurtigste vej til et vægttab? Eksperterne på vorespuls.dk guider dig uden om vandrehistorierne fra træningslokalet.

vorespuls.dk afkræfter her seks floskler fra træningslokalet. Foto: Lars Skaaning

Træningsverdenen er fuld af vandrehistorier og myter. vorespuls.dk afkræfter her seks floskler fra træningslokalet.

1. Træning er den hurtigste måde at tabe sig på

”Træning er ikke en mirakelkur mod de ekstra kilo på sidebenene. For at holde de ekstra kilo for porten, kræver det en indsats med kosten,” siger Camilla Spagner, ekspert i løb og ernæring.

Så kæmper du med badevægtens tal, er den hurtigste vej til et vægttab faktisk at du justerer på kalorierne i din mad.

Det er dog altid en fordel at skrue op for træningen, hvis du vil smide nogle kilo. Ikke alene forbrænder du kalorier mens du træner, du sætter også din generelle forbrænding op. Det betyder, at du også forbrænder mere, når du ikke træner.

Få gode råd til, hvordan du lægger en kostplan, så du kan tabe dig her

2. Jeg bliver mindre øm, hvis jeg husker at strække ud efter træning

En metaanalyse, som er en analyse af tidligere empiriske undersøgelser om udstrækning, konkluderer, at strækøvelser ikke producerer en klinisk signifikant reduktion af forsinket muskelømhed i sunde og raske voksne.

Og det er uanset om øvelserne foretages før, efter eller både før og efter træningen.

Se undersøgelsen her

Læs også ekspertens svar på, hvorfor du helt kan droppe at strække ud her

3. Jeg forbrænder flere kalorier ved at løbe end ved at gå

Løbetempoet har ikke betydning for, hvor mange kalorier du forbrænder.

Men det har distancen. Det vil sige, at du skal gå længere end du løber, for at forbrænde det samme. Men du forbrænder som udgangspunkt ikke mindre ved at gå end ved at løbe.

”Uanset om du går, lunter eller spurter 1 km, forbrænder du det antal kalorier, som du vejer i kilo,” fortæller forskningsleder Bente Klarlund Pedersen fra Center for Inflammation og Metabolisme.

Læs mere om løb versus gang her

4. Jeg spiser en proteinbar efter min træning, fordi min krop har brug for det

”For motionister, der træner regelmæssigt, er der ikke videnskabeligt bevis for, at det daglige indtag skal være større, end hvis du følger de nordiske næringsstofanbefalinger. Et stort tilskud af protein er en dårlig idé, hvis det sker på bekostning af en sund kost,” siger Camilla Spagner. Hun er cand. scient i human ernæring.

I stedet anbefales det, at du opnår et godt og fornuftigt indtag af protein ved at planlægge dine måltider, så du spiser umiddelbart efter træning. Der er kroppen nemlig ekstra modtagelig for de ekstra aminosyrer, som protein bidrager med.

Læs mere: Find ud af om du har brug for en proteinbar efter træning

5. Du skal spare på kræfterne i opvarmningen, hvis du skal ud og løbe langt

Det kan ikke betale sig at spare på energien inden den egentlige præstation, for det kan betyde, at du ikke kommer afsted igen foreløbig.

”Nogle varmer op i 15 minutter, andre i 45 minutter eller længere. Men varmer du op i mindre end 15 minutter, risikerer du, at du ikke er varm nok, og det øger din skadesrisiko. Vær derfor på den sikre side, og varm op, til der ikke er tvivl om, at du er helt varm,” siger Max Boderskov , cand.scient i idræt og ekspert i løb.

Han er løbeekspert og skribent på vorespuls.dk. Citatet er fra artiklen Træningspas: Løb en hurtig 5 km’er

En grundig opvarmning forbereder desuden kroppen til at skulle yde noget ekstra, hvilket forbedrer din præstation på selve løbeturen.

Læs mere: Sådan varmer du op til løbeturen

6. Jeg har ikke brug for en hviledag fra min træning, jeg løber bare en kort tur, det gør ikke noget

Hver gang du træner, nedbryder du kroppen. Derfor er det vigtigt, at du får genopbygget kroppen så optimalt og hurtigt som muligt

”Træner du for hårdt, før kroppen er helt klar igen, er prisen ekstra træthed, dårlig træningsudbytte og forøget restitutionstid. Fortsætter du forløbet med for lidt hvile mellem trænings-pas, ender du i overtræning og forøger chancerne for skader og mental træthed,” siger Carsten Hejbøl, ekspert i cykling på vorespuls.dk.

Læs også: Bliv klogere på, hvordan du holder styr på dine hviledage