DK's bedste MTB-ruter: Smuk udsigt på Fyn

Fyn: Der er både noget for naturelskeren og MTB-entusiasten på Fyn, hvor ruterne byder på flotte udsigter og krævende passager

Danmark bugner af flotte MTB-ruter, og vorespuls.dk vil hjælpe dig med at finde de bedste.

I samarbejde med MTB-eksperter har vorespuls.dk inddelt landet i 10 regioner og prøvekørt den mest populære rute i hver region med et kamera. Og vorespuls.dk giver samtidig et bud på de bedste ruter i regionen for henholdsvis nybegyndere, letøvede og øvede.

Denne gang: Fyn

DEN POPULÆRE: Svanninge Bakker

Om ruten: Se video øverst i artiklen.
Det gode: Fantastisk udsigt, der når helt til Als i klart vejr.
Det knap så gode: Ruten er ikke lang, selvom det føles sådan som følge af en teknisk og snoet rute.
Kort om naturen: Selve ruten har begrænset antal højdemeter, men ved at inkludere kørsel på vandreruter i Svanninge Bakker findes flere lange og sjove op- og nedkørsler. Flere steder på ruten ses smukke udsigter over kirken i Svanninge, mens ruten inde i skoven snor sig igennem varieret natur. Mange steder står træerne så tæt, at der skal koncentration i den tekniske slalomkørsel for ikke at få skrammer og iturevet tøj.
Start-mål: Naturlegepladsen i Svanninge Bakker og klubhuset for Faaborg Ski og Motion.
Længde: Ca. 5 km.
Højdemeter: Ca. 200 meter
Find vej med GPS: P-pladsen ved Naturlegepladsen ligger på Odensevej 150, 5600 Faaborg. Adressen nås nordfra via hovedvej 43 og afkørsel 51 fra Den Fynske Motorvej eller afkørsel 11 på Svendborgmotorvejen. Fra P-pladsen cykles få hundrede meter nordover, inden rutestart nås på venstre hånd. Her findes også kiosk og toiletfaciliteter.
Overnatningssteder: Bare 400 meter sydover ad hovedvej 43 ligger Faaborg Camping med udlejning af både hytter og mobilhomes, mens Danhostel Faaborg findes ca. 3,5 km sydover, centralt placeret i Faaborg by.
Rutefremvisning: Faaborg Ski og Motionsklub har flere introture til MTB i Svanninge Bakker.
For mere info: Faaborg Ski og Motionsklub

NYBEGYNDER: Trunderupskoven i Haarby

Om ruten: Det er et helt nyt spor, der er blevet indviet i Trunderupskoven ved Haarby. MTB-ruten blev officiel i september 2013, og den afmærkede rute er et samarbejde mellem Assens Kommune og Haarby Bicycle Klub, der også har leveret en størstedelen af ildsjælene bag udviklingen af sporet. Ruten snor sig i et forholdsvist lille område i Trunderupskoven, og med en moderat sværhedsgrad er den god til nybegyndere.
Det gode: Selvom ruten er kuperet er den perfekt for begyndere.
Det knap så gode: Kunne godt bruge en ekstra kilometer.
Kort om naturen: Her er masser af liv i det kuperede terræn mellem gran- og bøgetræer, hvor flere shelters, bål og grillpladser, små søer sgør skoven til yndet gåtur-område for lokale.
Start/mål: P-pladsen ved Trunderupskoven.
Længde: Ca. 3 km.
Højdemeter: Ca. 90
Find vej med GPS: Akkerupvej 22, 5683 Haarby. Skrives Akkerupvej 22 ender man nær P-pladsen ved rutestart til mtb-sporet i Trunderupskoven.
Overnatningssteder: Haarby tilbyder både kro og Bed & Breakfast hos Familien Kold, og ellers ligger Hjemstavnsgårdens Camping med fine hytter kun 5 km nordpå fra Haarby.
For mere info: Haarby Bicycle Club tilbyder masser af træning i mtb for motionister.

LETØVEDE: Kongebroskoven

Om ruten: Med udsigt over Lillebælt på mere end halvdelen af ruten er Kongebroskoven ligeså meget en naturoplevelse som en MTB-oplevelse. Ruten byder på masser af singletrack og klinter, skrænter og stejle op- og nedkørsler, men rutens svaghed er manglende skiltning, og her skal man være opmærksom. Man bør orientere sig i området, inden man begiver sig ud, men ruten byder på udfordringer af varierende sværhedsgrad. Den manglende skiltning til trods er den forholdsvist overskueligt fra rutens start på p-pladsen ved Søbadet, hvorfra sporene kører ud i begge retninger langs vandet.
Det gode: Kører langs Lillebælt.
Det knap så gode: Manglende skiltning.
Kort om naturen: Halvøen Hindsgavl vest for Middelfart byder på unik natur med det smukke Hindsgavl Slot som midtpunkt. Ruten kører langs Lillebælt og langs Dyrehaven i Kongebroskoven, så det bliver ikke meget flottere.
Start/mål: P-plads på Søbadvej ved Roklubben Lillebælt.
Længde: Ca. 12 km. (Hvis man kører langs Lillebælt med Middelfart og Adlerhusvej som østlig barriere.)
Højdemeter: Ca. 200
Find vej med GPS: Søbadvej 7, 5500 Middelfart. Denne adresse tilhører Middelfart Skytteklub, men herefter fortsættes ud ad Søbadvej, og p-pladsen ligger for enden ved Roklubben Lillebælt. Søbadvej nås nemmest via den gamle Lillebæltsbro. Herefter drejes til højre ad Galsklintvej, der er første vej på højrehånd efter broen, hvorefter Søbadvej følger på højre hånd.
Overnatningssteder: Både Hindsgavl Camping og Galsklint Camping ligger fremragende placeret ved Lillebælt, og begge steder tilbyder fordelagtige priser på hytteleje. Galsklint Camping tilbyder endda noget, der decideret hedder Cykelhytter, fordi de er beregnet til cykelturisme.
For mere info: Motionscykelklubben Baghjulet i Middelfart tilbyder blandt meget andet fredagstræning for begyndere, og har MTB-træning året rundt.

ØVEDE: Langesø-skoven

Om ruten: Ruten ved det smukke Langesø Slot er inddelt i et sydspor og et nordspor, hvor begge rent flowmæssigt tilhører topklassen af Fyn. Begge spor er omkring 10 km, og særligt nordsporet har masser af teknisk vanskelige passager for selv de bedste ryttere. Af samme årsag kaldes nordsporet også for det sorte spor, men både her og på sydsporte findes chicken runs for de mindre vovede. Skoven er privat-ejet, hvor ejeren som følge af stærkt stigende brug har valgt at tage betaling for kørsel på det rigtigt fede spor. Dermed er den som en af få ruter i Danmark ikke offentlig tilgængelig. For privatpersoner koster det 750 kr. pr. år, er man medlem af en klub koster det 500 kr. at køre der, mens et dags-pas koster 100 kr.
Det gode: Ruterne er velholdte.
Det knap så gode: Det koster penge at køre der.
Kort om naturen: Med den smukke Langesø og tilhørende slot som omdrejningspunkt er Langesøs løvskove meget besøgte som rekreationssted for odenseanere, der har denne smukke skov kun 15 km. vest for byen.
Start/mål: Langesø Slot.
Længde: 20 km.
Højdemeter: Ca. 200
Find vej med GPS: Langesø Slot, Langesøvej 146, 5462 Morud. Fra afkørsel Vissenbjerg på den Fynske Motorvej følges Søndersøvej – hovedvej 335 hele vejen til Langesø, hvor der drejes fra til højre ad vejen Dyrehavelund. Denne vej følges nord om søen til man rammer Sjormarken, der følges til højre, indtil man Langesø Slot ses på højre hånd kort efter.
Overnatningssteder: Omkring 9 km syd for Langesø Slot ligger det hyggelige Blommenslyst Camping, hvor der er billige hytter til leje, mens Blommenslyst Kro byder på hyggelige værelser ca. 12 km. fra Langesø.
For mere info:Langesørutens hjemmeside er der integreret en Facebook-side med masser af aktivitet.

Har du kørt nogle af de fire spor? Hvad synes du om dem? Har du forslag til andre gode ruter i området? Kom med din kommentar i Facebook-feltet under artiklen.

Se videoer for alle de kårede mountainbike ruter i Danmark