MTB: Hurtigere på store hjul

Nu er det slut med at gætte og føle sig frem - forskere ved Aalborg Universitet har undersøgt, om man cykler hurtigst på en MTB med 26” eller 29” hjul

Et 29” hjul giver dig større fart hen over ujævnheder i underlaget Foto: Celine Storm Jensen

Vil du gerne køre så hurtigt som muligt på din mountainbike, så skal du vælge en model med 29” hjul!

Så klar er meldingen fra studerende og forskere ved Aalborg Universitet, efter de har undersøgt, om konkurrenceryttere opnår de bedste tider med de traditionelle 26” hjul eller de noget nyere 29” hjul.

Forskningsresultaterne er netop blevet offentliggjort, og adjunkt ved Aalborg Universitet Christian Gammelgaard Olesen fortæller, at cykler med 29” hjul er to procent hurtigere end cykler med 26” hjul.

”To procent lyder måske ikke af meget, men i et typisk MTB-løb vil det give en forskel på din sluttid på cirka to minutter, og det vil jo helt klart kunne mærkes på ens placering,” siger adjunkt Christian Gammelgaard Olesen til vorespuls.dk.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Derfor er 29” hjul hurtigst

Forskningsprojektet konstaterer først og fremmest, hvilket hjul, man kører hurtigst med - på baggrund af fakta og statistik. Men Christian Gammelgaard Olesen og den øvrige gruppe bag på projektet tør også godt komme med nogle årsager til, hvorfor det forholder sig sådan.

Læs også: Ekspert: Sådan vælger du hjulstørrelse på din MTB

”Man kan træde mere i pedalerne hen over små bump i underlaget, fordi selve hjulet er fladere nede ved jorden, da det har en større diameter, og kontaktfladen er større. Samme fordel gør sig gældende i blødt terræn. Og så opleves cyklen med 29” hjul bare mere stabil og manøvredygtig,” siger Christian Gammelgaard Olesen, der selv er ivrig MTB-rytter.

Læs også: MTB: Korrekt indstilling af mountainbike

”Jeg havde på forhånd på fornemmelsen, at det var 29”, der var hurtigst, men det er rart at få det bekræftet ud fra et videnskabeligt perspektiv,” siger han og fortæller yderligere om forskellen på de to cykelmodeller:

”Tyngdepunktet vil typisk være lavere på en mountainbike med 29?-hjul. Blandt andet fordi krankboksen sidder lavere en akslerne på hjulene. Og så er forgaflen typisk lidt større, hvilket sammen med det større hjul naturligvis også gør cyklen tungere, men det opvejes og lidt til af de positive sider ved det større hjul.”

Læs også: MTB: Sådan indstiller du dit styr

Gælder det også for nybegyndere?

Testpersonerne i projektet var alle dygtige og erfarne MTB-kørere med konkurrenceerfaring, og det vides ikke, om der gælder helt de samme tal for nybegyndere og motionister.

”Vi valgte udelukkende at fokusere på dygtige kørere og deres præstationer på de to forskellige cykler, og det er da helt klart en overvejelse værd, om det samme gælder for nybegyndere. Mit personlige gæt vil være, at der er endnu større forskel til fordel for det store hjul, fordi komforten og mobiliteten vil være bedre for de fleste. Alt afhængig af styrke, kropsbygning og størrelse,” siger Christian Gammelgaard Olesen.

Læs også: MTB: Indstil din sadel rigtigt

”Det er en smags sag, om man er til 26” eller 29”, og man skal selvfølgelig vælge den cykel, man bedst kan lide at cykle på. Men vil man køre så hurtigt som muligt, skal man vælge en med 29” hjul. Det viser vores undersøgelse,” afslutter Christian Gammelgaard Olesen.

I projektet undersøgte man kun modeller med 26” og 29” hjul, men der findes også modeller med 27 ½” hjul. Disse er ikke medtaget, fordi de endnu ikke er en fast bestanddel af sortimentet hos alle store cykelfabrikanter. Cykler med 29” hjul har først haft sit indtog blandt MTB-kørere i løbet af de sidste fem år.