DK's bedste MTB-ruter: Stort udvalg i Blåbjerg

Vestjylland: Den vestligste del af Danmark har et unikt og varieret MTB-landskab, hvor sand og vestenvind naturligvis er to af udfordringerne

Danmark bugner af flotte MTB-ruter, og vorespuls.dk vil hjælpe dig med at finde de bedste.

I samarbejde med MTB-eksperter har vorespuls.dk inddelt landet i 10 regioner og prøvekørt den mest populære rute i hver region med et kamera. Og vorespuls.dk giver samtidig et bud på de bedste ruter i regionen for henholdsvis nybegyndere, letøvede og øvede.

Denne gang: Vestjylland

DEN POPULÆRE: Ruterne i Blåbjerg Klitplantage

Om ruten: Se video-klip øverst i artiklen
Det gode: Et udvalg på tre ruter med varierende sværhedsgrad er fantastisk.
Det knap så gode: Enkelte steder er sporene slidt ned, fordi rigtigt mange bruger området. Der arbejdes dog hårdt fra frivillige på at vedligeholde de mange flotte singletracks.
Kort om Naturen: Området er klitplantage, så størstedelen af ruten forceres i nåleskove. Længst mod øst findes løvtræer, men generelt er området præget af bakket klitlandskab, der varierer godt mellem skov og åbne, mere vindblæste arealer.
Start-mål: P-pladsen ved Blåbjerg-stenen.
Længde: Der findes tre ruter i Blåbjerg Klitplantage. Den hvide maratonrute er 13 km, den lette grønne er 4,3 km, mens den sorte og vanskeligste rute er 8,3 km
Højdemeter: Hvid: 190 m. Grøn: 100 m. Sort: 145 m.
Find vej med GPS: Blaabjerg Stenen, 6830 Nørre Nebel. Den store P-plads ved rutenettets begyndelse ligger på den lille Himmelvejen, der er en sidevej til Blåbjergvej. P-pladsen er den første på højre hånd.
Overnatningssteder: Der findes masser af overnatningsmuligheder for MTB-folket med camping og hytteleje hos Henne Strand Camping, ligesom der også er Danhostels i både Henne Strand og Nymindegab. Alt sammen perfekt forbundet med Blåbjerg Klitplantage kun få kilometer væk. Ved evt. booking på Danhostel Henne Strand bør oplyses man er MTB’er, så de kan klargøre værelse til opbevaring af cykler.
Leje af mountainbikes: Schultz Feriehuse i Henne Strand udlejer mountainbikes for 175 kr. pr. dag.
Rutefremvisning: Hver søndag kl. 10.00 køres der ture fra Blåbjerg Stenen, hvor alle interesserede må køre med.
For mere info: Bluemountain-MTB

NYBEGYNDER: Hundeskoven i Femhøjsande Plantage, Ringkøbing

Om ruten: Skoven bruges især motionister og hundeluftere, men det gode er, at der på de afmærkede ruter er fortrinsret for mountainbikere. Ruten er klassisk Vestjylland med kun få højdemeter, der fordeler sig jævnt igennem rutens velholdte, varierende terræn, hvor store rødder dog kan forekomme. Ruten i Hundeskoven er næsten 100 pct. singletrack, og da der også er indlagt tekniske passager med moderate udfordringer er ruten noget nær perfekt til træning for nybegyndere. Husk, man også kan tage hunden med på tur.
Det gode: Masser af singletrack og hyggelige områder med borde-bænke, grill og skraldespande.
Det knap så gode: Få højdemeter og mangelfuld skiltning enkelte steder
Kort om Naturen: Ruten snor sig igennem løv- og nåleskov og gennem lysninger og tæt skov, så der er både gode cykelforhold og naturoplevelse i vente.
Start/mål: P-pladsen på Kærbyvej.
Længde: Ca. 7 km
Højdemeter: Ca. 50 m
Find vej med GPS: Kærbyvej 2, 6950 Ringkøbing. Fra Herningvej drejes ind af Kærbyvej, hvorefter P-pladsen med start og mål følger umiddelbart efter på højre hånd.
Overnatningssteder: Kun tre km fra rutestart ligger Æblehavens Camping i smukke omgivelser, hvor hytter kan lejes, og hvor man kan ramme MTB-sporet få meter væk i skovens østligste ende. Omtrent samme afstand er der til Danhostel Ringkøbing i ROFI-Centret, hvor der er mulighed for fitnesscenter og svømmehal.
Rutefremvisning: Ringkøbing Cycle Club har træning rutevisninger for flere niveauer. Kontakt klubben for nærmere info.
For mere info: RCC – Ringkøbing Cycle Klub

LETØVEDE: Vestre Plantage, Holstebro

Om ruten: Der er to typer af spor i Vestre Plantage. Det ene er en ni km lang løberute, der går igennem Vestre Plantage og Nibsbjerg Plantage, og følger man denne, så har man en særdeles velpræpareret rute uden de store strabadser. Uden for løberuterne er der derimod masser af spændende singletrack med udfordringer for alle. Desværre er sporene ikke opmærkede, men da skovområdet er blot tre km langt, og snor sig op og ned langs en skråning, så er det overkommeligt at finde rundt. Alt i alt giver plantagerne udfordringer for alle typer af ryttere med både lange, flade strækninger, hvor teknikken kan øves på de varierende brede og smalle spor, ligesom der findes lange og seje stigninger samt korte og stejle op- og nedkørsler. Samtidig kan længden af ruterne kan varieres i det store skovområde. Følger man ruten nordover, hvor man passerer Ringkøbingvej, så kommer man til den gamle grusgrav i Nibsbjerg Plantage, der kan være teknisk vanskelig. Vær opmærksom på, at ruten deles med løbere og vandrere, at den sydlige del af ruten rammer Holstebro Kasernes øvelsesterræn, hvorfor der kan være restriktioner på færdsel i området.
Det gode: God variation i ruterne. Her er noget for alle niveauer.
Det knap så gode: Ruten er sparsomt skiltet, så det kan være vanskeligt at finde vej.
Kort om naturen: Ruter og stier snor sig igennem varieret skovtyper i vekslende terræn, ligesom skoven også rummer et fredet egekrat. I Vestre plantage er der ligeledes udlagt motionsredskaber, som cykelturen kan kombineres med styrkeøvelser for alle dele af kroppen.
Start/mål: P-pladsen ved klubhuset for Holstebro Orienteringsklub.
Længde: Ca. 9 km.
Højdemeter: 80 meter.
Find vej med GPS: Harrestrupvej 12 B, 7500 Holstebro.
Overnatningssteder: Danhostel Holstebro ligger ca. 3 km fra rutens start, mens der kan lejes hytter ved Mejdal Camping i rolige omgivelser ned til en sø.
Rutefremvisning: Hver lørdag kl. 9 er der fællestræning med MTB-Holstebro.
For mere info: MTB-Holstebro

ØVEDE: Grusgraven i Søndre Plantage, Varde

Om ruten: Rundstrækningen i den tidligere grusgrav er for dem, der for alvor har styr på teknikken. Ruten byder på 60 procent singletrack og er meget afvekslende med spændende stigninger og nedkørsler til trods for sine manglende højdemeter. Passager til høj fart krydres med forhindringer som trapper og drops, ligesom en række rockgardens øger sværhedsgraden betragteligt. Faktisk kan flere rockgardens med blandt andet store granitsten virke decideret skræmmende. Under landsstævnet 2013 blev ruten brugt til det afsluttende MTB-race, hvor flere deltagere stod af kort efter start som direkte konsekvens af rutens sværhedsgrad. Grusgravens sorte rute anbefales derfor til meget øvede ryttere eller til dem, der er klar på en udfordring udover det sædvanlige.
Det gode: For øvede ryttere er det perfekt til træning af teknik.
Det knap så gode: Kan være vanskelig at finde.
Kort om Naturen: Som navnet antyder, er her mere sand og sten end skov og smuk natur.
Start/mål: P-pladsen på Grusgravvejen.
Længde: 7,5 km.
Højdemeter: 70
Find vej med GPS: Grusgraven, 6800 Varde. (evt. Lifstrup Hovedvej 60, 6800 Varde)
Start og slut i Grusgraven kan være vanskeligt at finde, idet der mangler adresser i Grusgraven. Indkørslen sydfra er fra området omkring Lifstrup Hovedvej 60, lige der hvor vejen skifter til Ribevej. Her drejes til nordover ind i grusgraven, hvor Grusgravvej kommer på højre hånd efter ca. 200 meter. Herfra er der ca. 100 meter til P-pladsen. P-pladsen i Grusgraven kan også nås nordfra via Roustvej.
Overnatningssteder: Mountainbikere har optimale muligheder for logi ca. 20 km fra Grusgraven. Danhostel Blåvandshuk i Oksbøl tilbyder deciderede MTB-ophold med både cykelværksted, vaskemuligheder og cykelopbevaring, ligesom der er gratis adgang til svømmebad, fitnesscenter samt spa-muligheder. Samtidig ligger stedet centralt i forhold de ruterne i Bordrup Klitplantage og Blåbjerg Klitplantage.
For mere info: VCK - Varde Cykelklub

Har du kørt nogle af de fire spor? Hvad synes du om dem? Har du forslag til andre gode ruter i området? Kom med din kommentar i Facebook-feltet under artiklen.

Se videoer for alle de kårede mountainbike ruter i Danmark