DK’s bedste MTB-ruter: Fedt flow i Svinkløv

Nordjylland: Nær de mange kystmeter i Nordjylland er der MTB-udfordringer i alle afskygninger

Danmark bugner af flotte MTB-ruter, og vorespuls.dk vil hjælpe dig med at finde de bedste.

I samarbejde med MTB-eksperter har vorespuls.dk inddelt landet i 10 regioner og prøvekørt den mest populære rute i hver region med et kamera. Og vorespuls.dk giver samtidig et bud på de bedste ruter i regionen for henholdsvis nybegyndere, letøvede og øvede.

Denne gang: Nordjylland

DEN POPULÆRE: Svinkløv Klitplantage

Om ruten: Se video-reportagen øverst i artiklen.
Det gode: Rigtig god skiltning. Næsten i hvert sving er der skilte og farvede pile. Godt flow på hele ruten.
Det knap så gode: Ønskes lange, seje opkørsler er Svinkløv Klitplantage det forkerte sted.
Kort om Naturen: Varieret klitlandskab med sitkagraner og hede med både åbne pladser og tæt skov. Mod nord findes store, flotte panoramaudsyn over Jammerbugten, ligesom turen kan føres forbi det berømte Svinkløv Badehotel. Området er meget sandet, og derfor godt besøgt i efteråret, da regn ikke gør sporet dårligere.
Start-mål: P-pladsen ved Feriecenter Slettestrand
Længde: Ca. 22 km
Højdemeter: Ca. 380
Find vej med GPS: Slettestrandvej 140, 9690 Fjerritslev. Her kan bilen parkeres, her er restaurant, toiletter, rutekort med mere, og herfra er der kun få meter til rutestart i plantagen.
Overnatningssteder: Svinkløv Klitplantage og den lille by Slettestrand ligger langt væk fra alting. Alligevel ligger her både en campingplads med hytter og et feriecenter, der også tilbyder MTB-kurser og deciderede MTB-ophold. Ønskes mere by, så ligger Danhostel Fjerritslev ca. 10 km. sydpå.
For mere info: Feriecenter Slettestrand ved alt om ruten, da deres folk har udviklet og bygget ruten samt står for vedligeholdelsen.

NYBEGYNDER: Skagen Klitplantage

Om ruten: Skagens MTB-rute løber i den østligste del af klitplantagen, og veksler mellem kørsel på grusvej, sandet undergrund og velholdt, stabilt underlag. Ruten har et godt flow og er præcis så krævende, at nybegyndere kan være med. Området har kun få bakker og et minimalt antal stigninger, så alle kan nyde cyklingen og samtidig få en flot naturoplevelse. På Sdr. Stokrendevej, der er rutens syd-østligste punkt, løber sporet kun få hundrede meter fra vand og sandstrand for en eventuel dukkert.
Det gode: Smuk natur, gode badeforhold og godt flow
Det knap så gode: Højdemeterne mangler
Kort om naturen: Ruten går igennem alt det, er klassisk ved Skagens natur med sand, klitter og fladt landskab. Samtidig løber rutens nordlige del tæt forbi den Tilsandede Kirke, der altid er besøg værd.
Start/mål: P-plads ved Skagens OK- og Motions klubhus.
Længde: Ca. 13 km
Højdemeter: ca. 50 m
Find vej med GPS: Gammel Skagenvej 47, 9990 Skagen. Der er flere steder, hvor man kan starte på ruten. Blandt andet ved P-pladsen ved den Tilsandede Kirke, men de fleste starter nordligst på Gammel Landevej, ved vejen ind i plantagen syd for Color Hotel Skagen. Hotellet har adressen Gammel Landevej 39, 9990 Skagen. Her køres der ind i plantagen, hvor ruten begynder ved klubhuset for Skagen OK og Motion, hvor Skagen MTB også hører til.
Overnatningssteder: Skagen vrimler med overnatningstilbud, og alle ligger i gå- og cykelafstand fra rutestart. Skagen Camping har flotte hytter kun en kilometer væk, mens Danhostel Skagen har endnu kortere til rutestart ved klubhuset.
For mere info: Skagen MTB har både en hjemmeside og en Facebook-side.

LETØVEDE: Hammer Bakker

Om ruten: Som navnet antyder, er området kuperet, men alligevel byder ruten i Hammer Bakker kun på moderate stigninger, selvom der dog er enkelte drops og udfordrende nedkørsler. MTB-ruten i Hammer Bakker består af to sløjfer, hvoraf den vestlige del er den korteste og vanskeligste, mens områdets østlige sløjfe er mindre udfordrende, men til gengæld giver flest kilometer i benene. De to ruter mødes, så man kan sagtens cykle samtlige 13 km på samme tur, om end man her skal være opmærksom på skiltningen. Området er næsten 100 procent singletrack, og da det samtidig byder på et rigt dyreliv, så vil en tur i Hammer Bakker blive en fremragende oplevelse for alle.
Det gode: Smuk natur, godt flow i ruten og man har valget mellem vanskelig og mindre vanskelig rute.
Det knap så gode: Selvom om området er kuperet har ruten ikke store højdeforskelle.
Kort om naturen: Alsidig rute med kørsel over mark og hede, gennem mørk skov og områder med plantage.
Start/mål: P-plads på Gennem Bakkerne
Længde: Ca. 13 km
Højdemeter: Ca. 260
Find vej med GPS: Gennem Bakkerne, 9310 Vodskov. Vejen Gennem Bakkerne snor sig, som navnet antyder, hele vejen gennem Hammer Bakker, men skriver man Gennem Bakkerne 21, så rammer man vejen sydfra. MTB-ruten starter på P-pladsen, hvor vejen Østerbæk møder Gennem Bakkerne, og P-pladsen nås sydfra bedst fra rundkørslen på Tingvej ved Vodskov Kirke, hvorfra der køres nordover ad Gennem Bakkerne. Når Østerbæk er passeret på venstre hånd efter ca. 1 km, følger P-pladsen til højre.
Overnatningssteder: Danhostel Aalborg ligger ca. 15 km fra rutens start, og her findes der også campingplads og leje af hytter til gode priser.
For mere info: MTB-træning i Aalborg Cykle-Ring Motion og Hammer Bakkers Facebook-side

ØVEDE: Tornby Klitlantage

Om ruten: Mellem søer, bakker og høje træer går det hele tiden op eller ned på MTB-ruten i Tornby Klitplantage, og selvom sporet er ikke specielt kuperet, så er det meget teknisk og udfordrende for selv de bedste ryttere. Hele tiden køres singletrack med mange små sving og helt ud i yderste klitrække mod Skagerak, og da der stort set ingen hvilestrækninger findes på ruten, så er man på hele tiden. Det er en sjov rute, og selvom der er relativt få højdemeter, så går det konstant op og ned og ud og ind, ligesom der flere steder køres i sand. Der er igennem de senere år blevet tilføjet en del sløjfer til ruten, så det kan være vanskeligt at måle både længde og højdemeter
Det gode: Bliver konstant udfordret
Det knap så gode: Ikke mange højdemeter
Kort om Naturen: Klassisk vestkystnatur med sand, vind og kun få bakker. Området er domineret af nåleskov, og enkelte steder er der udsyn over Skagerrak.
Start/mål: P-pladsen på Købstedvej
Længde: Ca. 12 km
Højdemeter: Ca. 100 meter
Find vej med GPS: Købstedvej, 9850 Hirtshals. P-pladsen på Købstedvej har intet nummer, men skrives Købstedvej 19, så rammer man umiddelbart øst for P-pladsen. Kommer man fra øst og hovedvej nr. 55, så drejes der fra vestover ad Købstedvej, syd for Tornby Kirke. Herefter drejes til højre ad femte vej på højre hånd, der også hedder Købstedvej, og P-pladsen ligger kort herefter til højre.
Overnatningssteder: Bare tre kilometer nord for rutestart ligger Tornby Strand Camping og hytteferie med bare få minutters gang til havet samt hytteleje til gode priser. Området byder på flere gode campingpladser, ligesom der findes et godt Danhostel i Hirtshals med omkring otte kilometer til rutestart.
Rutefremvisning: Hver lørdag kl. 14.00 og søndag kl. 10.00, og man kan mødes ved SuperBest i Tornby kl. 13.30 lørdag og kl. 9.30 søndag. Søndag tages der hensyn til nybegyndere.
For mere info: CCH – Cykle Clubben Hjørring – har både hjemmeside og Facebook-side.

Har du kørt nogle af de fire spor? Hvad synes du om dem? Har du forslag til andre gode ruter i området? Kom med din kommentar i Facebook-feltet under artiklen.

Se videoer for alle de kårede mountainbike ruter i Danmark