DK's bedste MTB-ruter: Forhindringer i Bjerge Skov

Trekantsområdet: Der er virkelig lagt nogle krafter i at skabe de mest underholdende MTB-ruter i områderne omkring Vejle, Kolding og Fredericia

Danmark bugner af flotte MTB-ruter, og vorespuls.dk vil hjælpe dig med at finde de bedste.

I samarbejde med MTB-eksperter har vorespuls.dk inddelt landet i 10 regioner og prøvekørt den mest populære rute i hver region med et kamera. Og vorespuls.dk giver samtidig et bud på de bedste ruter i regionen for henholdsvis nybegyndere, letøvede og øvede.

Denne gang: Trekantsområdet

DEN POPULÆRE: Bjerge Skov

Om ruten: Se video-reportage øverst i artiklen
Det gode: Der er gjort store anstrengelser for at lave sjove udfordringer, som nybegyndere samtidig kan fravælge.
Det knap så gode: Kan blive meget glat i vådt vejr på grund af leret jord.
Kort om Naturen: Bjerge Skov er ganske kuperet, hvilket giver en flot rute med singletracks placeret mellem slugter, bakker og lange, lige strækninger. Store løvtræer dominerer området og giver både tæt skov, store lysninger samt mulighed for at freeride mellem store stammer i skovbunden, hvor træernes kroner hænger langt oppe.
Start-mål: Den nordligste P-plads på Bjerre Skovvej.
Længde: Ca. 9 km.
Højdemeter: 252
Find vej med GPS: Bjerre Skovvej, 8700 Horsens. Kommer man nordfra følger man først Thyrasvej, der efter at have passeret Ulstrup Skovvej/Møgelkærvej bliver til Bjerre Skovvej. Herefter er P-pladsen den første på højre hånd. Sydfra er P-pladsen den sidste af i alt fem pladser på Bjerre Skovvej. Startstedet er den sidste P-plads på venstre hånd, inden vejen drejer skarpt til venstre.
Overnatningssteder: Bjerge Skov ligger syd for Horsens, hvor der både findes Danhostel og campingpladser med hytter direkte ud til vand og fjord. Danhostel Horsens ligger ca. 12 km fra rutestart, mens Husodde Strand Camping, der har hytter fra 2-6 personer, ligger 15 km væk på nordsiden af Horsens Fjord. Den lille campingplads Bygholm Sø Camping giver 12 km fra rutestart mulighed for overnatning for de seje i shelter i idylliske omgivelser i skovene ned mod Bygholm Sø.
For mere info: MTB 7130+

NYBEGYNDER: Gyttegård Plantage, Billund

Om ruten: Trods kun få kilometer og højdemeter på den officielle MTB-rute vest for Billund, så er der gode udfordringer for nybegyndere med få, men stejle stigninger ligesom der er tekniske, flade passager og mange sving. Gyttegård Plantage tilbyder et tørt spor på alle årstider, da jorden i området er meget sandet, hvor et særkende er de mange åbne arealer med både tørre hede- og moseområder. Udover den officielle rute er det også muligt at køre på områdets vandreruter, der også går forbi indlandsklitten Grene Sande, der er omringet af Gyttegård Plantage.
Det gode: Rigtig god til nybegyndere og køres i spændende naturområde.
Det knap så gode: Ruten er ikke så lang.
Kort om Naturen: Grene Sande er et klitområde midt i Gyttegård Plantage, der sikrer endnu mere afveksling i den alsidige natur. Besøg klitten hvis du kan finde den, og nyd ellers skoven, sandet, heden og de mere våde områder, der alt sammen findes i Gyttegård Plantage.
Start/mål: P-pladsen i Gyttegård Plantage med indkørsel fra Annexvej
Længde: Ca. 3 km.
Højdemeter: Ca. 40
Find vej med GPS: Annexvej, 7190 Billund. Kommer man fra Billund kan GPS’en stilles til Annexvej 4. Få hundrede meter før denne adresse drejes til venstre ved en stor hal, og fortsæt herefter ca. 500 meter til P-plads.
Overnatningssteder: Hvis ikke man vil bo blandt lego og legetøj i Legoland Village, så findes der ca. 12 km væk i nabobyen Grindsted en fin campingplads med leje af hytter.
Rutefremvisning: Hver torsdag kl. 18.00 fra april - september er der mtb-ture, hvor man mødes ved Billund Hallen. Læs mere på linket herunder.
For mere info: Billund Cykelmotion

LETØVEDE: Rørbæk Sø, Nørre Snede

Om ruten: I smukke omgivelser ved Rørbæk Sø er der masser af muligheder for bakker og snoede stier i et område, der udover at indeholde kørsel ved sydsiden af Rørbæk Sø, også krydser Gudenåen og Skjern Å, der begge udspringer fra Rørbæk Sø. Området har ikke opmærkede MTB-ruter, men der findes vandreruter, hvor det er tilladt at cykle, ligesom det er muligt at køre efter GPS på andre spor, selvom dette kræver tilvænning. Området tilbyder omkring 100 km spor på både singletrack, grusveje og et minimum af asfaltveje, og der er udfordringer for alle alt efter, hvordan man vælger at sammensætte turen. Ruterne starter ved Ballesbækgård syd for Rørbæk Sø, der også er indrettet som besøgscenter med udstillinger om søen og de smukke omgivelser. De fleste tager en tur på mellem 20 og 25 km, der krydser åer, passerer sjældne egekrat ved Tinnet Krat og Linnet Krat, samtidig med man skal passe på, ikke at ramme det private skovområde nord for Rørbæk Sø.
Det gode: Fantastisk natur.
Det knap så gode: Ingen afmærkede MTB-ruter.
Kort om Naturen: Det bliver næsten ikke flottere. Søer, åer, egeskov og bøge- og egekrat samt mulighed for at cykle en del af ruten på den gamle Hærvej og langs Gudenåen sydover.
Start/mål: P-pladsen ved Ballesbækgård Besøgscenter
Længde: Ca. 20-25 km.
Højdemeter: Ca. 250
Find vej med GPS: Rørbækvej 5, 7323 Give
Overnatningssteder: Der er shelters ved Besøgscenter Ballesbækgård, hvor det er gratis at overnatte. Samtidig er der en række Bed & Breakfast og campingpladser ved Rørbæk Sø, hvor blandt andet Danekilde Bed & Breakfast kun ligger 500 meter væk. Også Nørre Snede Kro tilbyder hyggelige rammer for en overnatning kun 12 km fra startstedet.
For mere info: Der findes ingen deciderede MTB-klubber i nærheden, der bruger området ved Rørbæk Sø. Klubben tættest på er Give Cykelklub, der måske kan være behjælpelig med mere info.

ØVEDE: Marielundskoven, Kolding

Om ruten: Alene det, at MTB-ruten i Marielundskoven har et fem-dobbelt drop med navnet Sygehus-bakken siger det meste, for ruten, der er centralt placeret direkte i Kolding By, er for de virkeligt øvede. Stejle opkørsler, drops, rødder og stenbrud gør ruten udfordrende for selv de bedste, ligeden den teknisk svære Sygehusbakke har krævet sine ofre, selvom det ofte er der mindre øvede, der styrter her. Alle udfordringer har chicken runs, så Marielundsskoven bruges også til træning af børn og nybegyndere, da der er et utal af mulighed for at sammensætte en tur med de rette sværhedsgrader.
Det gode: Her er sværhedsgrader, der tilfredsstiller meget øvede ryttere
Det knap så gode: Flere steder bliver ruten meget mudret efter regnvejr
Kort om Naturen: Særdeles kuperet løv- og granskov midt i Kolding by og udkanten af byens golfbane.
Start/mål: Der er mange steder at starte ruten, for ingen steder kan man køre sin bil helt ind til ruten. Se under "Find vej med GPS".
Længde: Ca. 7 km.
Højdemeter: Ca. 200
Find vej med GPS: Man kan ikke køre direkte til ruten i bil, men det tætteste sted er Skovvangen. Ved at indstille GPS’en til Skovvangen 10/Kolding Gymnasium og følge vejen helt ud i rundingen mod skoven, så kan man følge stierne østover ind i skoven til det sted, hvor Troldhedestien møder Emerholtsvej, og ruten starter.
Overnatningssteder: Kun to km fra Marielundsskoven ligger Danhostel Kolding med alt i forplejning og opbevaring af cykler. Ca. fem kilometer syd for Kolding findes Kolding City Camp, der udlejer hytter til billige priser.
Rutefremvisning: MTB Kolding tilbyder træning for børn i alle aldre, damer, nybegyndere og øvede. Kontakt klubben for evt. rutefremvisning eller brug klubbens side på Facebook.
For mere info: MTB Koldings hjemmeside og MTB Kolding Facebook-side.

Har du kørt nogle af de fire spor? Hvad synes du om dem? Har du forslag til andre gode ruter i området? Kom med din kommentar i Facebook-feltet under artiklen.

Se videoer for alle de kårede mountainbike ruter i Danmark