Hvad betyder din vægt for din evne til at løbe?

Desto tungere du er, desto langsommere kan du formentlig løbe, men hvor meget betyder det egentlig - og hvad betyder vægten for belastningen på kroppen?

Undersøgelser viser generelt øget risiko for såkaldte “stressfrakturer” hos undervægtige, og særligt kvinder ser ud til at være i risikogruppen i denne forbindelse. Foto: Colourbox

Vægt og skader

For det første er det vigtigt at nævne, at du skal passe på dig selv. Det er desværre relativt ofte, at man ser løbere med spiseforstyrrelser, fordi der er blevet alt for stort fokus på vægten.

Læs også: Derfor er det sundt at løbe

Når det er sagt, så er det naturligvis ikke et emne, vi ikke kan diskutere, og der kan da også være både præstationsforbedringer og skadesforebyggelse at hente, hvis altså et vægttab er hensigtsmæssigt for dig.

Skadesrisiko

Ser vi nærmere på, hvornår vægt kan blive en risikofaktor i forhold til skader, så gælder det faktisk i begge ender af skalaen.

Undersøgelser viser generelt øget risiko for såkaldte “stressfrakturer” hos undervægtige, og særligt kvinder ser ud til at være i risikogruppen i denne forbindelse. Stressfrakturer er ganske enkelt overbelastningsrelaterede brud på knoglerne. Hos løbere ses dette ofte i mellemfodsknoglerne.

Hos overvægtige kan risikoen for skader også være højere, men faktisk er billedet en smule broget. Generelt ser der dog ud til at være konsensus omkring, at kombinationen af både at være overvægtig og nyløber øger risikoen for skader, imens det er mere uklart, hvis du er overvægtig, men vant til at løbe.

Ser vi på, hvorfor det kan være sådan, er der en ganske logisk forklaring. Helt generelt er kroppen enormt god til at tilpasse sig de udfordringer, den møder, hvis progressionen i belastning er tilpas. Med andre ord opstår skader ofte som resultat af en for voldsom ændring i belastningen.

Læs også: Løbeskader du ikke må ignorere

Belastningen på kroppen ved løb øges, når vægten er højere, og derfor vil en overvægtig person pådrage kroppen en større belastning fra starten af, sammenlignet med en normalvægtig, hvis begge personer lige er start med at løbetræne. Ændringen i belastning vil altså være større hos den overvægtige, og derfor giver det god mening, at risikoen for skader er større.

Derfor skal særligt nyløbere være ekstra påpasselige, hvis vægten er til den høje side.

Vægt og løbepræstation

Løb går under kategorien “vægtbærende idræt”, og det ser ud til, at ca. 3/4 af al den energi du bruger, når du løber, bliver brugt på at “bære din vægt”!

En tommelfingerrel lyder på, at du kan forbedre din løbetid med 1% ved at tabe dig 1 pund (altså knap et halvt kg). Det er dog i realiteten ikke helt så simpelt, da din løbepræstation selvfølgelig også er afhængig af din muskelstyrke.

Derfor kan man godt se, at en løber bliver langsommere, selvom personen bliver lettere, hvis vægttabet har været uhensigtsmæssigt - hvis en for stor del af vægttabet har været muskler.

Læs også: Sådan her bør alle løbetræne

Man kan ligeledes godt se en løber blive både tungere og hurtigere, hvis personen får stærkere løbemuskler. Stærkere løbemuskler kan nemlig både resultere i højere tophastighed, større iltoptagelse og bedre løbeøkonomi.

Når det er sagt, så er det helt generelt en fordel at have en lav fedtprocent som løber. Man ser meget lave fedtprocenter hos eliteløberne, hvilket naturligvis ikke er uden grund. Al unødig vægt skal undgås, hvis tempoet skal være så højt som muligt.

Herunder kan du se en oversigt over forskellige områder for fedtprocent i forhold til sport (oversat fra Human Kinetics).

Mænd

Kvinder

Område

5-10

8-15

“Atlet/eliteudøver”

11-14

16-23

“God”

15-20

24-30

“Acceptabel”

21-24

31-36

“Overvægtig”

>24

>37

“Svær overvægt”

Ser vi nærmere på løbesporten, så ligger eliteløberne typisk i den lave ende af den øverste kategori i tabellen - omkring 5% for mænd og omkring 10% for kvinder, hvilket er meget lave fedtprocenter.

Det skal dog siges, at jeg ofte har stødt på kvinder med en fedtprocent i dette område, som har haft udsving i menstruation, hvilket i mine øjne er et tegn på, at kroppen er presset til det yderste. Det er derfor i mine øjne ikke anbefalelsesværdigt at have en så lav fedtprocent hele året rundt.

Læs også: Løbeteknik for begyndere: Sådan kan du let justere

Find en god balance

Vil du gerne arbejde med din vægt i forhold til dit løb, er beskeden altså samlet set, at det er en god idé at finde en fornuftig balance. Bliver du alt for tynd, øger du risikoen for skader. Vejer du for meget, vil det højst sandsynligt gå ud over din løbepræstation i en eller anden grad.

Find en balance, som stemmer overens med både sundhed og løbeambitioner, og pas på, at det ikke tager overhånd.