Cykling giver mental energi

Når du cykler, fjerner du fokus fra hverdagens stress og får et nyt skud energi. Ind imellem opleves flow

Fysisk velvære og psykisk restitution på to hjul. Foto: Lars Holm

Jeg elsker at cykle både mountainbike og landevej. Det er en fornøjelse at sætte sig op på sin cykel, vel vidende at det bliver hårdt og svedigt, men også skønt at komme udenfor - tæt på naturen med vind i håret. Man er kun sig selv og sin cykel, og man kan lukke alle problemer og stress ude.

Jeg søger flowtilstanden, det fysiske velvære og den psykiske restitution. Det er min motivation for at tage ud på min landevejscykel, når der er tid i hverdagen, og det er grunden til, at jeg prioriterer min træning højt.

Både social og individuel

I cykelsport er der både plads til individet og til at træne i sociale relationer. Man kan selv planlægge, hvornår man vil ud for at cykle, hvor langt, hvor hurtigt og hvor meget tid, man vil bruge på sin træning.

Men cykelsporten er også en social motionsidræt, som man kan dyrke sammen med andre. Det er rart at køre med andre, og specielt hvis man er nogenlunde lige stærke. Man bliver presset lidt mere fysisk, intensiteten er højere, og man kan træne sig i at ligge på hjul, så man kan få nogle pauser.

Flowtilstand

Belønningen er, at man, når kroppen er varm og man er fokuseret, kan opleve en flowtilstand. Det sker først efter en vis træning og tilvænning. Ind imellem kan man opleve, at man nærmest ”smelter sammen med” cyklen, så cykel og krop føles som én samlet maskine, og man har lyst til at blive ved og ved.

Det skyldes endorfinfrigørelse i kroppen. Det er et stof, som man bliver afhængig af, og som giver en positiv følelse i kroppen, som man vil søge igen og igen. Inden for langdistanceløb kalder man tilstanden for Runners High.

I flowtilstanden føler man et stort energioverskud. Man glemmer tid og sted, som når børn er opslugt af en god leg.

Giver ro i tankerne

Der sker en mental restitution under cykelturen. Du kan skabe mental energi og fjerne fokus fra problemer og hverdagens stress, så du kan sagtens få en oplevelse af større overskud til din samlever, dine børn og venner.

Efter endt træning er belønningen, at man får en herlig fornemmelse af fysisk træthed, men samtidigt psykisk overskud og mental friskhed og en forstærket motivation for at komme ud og træne igen.

Kroppen vænner sig langsomt til træningen, og man bliver afhængig. Men derfor kan alle nok nikke genkendende til, at man ikke altid er lige motiveret for at tage ud og træne. Ind imellem er det ren viljestyrke, der skal til. Og i regnvejr er det kun slemt de første 10 minutter, så har man varmen og kan fokusere på træningen.

Find din motivation

Som ny cykelrytter er det en god ide at finde de områder der lige netop motiverer dig. Det kan være et kontinuerligt vægttab, din cykelhastighed, at træne dig op til et bestemt løb eller lignende.

Det er et rigtigt godt træningsredskab at sætte nogle mål op for sig selv, som man arbejder bevidst hen imod. Så bliver træningen mere fokuseret, og det bliver lettere at motivere sig selv. Derved bliver det også lettere at planlægge træningen. Men man skal ikke få dårlig samvittighed, hvis man ikke kan nå at træne. Træning skal være en god oplevelse, som man giver sig selv, fordi det er rart, eller fordi det giver en anden belønning.